Revani sau Ravani, prăjitura cu griș și sirop este una din vedetele dulci ale prânzurilor savurate în tavernele grecești, fiind, de cele mai multe ori, adusă ca un desert din partea casei. Face parte din categoria ”Siropastia” adică a aluaturilor însiropate și se spune că originea ei este undeva în vechiul Imperiu Otoman, civilizația elenă și cea turcească interconectându-se de nenumărate ori ca rezultat al apropierii geografice și al istoriei zbuciumate care au marcat parcursul celor două țări.
De o savoare deosebită, pufoasă și însiropată din belșug, prăjitura este un adevărat răsfăț al gustului, deși rețeta sa nu este deloc complicată, ba chiar la îndemâna oricărei persoane care dorește să-și încerce talentul în patisserie. Revani cunoaște și variante, cu diferite arome adăugate ingredientelor de bază și, ca majoritatea dulciurilor grecești, este o îngemănare a două componente de bază: blatul pufos și siropul aromat. În regiunea Veroia, de exemplu, blatul se face cu griș, iar în alte părți ale Greciei se face cu nucă de cocos. Noi ne-am oprit asupra blatului de griș, care este mai cunoscut de toți.
Ingredientele pentru blat sunt:
– 200 g zahăr,
– 4 ouă,
– 175 gr griș,
– 120 g făină
– 125 g alune tocate / fulgi de cocos (opțional)
– 250 gr iaurt grecesc (cel mai gras)
– 75 ml ulei de floarea soarelui (în loc de ulei, se poate adăuga o ceșcuță de unt nesărat topit / ulei de cocos)
– sucul și coaja rasă de la o lămâie
– 1 linguriță praf de copt
– 1 linguriță esență de vanilie
– două lingurițe de coniac (opțional)
Siropul are nevoie de următoarele ingrediente:
- 300 g zahăr
- 500 ml apă
- 1 baton de scorțișoară
- 5 cuișoare întregi
- Sucul de la o jumătate de lămâie
Prepararea prăjiturii trebuie să înceapă cu siropul, care trebuie să fie rece atunci când este turnat peste prăjitura proaspăt scoasă din cuptor. Un secret grecesc: atunci când sunt pe foc, ingredientele siropului nu se amestecă, ci se lasă totul să fiarbă, până când zahărul se dizolvă și siropul se îngroașă puțin.
Blatul se face amestecând ingredientele uscate cu cele lichide. Anumiți patiseri eleni recomandă ca gălbenușurile ouălor și albușurile să fie bătute separat, tocmai pentru a oferi prăjiturii textura ușoară și spumoasă, dar nu e greșit nici dacă totul se bate la un loc, cu ouăle neseparate, adăugate unul câte unul în aluatul bătut bine cu mixerul. Dacă albușurile sunt bătute separat, atunci bezeaua se amestecă cu grijă în restul compoziției, cu o spatulă, ca să se păstreze structura aerată. La sfârșit se adaugă și zeama și coaja de lămâie. Aluatul obținut se toarnă într-o formă de copt unsă cu ulei și presărată cu făină. Ca variante, în tavă se pot presăra, în loc de făină, fulgi de cocos sau zahăr. Blatul se lasă la copt până capătă o culoare arămie și trece testul scobitorii.
Imediat ce prăjitura este scoasă din cuptor, se va tăia în formele dorite și apoi, cu grijă și fără grabă, siropul este adăugat treptat, permițând blatului să-l absoarbă cât mai bine. Se poate orna cu alone tocate (sau fistic / fulgi de cocos) De asemenea, prăjitura se poate aroma și cu apă de trandafiri, mastic sau coajă de portocală.
Revani sau Ravani este încă un reper al Elladei dulci, pe care vă îndemnăm să-l preparați ori de câte ori vi se face dor de plajele ei însorite.
Te-ar putea interesa si: