Loukoumades este o reteta de gogosi grecesti imbracate in sirop de miere pe care o vei gasi atat in restaurante cat si la tarabele de dulciuri.
Serviti gogosile grecesti in portii individuale, presarate cu zahar pudra amestecat cu scortisoara, cu seminte de susan sau cu nuca.
Ingrediente:
- Pentru aluatul de gogosi: apa calduta – 400 – 500ml
- drojdie proaspata – 50 g
- faina – 1 kg
- ulei de floarea soarelui (pentru aluat) – 150 ml
- zahar – 15 g
- sare – 10 g
- zahar pudra – 4 linguri
- scortisoara – 1 lingurita
- Pentru sirop: zahar – 600 g
- apa – 300 ml
- miere – 200 g
- scortisoara – optional
- seminte de susan – optional
Mod de preparare:
- Desfaceti drojdia in apa calduta impreuna cu zaharul.
- Adaugati faina amestecata cu sarea si framantati.
- Adaugati cei 150ml de ulei si mai framantati.
- Acoperiti aluatul si feriti-l de curentii de aer si se lasa la crescut pentru 1 ora.
- Siropul se pregateste astfel: puneti apa la fiert impreuna cu zaharul pentru 5 minute.
- Luati de pe foc si adaugati mierea.
- Dupa ce a crescut aluatul, luati cu o lingura aluat si formati bile, inmuiati lingura in uleiul incins, puneti bila de aluat pe ea si puneti la prajit.
- Lasati la prajit o gogoasa greceasca pe o parte pana se rumeneste – cam 2 minute, dupa care intoarceti-o si pe cealalta parte.
- Scoateti gogosile pe un prosop de hartie la scurs. Dupa ce sunt gata toate, puneti-le intr-un bol si turnati siropul peste ele.