În fiecare an, European Consumer Choice, o organizație non-profit din Bruxelles, alcătuiește topul celor mai bune destinații din Europa, în baza unui sistem de vot online.
Timp de trei săptămâni, 212.000 de votanți europeni, au optat pentru unul din cele 20 de orașe selectate de către juriul European Consumer Choice. Vârsta medie a votanților a fost între 20 și 35 de ani, iar majoritatea (52%) au fost femei. Primul an în care European Consumer Choice a alcătuit acest top a fost 2010 – când orasul castigator a fost Lisabona, iar anul trecut cel mai apreciat european a fost Copenhaga.
Iata clasamentul celor mai bune destinatii europene pentru anul 2012:
Porto - Portugalia
Porto, perla Portugaliei, este unul din cele mai vintage orașe din Europa. Când te plimbi prin cartierele vechi, ca de exemplu în Ribeira, zonă protejată de UNESCO, ai senzația că ai pășit în tunelul timpului: sunt pline de meșteșugari pe care nu îi mai găsești în orașele cosmopolite din Europa. Porto nu e un oraș al palatelor sau construcțiilor mărețe – excepție făcând Palacio da Bolsa și catedrala ridicată în secolul al XIII-lea – și nici nu are ceva spectaculos de admirat. Dar există o aromă, o savoare și o liniște care îți dau senzația că timpul s-a oprit, că oamenii n-au auzit de criză, de problemele din Grecia ori de alegerile din Franța.
Viena - Austria
Viena înseamnă Mozart. Dar mai înseamnă un ștrudel uriaș, cu mere sau cu zmeură, sos de vanilie sau poate înghețată, obligatoriu servit la o terasă de pe una din străduțele din jurul Domului Sf. Stefan sau la una din cafenelele tradiționale vieneze, cum ar fi Café Central, dacă e iarnă. De fapt, e greu să te decizi dacă Viena cea de iarnă, îndelung mediatizată, e mai frumoasă decât Viena de vară. E ca și cum ai avea două rochii la fel: una cu globulețe și brăduți, alta cu flori și fluturași.
Fiecare are farmecul ei. Anul Klimt (150 de ani de la nașterea pictorului) e mai bine de sărbătorit vara. O plimbare cu roata veche de 100 de ani, din parcul de distracții Prater, e mai frumoasă tot vara. O cină romantică în restaurantul care se învârte, aflat într-un turn (Donauturm) din apropierea Dunării, e mai savuroasă vara. Dar concertul de Anul Nou al Filarmonicii de Stat nu are loc decât iarna. Deși e bine să cumpărați bilete încă din timpul verii. Dacă vreți să dansați la un bal ca în filme, ei bine, asta nu se poate face decât în timpul iernii. Un prânz glamour în cafeneaua Muzeului de Arte Frumoase – construit în 1891 lângă Palatul Imperial, pentru a adăposti colecțiile imperial – după ce ați admirat tablouri semnate de Klimt, Rafael, Rubens sau Velazquez, este de asemenea obligatoriu pentru pretențioși. Și pentru cei care nu se satură de artă, mai există Belvedere, Albertina, Hofburg, Schonbrunn și desigur, Casa Hundertwasser.
Dubrovnik - Croația
Cu acoperișurile sale roșii, cu zidurile sale medievale și cu Marea Adriatică în spate, Dubrovnik a devenit orașul-poster pentru turismul din Croația. După cum spunea la un moment dat George Bernard Shaw, „cei care caută paradisul pe pământ ar trebui să încerce în Dubrovnik“. Priveliștile sale uluitoare au ajuns pe coperțile revistelor din întreaga lume, atrăgând turiști din toate colțurile planetei, indiferent de bugetul lor.
Și au ce vedea: orașul vechi este monument de patrimoniu UNESCO, iar Stradun, cea mai mare, mai lungă și mai largă stradă datează din secolul XIII. Fântâna lui Onofrio, Mânăstirea Franciscană – care are una din cele mai frumoase verande românești din Dalmatia –, sau zidurile orașului, care au doi kilometri lungime, 25 metri înălțime (în cel mai înalt punct) și 12 metri lățime (în cel mai lat punct), sunt tot atâtea motive ca să vizitezi Dubrovnik. Asta dacă nu cumva vrei pur și simplu să lenevești la plajă sau într-unul din hotelurile din oraș. Oricum nu trebuie să ratezi o plimbare cu barca sau vaporul. În timpul sezonului (iunie–septembrie), mii de bărci pleacă din portul vechi din Dubrovnik și se îndreaptă către insulele Kolocep, Lopud, Sipan sau Lokrum.
Praga - Cehia
Într-o permanentă evoluție și dornică de progres, Praga s-a transformat într-o capitală europeană cosmopolită, însă a reușit să-și păstreze neștirbită frumusețea istorică. Cu o moștenire ce combină o arhitectură uluitoare și un trecut politic turbulent, Praga a însemnat întotdeauna mai mult decât o bere și un pod, iar în cei 20 de ani de la Revoluția Roșie, capitala cehă și-a adjudecat titlul de una din bijuteriile Europei. Podurile și berea sunt atracțiile principale vara.
Dar nici iarna orașul nu duce lipsă de vizitatori, care vin pentru piața de Crăciun sau pentru statuile pudrate cu zăpadă de-a lungul podului Charles, cel mai fotografiat obiectiv din oraș. Probabil cea mai puțin fotografiată și asociată cu Praga este Casa care dansează. Proiectată în 1992 de arhitectul ceh de origine croată Vlado clădirea a fost inițial denumită „Fred și Ginger“, reprezentând un bărbat și o femeie (Ginger Rogers și Fred Astair) care dansau împreună.
Bruxelles - Belgia
Bruxelles. faimos nu doar pentru ciocolată, bere și vafe, ci și pentru arhitectura art nouveau – este căminul arhitecților Victor Horta și Paul Hankar, care au proiectat primele două clădiri art nouveau din lume: Hotelul Horta din Tassel și casa în care a locuit Hankar însuși. De fapt, peste 1.000 de clădiri – locuințe particulare, școli, cafenele, magazine – au fost construite în stilul art nouveau în Bruxelles la începutul secolului XIX, din materiale ca fier, cărămidă expusă, și sticlă, iar circa 500 dintre ele au rămas intacte.
ȘI pentru amatorii de artă modernă există Atomium, o moleculă gigantică din aluminiu, compusă din nouă atomi, construită pentru World Fair 1958 de către Andre Waterkeyn. Cert e că orice tur începe în Bruxelles cu Grand Place, piata centrala a orasului, aflată in lista patrimoniului UNESCO. Și desigur, cu o fotografie cu Manneken Pis, băiețelul de bronz care se ușurează într-o fântână, unul dintre simbolurile Bruxelles-ului vechi.
Berlin - Germania
Berlinul este o destinație low cost și acesta este un lucru acceptat de toată lumea. Poate așa se explică faptul că din 2005 încoace numărul vizitatorilor crește constant, iar orașul german are o rată de creștere a vizitatorilor mai mare decât Londra, Paris sau New York. Mai interesant este faptul că din 22,4 milioane de înnoptări în Berlin anul trecut, 13,1 milioane înnoptări au fost naționale.
Berlinul a devenit o destinație la modă pentru tinerii din întreaga Germanie, care vin pentru un spectacol de cabaret, un club original, o bere ieftină, o plimbare cu vaporașul pe râu sau o fotografie cu ceea ce a rămas din vechiul zid ori cu Poarta Brandenburg.
Dintr-un oraș cu o puternică amprentă comunista, orasul Berlin s-a transformat într-o destinație tocmai bună dacă vrei să petreci un weekend cu prietenii. Ce poate fi mai cool decât să bei o bere în fostul sediu al companiei aeriene CSA, actualmente un bar trendy, situat pe strada Karl Max, pe care felinarele sunt singurele rămășițe ale operelor lui Albert Speer, arhitectul favorit al lui Hitler?
Budapesta - Ungaria
Cel mai bun motiv pentru o vizită la Budapesta este că se află atât de aproape, încât e chiar păcat să nu mergi într-un city-break. Cei mai mulți turiști aleg Budapesta pentru băile termale, iar cele din hotelul Gellert sunt considerate cele mai bune. Clădirea în stil Art Nouveau a fost construită secolul trecut, dar băile termale datează de la 1500, când erau folosite de turci pentru calitățile lor medicinale.
Cea mai bună priveliște asupra Dunării și a cartierului Pesta o oferă Bastionul Pescarilor, construit la sfârșitul secolului XIX: un sistem de scări care urcă de la malul râului până în vârful colinei, înfrumusețat cu turnulețe, arcade și statui. După o baie și o plimbare, urmează tradiționala fotografie pe Podul cu lanțuri, cel mai frumos din cele nouă la număr care leagă Buda de Pesta. Podul a fost inaugurat în 1849, permițând unirea celor două părți ale orașului. A suferit apoi daune majore în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost refăcut.
Clădirea care găzduiește Parlamentul maghiar, inspirată din arhitectura Parlamentului britanic, a fost finalizată în 1902 și se întinde pe 250 de metri de-a lungul Dunării. Cel mai bun moment pentru a o admira este seara, deoarece este luminată feeric, și de preferință de pe unul din vaporașele care fac croaziere pe Dunăre.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Budapesta:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
Toggle content goes here, click edit button to change this text.
Lisabona - Portugalia
Așezată pe dealurile aflate de-a lungul râului Rio Tejo, Lisabona oferă toate atracțiile pe care le oferă orice altă capitală europeană. Doar că nu e atât de pretențioasă. Catedrale gotice, mânăstiri magnifice și muzee de toate felurile formează un peisaj urban colorat. Dar comorile Lisabonei sunt bine ascunse pe străduțele înguste din cartierele periferice. Acelea pe care circulă tramvaiele galbene și pe care portughezele se plimbă, așa cum fac de secole.
În Alfama, zona veche, veștile se dau și acum la baia publică sau la unul din restaurantele micuțe unde poți mânca pâine de casă, în timp ce în fundal se aude încet câtecul tradițional, fado. Ca și în Porto, timpul a stat în loc în Lisabona. În cafenelele care arată ca în anii ’30, turiștii au senzația că văd uneori umbra poetului Fernando Pessoa, la fel cum pe țărm se simte prezența lui Vasco da Gama. Atmosfera seamănă acum cu cea de care Lisabona s-a bucurat în secolele XV și XVI, în epoca marilor descoperiri, când era centrul comerțului cu Orientul și punctul de plecare pentru explorări îndrăznețe pe glob. Și dacă tot vorbim de plajă și mare, la câțiva pași de oraș se află alte ținte turistice: plajele nisipoase ale câtorva stațiuni de pe coastă, precum Costa da Caparica, Estoril și Cascais, zonele împădurite din Sintra și atracții precum extraordinara mânăstire Mafra.
Florenta - Toscana
Florenta este un oraș care merită văzut toamna sau iarna – dacă într-adevăr te interesează arta. Asta pentru că, pe câțiva kilometri pătrați din orașul italian se concentrează circa o cincime din arta renascentistă de pe glob – așa că nu-i de mirare că vara, o cincime din turiștii din lume se adună aici. Și iarna ai ocazia să-i vezi și pe locuitorii Florenței: sunt foarte mândri de orașul lor, de mâncarea lor și dispuși să se îndatoreze pentru a fi bine îmbrăcați.
Florența a fost capitala italiană a modei până în anii ’60, când Milano i-a furat acest titlu. Dar să revenim la artă, principalul motiv pentru care turiștii vin aici. Cu clădirile, frescele, picturile și statuetele semnate de Donatello, Ghiberti, Michelangelo și Botticelli, Florența poartă amprenta puternică a perioadei renascentiste. Înconjurat de clădiri vechi de 400–500 de ani, de grădini splendide – precum Boboli Gardens, construite pentru familia Medici – și de chipuri din alte vremuri, e ușor să te simți ca un conte sau ca o contesă.
Edinburgh - Scoția
Bogăția de clădiri medievale, care se înalță pe fundalul unui peisaj mirific, fac din Edinburgh – capitala Scoției un oraș unic. De la stâncile care străjuiesc marea, la clădirile medievale întunecate din orașul vechi, și până la cele clasice din zona nouă, Edinburgh oferă o perspectivă mereu în schimbare.
I se spunea Atena Nordului, un nume inspirat de marii gânditori și oameni de știință ai Iluminismului Scoțian, printre care se numără Francis Hutcheson, Alexander Campbell, David Hume, Adam Smith sau Robert Burns. Dar și din cauza templelor grecești de la Calton Hill, unde se află acum Parlamentul. Dar cel mai probabil, turiștii care vizitează orașul scoțian se gândesc mai degrabă la barurile aglomerate, restaurantele decadente și la petreceri care țin până dimineața.
Te-ar putea interesa si: