Rucsacul il găsim sub diferite forme, culori şi mărimi. Desi oferta este mare, totuşi îi putem clasifica. O asemenea clasificare se face după funcţia lor şi anume:
1. rucsac de tură / escaladă
2. rucsac de trekking / călătorie
3. rucsac “geamantan”
4. rucsac de 1 zi / călătorie
5. rucsac pentru biciclişti si skateboard
1. Rucsac de tură / escaladă
Are în principiu până la 50 de litri volum si sunt solizi dar uşori. Datorită unei incărcări mai mari, au adeseori sistemul de purtare din materiale mai uşoare. Aceste rucsacuri sunt concepute pentru drumuri mai grele dar si escaladă, numai dacă greutatea este bine repartizată.
2. Rucsac de trekking / călătorie
Are până la 80 de litri şi chiar mai mult. Sistemul de purtare este rigid şi solid, partea care este în contact cu spatele este căptuşită cu materiale moi. Rucsacuri mai au beţe de aluminiu dar şi câteodată plăci din materiale sintetice pentru a stabiliza cat mai mult sarcina. Acest tip de rucsac se poate încărca ori numai pe sus, sub capac, ori prin partea frontală. De cele mai multe ori, accesul la încărcare se face prin ambele variante. Aceste rucsacuri sunt concepute pentru ture de 1 săptămână si chiar mai mult.
3. Rucsac “geamantan”
Rucsac de călătorie din materiale groase si solide. Incărcătura este fixată în interior cu ajutorul unor chingi sau sfori. Au o mulţime de mânere iar ei pot sta în orice poziţie fără ca umplutura să se destabilizeze.
4. Rucsac de 1 zi / călătorie
Are până la 30 de litri. Au spatele cam întărit pentru ca umplutura să nu se facă ghem la spatele omului iar bretelele au formă anatomică. De regulă au canale de aerisire sau o plasă “de separare” ca să fie evitată o traspiratie abundentă. Se poate include şi un sistem de hidratare.
5. Rucsac pentru biciclişti şi skateboard
Aceleaşi caracteristici ca la rucsacul de 1 zi, însă mai au prevăzute ceva buzunare speciale pentru pompa, scule-chei, sistem de prindere al caştii.
ATENTIE:
Un sistem de purtare trebuie să urmărească mişcarea naturală a corpului, nu să o împiedice. Rucsacii fără nici un fel de întărire la spate sunt flexibili, dar nu sunt recomandaţi pentru a căra greutăţi. Cei cu întărituri repartizează bine sarcina, dar împiedică mişcarea naturală a corpului. Toate aceste lucruri trebuie să le avem în vedere la achiziţionarea rucsacului.
MĂRIMI
La mărimi, voi trece nu rucsacurile mici / mari…etc , ci lungimea spetelui pentru că foarte multe rucsacuri au un sistem de reglaj special:
Femei: XS= 38-42 cm, S=42-46 cm, M=46-50 cm und L=50-54 cm
Bărbaţi: S=46-50 cm, M=50-54 cm, L=54-58 cm und XL=58-62 cm
Distanţa este măsurată între osul iliac şi a 7-a vertebră cervicală.
CRITERII DE CALITATE
Un rucsac nu este un samar pentru măgari. Şi aici există diferite criterii de caliate care joacă un rol important. Foarte mulţi vor să se bucure de rucsac mult timp, fără să renunţe la calitate sau randament.
Cusăturile curate, chingi bune precum şi fermoare care se deschid uşor dar să fie şi solide, să se poată manevra cheiţa şi cu mănuşi. Bretelele să fie de formă anatomică, în forma literei „S”; se împiedică astfel alunecarea bretelelor peste umeri.
Materialul rucsacului nu are voie să fie moale; mai degrabă să fie cât mai rigid. Cusătura să aibă cam 8-10 paşi la 2,5 cm. Mai multe puncte / paşi ai acului de cusut ar duce la sfâşierea materialului (cel mai bun este cordura, care este un nylon…ar fi diferenţă între nylon şi polyester), mai puţini paşi nu garantează o cusătură de calitate. La toate acestea se adaugă un strat impermeabilizator pe partea interioară a materialului (interiorul rucsacului).
Toate chingile de pe faţa rucsacului să ofere acces uşor la echipamentul care se ataşează şi să nu se încurce una cu alta, adică să putem scoate un obiect fără să fim nevoiţi a scoate un alt obiect pentru a ajunge la ce dorim.