Turcia este cunoscuta ca fiind tara unde dulcele e la el acasa. Desi probabil stii deja cateva deserturi specifice locului, ne-am gandit sa-ti pregatim o lista cu 10 dintre ele pentru viitoarea ta vacanta in Turcia.
Deserturile turcesti despre care vom vorbi in aceast articol sunt: Sutlac, Halva, Zerde, Revani, Pestil, Kunefe, Baklava, Lokum, Pismaniye si Tavuk Gogsu
10 deserturi pe care sa le incerci in vacanta in Turcia
Sutlac - varianta turceasca a budincii de orez

Sutlac
Scortisoara sau alunele sfarmate sunt cele doua ornamente principale. Dupa ce se rumeneste intr-un cuptor, desertul devine asa-numitul Firin Sutlac, sau budinca de orez la cuptor.
Halva

Halva
Varianta pe baza de faina este usor mai gelatinoasa, in timp e variantele cu alune, unt si zahar se sfarma mai usor. Indiferent ce fel de halva vei incerca, dulceata si textura acestui desert iti va impresiona papilele gustative dupa orice masa turceasca.
Zerde

Zerde
Aceasta budinca de culoare galbena are niste ingrediente foarte simple: apa, orez, amidon de porumb, precum si sofran si curcuma pentru culoarea galbena. Budinca este ornata in functie de fructele locale, cum ar fi coacazele, nucile de pin, apa de trandafir, fisticul si rodiile.
Revani

Prajitura Revani
Pestil

Pestil
De multe ori, pestilul arata ca o lumanare sau ca un carnat datorita culorii opace a mustul de struguri, fiind un desert numai bun de incercat atunci cand vrei ceva deosebit!
Kunefe
Aceasta prajitura cu branza dulce poate fi servita la micul dejun sau la cina, dar este cea mai populara ca desert. Kunefe este umpluta cu branza moale, iar in ultimele cateva minute de gatit, se toarna peste un sirop infuzat cu flori de portocal. Ornat cu fistic tocat, acest desert dulce este unic și deosebit de hranitor.

Kunefe
Baclava
In Turcia, baklavaua este servita fie ca gustare, in timpul zilei, fie ca desert dupa o masa principala. Straturile de aluat combinate cu nuci si fistic sunt indulcite cu sirop sau cu miere si taiate in portii individuale, creand astfel unul dintre cele mai populare si mai „mieroase” deserturi turcesti.

Baklava turceasca
Lokum
Daca ai vizitat Turcia, atunci stii ca celebrul lokum este ceea ce se numim in Romania rahat si stii la fel de bine faptul ca varietatea acestui desert este inimaginabila fata de ce se gaseste in magazinele din tara noastra.

Lokum
Initial, acest desert era disponibil doar in trei culori, respectiv trei arome: rosu – apa de trandafiri, galben – coaja de lamaie si verde – portocala amara. Astazi, data fiind varietatea de ingrediente folosite, exista numeroase arome, de la cele de fistic, alune, migdale sau nuca de cocos, la arome de fructe cum ar fi visine, capsuni, portocale, caise, sau lamaie, facand acest desert unul dintre cele colorate din Turcia.
Pismaniye
Pismaniye este un desert turcesc traditional foarte vechi creat prin topirea zaharaului, congelarea acestuia si mai apoi amestecarea lui cu faina prajita si cu unt. Mai apoi, toate acestea sunt framantate pana cand devin matasoase.

Pismaniye
Pismaniye este similar cu vata de zahar, dar diferit ca textura, fiind deseori ornat cu diferite arome, cum ar fi fistic sau cacao. Desi este un desert extrem de lipicios, cu siguranta merita incercat. Ba mai mult, datorita tehnicilor moderne de ambalare, poti lua chiar o cutie ca suvenir din Turcia pentru cei de acasa (sau, de ce nu, pentru tine!).
Tavuk Gogsu
Daca faci parte dintre iubitorii de inedit, atunci acesta este desertul perfect pentru tine! Tavuk Gogsu este o surpriza pentru multi, deoarece este o budinca ce include printre ingrediente si carne de pui si lapte, fiind una dintre mancarurile favorite ale sultanilor otomani.

Tavuk Gogsu
Traducerea exacta a Tavuk Gogsu este „piept de pui”, desertul fiind preparat prin fierberea pieptului de pui in apa si ruperea lui in fibre mici. Mai apoi, acestea sunt fierte impreuna cu lapte, zahar si orez sau amidon de porumb, iar scortisoara este principalul mod in care se orneaza.
Te-ar putea interesa si: