Grecia este un permanent răsfăț al simțurilor. Peisaje de vis pentru ochi, muzică veselă pentru auz, nisip fin pentru piele și mâncăruri delicioase pentru papile gustative și nas. Cu influențe de pe continentul european, dar și din Asia Mică, bucătăria grecească poartă în aromele ei istoria zbuciumată a acestui neam cucerit, râvnit și nedreptățit de alte popoare care, până la urmă, au fost nevoie să se plece în fața dârzeniei bravilor eleni.
Îmbinarea de arome este o transpunere în tava de gătit a tot ce are Ellada mai frumos și bun, iar portokalopita, prăjitura cu iaurt și sirop de portocale originară din Creta, este unul din preparatele culinare care și-au câștigat cu prisosință un loc fruntaș în alegerea iubitorilor bucătăriei grecești. Împrăștiind cu generozitate mirosul răcoritor de portocale, această prăjitură ne poartă într-un joc minunat de dulce și răcoritor.
Ingredientele sunt puține, nesofisticate, făcând ca orice gospodină începătoare să obțină un rezultat bun atunci când prepară această prăjitură.
Pentru blat aveti nevoie de:
Un pachet foi de plăcintă,
6 ouă
400 de grame de iaurt grecesc, bine scurs de zer,
185 ml (sau trei sferturi de cană de ceai) de ulei de măsline pentru un plus de grăsime (pentru cei neobișnuiți cu aroma uleiului de măsline, se pot folosi 100 de grame de unt topit)
2 lingurițe de coajă rasă de portocală,
125 ml de suc de portocală,
125 gr de zahăr,
1 linguriță de praf de copt.
Pentru sirop:
Sucul de la 4 portocale,
1 baton de scorțișoară,
400 de grame de zahăr,
1-2 steluțe de anason (opțional).
Pentru a avea cursivitate în operațiuni, siropul se pregătește prima dată. El se obține din fierberea tuturor ingredientelor menționate până când se îngroașă ușor.
Pentru a obține mai mult suc, portocalele se pot decoji și curăța de pielița albă din interior și apoi se pot opări în două tranșe de câte 2 minute fiecare, după care se scufundă în apă rece (așa cum se opăresc roșiile).
Blatul se poate face în două moduri, după cum este fiecăruia la îndemână. După ce ung o tavă de copt cu ulei, unii patiseri iau câte o foaie de plăcintă din pachetul dezghețat în prealabil și o strâng ușor, făcând o mingiuță pe care o așează în tavă. Tava se umple cu mingiuțele din foi de plăcintă, lăsate apoi să se usuce. Alți patiseri lasă foile să se usuce (dacă se grăbesc, chiar le bagă pe rând la uscat în cuptor), apoi, când sunt uscate bine, le rup în bucățele mici, mici pe care le adună într-un bol sau le pun direct în tava de copt. Separat, ouăle se bat bine cu iaurtul și se amestecă ușor cu zeama și coaja de portocală, praful de copt, zahărul și uleiul. Ingredientele umede se toarnă apoi peste foile de plăcintă încet, permițându-le să pătrundă bine printre acestea. Tava se dă la cuptor și se coace la foc potrivit aproximativ 50 de minute, până capătă o nuanță aurie.
Când prăjitura este proaspăt scoasă din cuptor, se înțeapă repede cu o scobitoare și apoi este stropită cu siropul fierbinte. Siropul se toarnă ușor, cu răbdare, ca să cuprindă fiecare zonă a prăjiturii, apoi totul se lasă deoparte timp de câteva ore.
După atâta muncă și, mai ales, așteptare, poate fi tăiată și savurată!
Te-ar putea interesa si: