Dacă n-ar fi existat Zorba, tzatziki ar fi fost cu siguranță cel mai cunoscut personaj al Greciei – Tzatziki the Greek, iar personajul principal n-ar fi fost Anthony Quinn, ci iaurtul grecesc.
Tzatziki (τζατζίκι) [pronunțat dțadțiki] este o pastă din iaurt, castravete și usturoi, servită ca aperitiv sau ca sos pentru gyros și alte mâncăruri grecești. Ca aperitiv, tzatziki este cremos și tartinabil, o încântare pentru pita, lipia grecească proaspătă.
Porții: 2
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
- 400 grame iaurt grecesc (scurs de zer)
- 4 căței de usturoi
- 3 castraveți scurți (nu de seră)
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 linguri cu zeamă de lămâie
- sare și piper
- opțional: câteva fire de mărar
Preparare:
- Curățați castraveții de coajă. Dați-i prin răzătoarea mică.
- Curățați usturoiul și pisați-l bine.
- Puneți iaurtul într-un bol încăpător. Încorporați uleiul de măsline și zeama de lămâie încet, amestecând continuu. Adăugați usturoiul și castravetele. Amestecați de câteva ori pentru a distribui egal usturoiul și castravetele în iaurt. Adăugați sare și piper după gust.
- Puneți tzatziki la rece pentru cel puțin o oră.
Pentru servire, puneți tzatziki într-un bol mic și ornați cu mărar tocat, o felie de roșie și/sau o măslină. Se servește rece.
Cuvântul tzatziki provine din limba turcă, din cuvântul cacik care desemnează un tip de chutney.
Te-ar putea interesa si: