Souvlaki, frigăruile greceşti din carne de porc, vită, miel, pui sau (mai rar) peşte spadă, reunesc în ele toată dragostea de viaţă a grecilor. Carnea friptă pe jar de lemn sau cărbune, stropită cu ulei de măsline – adevăratul sânge al Greciei – şi condimentata cu oregano, e strâns legată de existenţa culinară a grecilor încă din antichitate.
De aceea credem – insistând în clişee – că trebuie să guşti măcar o dată dintr-un souvlaki, pentru a înţelege cu adevărat spiritul culinar grecesc.
Timp de preparare: 40-50 de minute
Porţii: 2
Ingrediente:
- 400 grame carne slabă de porc sau de pui (dupa preferinte)
- 1 lingură oregano uscat
- 6 linguri ulei de măsline
- sare
- piper proaspăt măcinat
pentru servire:
- 2 lipii greceşti (pita)
- 1 ceapă mare
- 2 roşii
- cartofi prăjiţi (opţional)
- tzatziki
- 1 lămâie
Preparare:
- Tăiaţi carnea de porc sau de pui în cubuleţe potrivite.
- Stropiţi carnea cu ulei si condimentati cu sare, piper şi oregano. Lăsaţi carnea să se marineze timp de 15-20 de minute.
- Înfigeti bucăţile de carne pe frigărui metalice sau de lemn înmuiate 10 minute în apă.
- Stropiţi din nou frigăruile cu ulei de măsline şi frigeţi-le pe grătar sau în tigaie.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Tăiaţi roşiile rondele.
Serviţi souvlaki cu cartofi prăjiţi, roşii, ceapă şi tzatziki, cu bucăţi de pita unse cu unt sau ulei de masline şi rumenite uşor pe grătar şi bucăţi de lămâie.