Mult timp după ce s-au încheiat, vacanțele în Grecia încă mai poartă aromele bunătăților care ne-au încântat papilele gustative pe parcursul celor câteva zile în care evadăm pe tărâmul zeilor, atât de iubit de noi toți.
Iată că întâlnirea noastră de azi are ca erou gustul atât de delicat și unic al karydopitei. Prăjitura pufoasă, însiropată, amestec de blat aerat și nuci crocante măcinate, este unul din port-drapelurile tavernelor grecești. Numele său vine de la cuvintele ”karydia” (”nuci” în limba greacă) și ”pita” (”plăcintă”), iar rețeta cunoaște ușoare variante create în funcție de regiune, gospodină, preferințe culinare etc. Dincolo de aceste opțiuni, karydopita este unul din primele produse de patisserie elenă care ne vine în minte atunci când vorbim despre acest domeniu.
Rețeta nu este deloc complicată, cuprinzând câteva ingrediente de bază adunate într-un aluat savuros stropit din belșug cu sirop de miere.
Rețeta care urmează este pentru o tavă mică, de aproximativ 25 – 30 cm lungime. Pentru tăvi mai mari, se va dubla sau tripla cantitatea ingredientelor.
Ingredientele pentru blat:
- O cană de făină,
- 1 linguriță și jumătate de praf de copt
- Un sfert de linguriță de sare
- O jumătate de linguriță de scorțișăară măcinată
- O jumătate de linguriță de cuișoare măcinate
- O linguriță de coajă rasă de lămâie
- ¾ cană de unt
- ¾ cană de zahăr
- 3 ouă
- ¼ cană de lapte
- 1 cană de nuci măcinate grosier
- (Opțional, se pot adăuga zahăr brun, puțin coniac sau puțin rom)
Siropul se face din:
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de miere
- ¾ cană de apă
- 1 linguriță de zeamă de lămâie.
Înainte de a începe lucrul propriu-zis, se va încălzi bine cuptorul, astfel încât prăjitura să fie cuprinsă de căldură imediat ce va fi introdusă în cuptor. Apoi se vor amesteca ușor într-un bol ingredientele uscate, respective făina, praful de copt, sarea, scorțișoara, cuișoarele și coaja rasă de lămâie. În alt bol, se mixează bine untul cu zahărul până devine ușor și spumos, apoi se adaugă ouăle, unul câte unul. Peste acest amestec, se toarnă treptat ingredientele uscate, alternând cu laptele, mixând până la încorporarea totală. Când acest aluat este gata, se toarnă și nucile măcinate și se amestecă apoi cu telul sau cu o paletă, pentru omogenizare. Blatul se toarnă apoi în tava unsă cu unt și pudrată cu făină (sau doar acoperită cu hârtie de copt), se dă la copt pentru aproximativ 40 de minute, până când trece cu success testul scobitorii (scobitoarea introdusă în aluat trebuie să iasă curată, nu cu urme de compoziție).
Când s-a copt blatul, va fi scos pe o tavă și lăsat să se răcorească, timp în care este pregătit siropul: într-o crăticioară, se amestecă cele trei ingrediente principale, adică apa, zahărul și mierea, se pun pe foc și se lasă să fiarbă în jur de cinci minute, până la topirea zahărului. Apoi se adaugă zeama de lămâie și se mai lasă încă 2 minute.
Prăjitura se taie în romburi și apoi este stropită din belșug cu siropul fierbinte. Se servește cu înghețată de vanilie și, neapărat, cu companie plăcută la masă
Te-ar putea interesa si: