Budva, capitala turismului din Muntenegru
Budva este capitala turismului din Muntenegru datorita numeroaselor sale plaje (17 la numar intinse pe o lungime de aproximativ 21 de km), frumusetilor oferite de cadrul natural si a obiectivelor istorice importante ce pot fi vizitate.
Orasul vechi Budva, asezat pe o mica peninsula, cu strazi inguste, piete si cladiri istorice minunate, cu o viata de noapte intensa plina de distractii, va invia sa petreceti o vacanta minunata in Muntenegru. Budva, cea mai vizitata destinatie turistica din Muntenegru si cel mai vechi oras de pe coasta estica a Marii Adriatice, este o comoara a patrimoniului cultural sarbesc.
Plaje in Budva si imprejurimi
Dansul milenar al valurilor cu ţărmurile a creat o ordine unică a golfurilor ovale în zonele mai flişoase şi cele mai stâncoase, care sunt din calcar dur. Această irepetabilă frumuseţe a neîncetatelor schimbări permite trăiri frumoase pe minunatele plaje ori pe stâncile abrupte.
După calitatea nisipului si a apei marii, plajele din Budva sunt de cea mai înaltă categorie si se întind pe 38 km de ţărm.
Plaja Jaz se află printre cele mai mari trei plaje ale litoralului muntenegrean. Se întinde în Câmpia Mrčevo, fiind străbătută de râul Drenovštica. De ambele părţi este strajuita de munţii Grbalj şi Straža.
Plaja Jaz se află la 2,5 km de Budva, în direcţia Tivat şi este alcătuită din două părţi, una de 500 m şi una mai mică, de 300 m, pe care o folosesc nudiştii. Este vorba despre o plajă pietroasă în apă şi pe ţărm, în vreme ce în adâncime este nisipoasă, ceea ce-i dă apei un ton divin de turcoaz. În spatele celei mai mari părţi a plajei se află un camping auto cu o capacitate de 2.000 de locuri.
Plajele Mogren I şi II se întind de la Capul Mogren până la Hotelul Avala. Condiţiile naturale ale Mogrenului le situează în categoria celor mai atractive plaje cu nisip cu o granulaţie medie, pe uscat şi pe mare. Plaja are o însorire deosebită şi este expusă la vântul din sud. În partea din spate este protejată de muntele Spas, acoperit cu o pădure deasă de pini şi stejari. Accesul la plajă este posibil doar pe lângă complexul hotelier „Avala”, ceea ce-i conferă un caracter de exclusivitate. Se află la o depărtare de 150 m de oraşul vechi. Mogren este alcătuită din două plaje de nisip cu o lungime de 350 m, unite între ele printr-un tunel pînă la care duc două cărări de beton. Numele şi l-a primit după cel al marinarului spaniol Mogrini, care a naufragiat şi a ajuns pe una dintre cele două plaje. Acesta, în semn de recunoştinţă, a ridicat o biserică închinată Sfântului Anton.
Plajele oraseneşti – Gradske plaže, una se găseşte între oraşul vechi şi hotelul „Avala”, iar cea de-a doua între oraşul vechi şi portul Budva. Sunt pietroase şi situate imediat lângă meterezele oraşului vechi.
Slovenska plaža se întinde de la portul din Budva până la Hotelul Park, pe o lungime de aproximativ 1.600 m. În 1920 a fost declarată loc de baie, iar cehii care şi-au petrecut aici vara anului 1935 i-au spus Slovenska plaža, aşa cum se numeşte şi astăzi. Plaja este pietroasă, atât pe ţărm, cât şi în mare. În spate se află un complex hotelier cu acelaşi nume, cu apartamente, dependinţe, restaurante şi cafenele, cu parcuri aranjate şi înfrumuseţate de diferite plante mediteraneene.
Guvance este o plajă mică de nisip, care se găseşte lângă o cărare ce duce spre Bečići, aproape de tunel, lungă fiind de 80 m. Vă puteţi bucura de intimitatea şi frumuseţea acestei micuţe plaje.
Plaja Bečići este considerată a fi una dintre cele mai mari şi mai frumoase plaje din sudul Mării Adriatice. Este nisipoasă, lungă de 1950 m şi se întinde de sub Zavala până la Djevistenje. Această plajă a primit în 1935, la Paris, Grand Prix/marele Palm D’Or, fiind socotită cea mai frumoasă plajă europeană. Câtă importanţă i se dă acestei plaje stă mărturie şi faptul că cehii au organizat o expoziţie cu nisip cules de la faţa locului. În spate se află o aşezare turistică complexă. O putem considera drept o zonă pentru băi cu toate componentele aferente: ca zonă de sport, recreaţie şi odihnă în parcuri amenajate şi cu terenuri de sport de toate felurile şi, evident, ca o zonă cu toate modalităţile de cazare.
Plaja Kamenovo este prima dintr-un şir de 16 mai mici, fiind una dintre foarte atractivele plaje ale litoralului Budva, pe linia către Perazić Do. Se află între Bečići şi Pržno. Este pietroasă, ca şi fundul mării, astfel că-i conferă apei limpezi când o nuanţă turcoaz, când una azurie. Este orientată înspre sud-est şi se bucură de un mare număr de ore însorite. Plaja Kamenovo are o lungime de 730 m şi e accesibilă datorită apropierii de autostradă.
Plaja Pržno se află în faţa localităţii cu acelaşi nume si se întinde de la Capul Pržno până la Capul Miločer. Pržno este o plaja atat cu nisip, cat si cu pietris, avand o lungime de 350 m. În spatele ei se află măslini, din această cauză localitatea se regăseşte pe lista rezervaţiilor naturale protejate. In imediata apropiere se află Hotelul Maestral, iar câteva ospătării şi cafenele ambientale oferă clipe gastronomice minunate.
Plaža Miločer se afla in apropierea resedintei de vară de altădată a familiei regale Karađorđević, construită în anul 1934, despărţită de şosea prin două porţi, una spre Pržno, iar cealaltă spre ieşirea către Sveti Stefan. Plaja este lungă de 280 m, iar în spate are pădurea Miločer care cuprinde 18 ha, cu specii rare de arbori exotici, aşa cum sunt cedrul libanez, mimozele tropicale, scoruşul japonez, cactuşii, agavele… Plaja Miločer este una dintre plajele nisipoase de înaltă categorie şi, pe lângă un fundal minunat şi un hotel exclusivist, reprezintă o operă desăvârşită a naturii şi mâinilor omeneşti.
Plaja reginei – Kraličina plaža se află imediat lângă plaja Miločer si are o lungime de 200 m, marginita fiind de maslini si chiparosi. Numele şi l-a primit datorită faptului că a fost plaja preferată a reginei Marija Karađorđević.
Plaja Sveti Stefan este considerată a fi cel mai atractiv loc de pe ţărmul Mării Adriatice, găsim o creaţie naturală rară în lume – tombola. Este vorba despre un istm ce uneşte ţărmul cu stânca pe care e ridicat oraşul-hotel exclusivist Sveti Stefan. În stânga şi dreapta tombolei se întind două plaje nisipoase, cu un nisip de culoare roşietică şi cu o lungime de 1 170 m. În spate, într-un parc amenajat în stil mediteraneean, se găsesc un hotel, restaurante, cafenele, un club de scafandri şi un parking.
Sveti Stefan este o locaţie de lux pe ţărmul muntenegrean, iar exclusivismul său e de multă vreme cunoscut în lume. Aici se odihnesc cu plăcere personalităţi cunoscute, iar printre oaspeţi s-au numărat Willy Brandt, Boby Fischer, Sofia Loren, Monica Vitti, Silvester Stalone, Claudia Schiffer… Printre premiile internaţionale se numără şi „Mărul de Aur” al magazinului „Life” (1964).
Petrovačka plaža este o plajă nisipoasă, lungă de aproximativ 600 m, de culoare roşietică, una dintre cele mai vizitate plaje din apropiere de Budva. Farmecul aparte i-l conferă micile insule Katić şi Sveta Nedelja, care sunt o adevărată provocare pentru iubitorii adâncurilor marine. Petrovačka plaža face parte din rândul rezervaţiilor naturale protejate. Partea ei pentru scăldat este mărginită de o promenadă cu restaurante, cafenele si magazine.
Plaja Lučice se află la 500 m sud de Petrovac, avand forma unui mic golf ce se intinde pe o lungime de220 m. Plaja este nisipoasă pe ţărm şi pe fundul mări, cu o adâncime mică a apei care se întinde înspre larg, şi cu o pădure de pini şi chiparoşi în fundal.
Buljarica deţine probabil cel mai mare potenţial turistic al ţărmului muntenegrean. Câmpul Buljarica şi padinile muntelui Dubovica sunt potrivite pentru dezvoltarea tuturor formelor de turism. Valea Buljarica se întinde de la Capul Resovo până la Dubovica şi este cea mai mare plajă a litoralului Budva. Se află la o depărtare de 1 km de Petrovac, în direcţia Bar, are o lungime de 2 250 m, fiind acoperită cu pietriş. În spatele plajei se află mai multe campinguri auto şi locuri de odihnă.3
Insula Sveti Nikola este cea mai mare atracţie turistică pentru cei din Budva. Ţărmurile insulei coboară perpendicular în mare. Se află între mai multe mici văi retrase – o provocare pentru persoanele singuratice, aventurieri şi romantici. Pe insulă există trei plaje nisipoase, cu o lungime totală de 840 m. Insula este acoperită cu diferite plante mediteraneene, ceea ce face ca plajele şi văile să fie atractive prin aspectul lor „sălbatic”. Este potrivită atât pentru şederea de zi, cât şi pentru cea de noapte. Se află la mai puţin de un kilometru de Budva. În timpul sezonului estival, până aici se poate ajunge cu vaporaşele care transportă zilnic persoane de pe plajele litoralului Budva. Însă până la cele mai frumoase plaje, care se găsesc în partea de sud a insulei, se poate ajunge exclusiv cu bărcile.
Cazare recomandata in Budva
» Hotel BIP
» Hotel Bracera
» Hotel Budva
» Hotel Mogren
» Hotel Nion
Atractii si obiective turistice in Budva
In Budva pot fi vizitate obiective turistice importante precum:
– Biserica SF. Sava;
– Biserica Sf. Bogorodica;
– Biserica Sf. Treime, aici aflandu-se si mormantul scriitorului Stefan Mitrov Liubisa;
– Biserica Santa Maria din Punta – fortareata orasului;
– Biserica Sf. Ivan (Sveti Jovan), edificata in secolul 7;
– in orasul vechi sunt o multime de magazine, terase, cafenele, restaurante si galerii.
– manastirile Stanjevici, Podostrog, Rezevici sau Gradiste sunt importante centre istorice si religioase pentru Budva.
Budva nu se remarca doar prin prisma turismului, intrucat este si un important centru cultural, fapt dotarat trecului sau valoros, cat si influentei diverselor culturi cu care a intrat in contact: grecesti, venetiene, franceze, austro-ungare, etc. Budva, care te incanta cu plajele sale nisipoase, devine estrem de animat pe timpul verii, aici avand loc numeroase evenimente, reprezentatii si piese de teatru.
Cele mai vizitate locuri din Budva sunt:
– Orasul vechi (Sveti Grad) are o vechime de peste 2500 de ani, zidul vechi al orasului reprezentand principala atractie pentru turisti;
– Sveti Stefan este un hotel exclusivit, construit in stil mediteraneean care in anul 1972 a primit Marul de Aur pentru cel mai exclusivit hotel din lume. In vecinatatea lui se afla si fosta resedinta regala, astazi transformata in hotelul Milocer.
Insula Sveti Nikola, o frumoasa combinatie de ape limpezi, cer albastru, soare, cu peisaje mediteraneene ce iti taie rasuflarea, cu paduri de pini si specii rare de flori.
– Petrovac, un loc situat la jumatatea drumului intre Budva si Bar, intr-un golf nisipos, inconjurat de o padure de pini si strajuit de plaje minunate.
Pentru cei ce doresc sa descopere si alte locuri minunate din Muntenegru, agentiile de turism ofera o multitudinede optiuni: rafting pe raul Tara, vizite la muzee si manastiri, plimbari de-a lungul lacului Skadar. Cu vaporasul se pot face mini-croaziere la numeroase plaje din Budva: Jaz, Becic, Sveti Stefan, Drobni Pijesak, Petrovac.
Cu masina personala sau cu una inchiriata se poate ajunge pe insula Sveti Nikola, Bar sau Herceg Novi Riviera. Daca doriti sa ajungeti pe o plaja mai indepartata din Budva alegeti dubitele taxi cu itinerariile Budva-Becici, Budva – Sveti Stefan sau Budva Petrovac care circula la fiecare 15-30 de minute.
Prin intermediul excursiilor optionale mai pot fi descoperite si alte locuri minunate din Muntenegru:
– minitur la Muntenegrului;
– excursie la Lacul Skadar;
– excursie la Dubrovnik;
– vizita la Manastirea Ostrog;
– croaziera pe Marea Adriatica;
– excursie la cheile raului Tara si Lacul Biograd;
– excursie la Ulcinj si Ada Boiana;
Cei pasionati de shopping vor vasi in orasul vechi magazine si buticuri ce pun la dispozitia turistilor o gama variata de imbracaminte, de firma si nu numai. In apropierea acestor magazine se gasesc buticuri cu cosmetice, bijuterii, studiori goto, magazine pentru copii, terase si cafenele. O alta varianta pentru shopping o constituie bazarul situat in apropierea promenadei, in vecinatatea plajei, ce ofera haine, mancaruri, articole pentru plaja, suveniruri.
Unde sa te cazezi in Budva
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Budva – Muntenegru:
Ce si unde mancam in Budva?
Specialitatile culinare specifice pe care vi le recomandam sa le incrcati in vacanta dvs. la Budva sunt: kacamak, cicvara, popara, rastan, popraci, sunca afumata Prsuta, popeci, pljeskavica, ciorba de peste riblja, carne fripta de miel. La desert va puteti rasfata cu pivski kajmak sau specialitati pe baza de branza, piersici sau pepene galben.
Mancarea este destul de ieftina, gustoasa, tipic mediteraneena. O portie de fructe de mare costa intre 6 – 9 euro, iar un kg de peste intre 35-45 euro.
Preturi in Budva:
– sezlong: 2,5 euro, cafea: 1 – 1.5 euro, suc: 1 – 3 euro, bere: 1 – 3 euro, vin: 8 – 12 euro.
Viata de noapte si distractie in Budva
Cea mai renumita statiune pentru viata de noapte trepidanta este Budva, supranumita si Miami-ul montenegrez. In incantatorul oras sunt nenumarate cafenele cu terase, baruri si discoteci. Poti incepe seara la Chest O’Shea’s Irish Pub (din Orasul Vechi), pentru ca are o bere Guiness adevarata si personalul vorbeste engleza. Dincolo de zidurile Orasului vechi este Caffe Jef, unde muzica mixata de catre DJ se aude pana noaptea tarziu. Cand barurile se inchid, la ora 1 a.m., petrecerile continua in cluburile precum Trocadero sau Hacienda. Trocadero are de toate, de la intrarea imbracata in tuburi de neon colorate la cei mai buni DJ. Este locul in care trebuie sa fii vazut daca vrei sa fii cool.
Un club spectaculos, cu o terasa ce ofera o panorama superba a orasului Budva si a Adriaticii este Miracle Lounge (de pe dealul Toplis). Poate primi pana la cinci mii de petrecareti. DJ celebri, precum Ministry of Sound si Hed Kandi mixeaza aici.
Cum ajungi in Budva?
Cum ajungi in Budva cu autoturismul
Traseul auto din Romania catre Budva pe care noi vi-l recomandam este urmatorul: Bucuresti – Craiova – Timisoara – Moravita – Panceva – Nis – Riviera de la Marea Adriatica. Cea mai mare parte a drumului se face prin munti, cu numeroase serpentine, iar soselele sunt mai inguste, regulile de circulatie fiind de multe ori facultative.
Actele necesare pentru intrarea in Muntenegru:
– pasaport, voucher turistic, acte de proprietatea ale autoturismului, asigurare medicala de calatorie, carte verde a autoturismului.
Transportul local in Muntenegru este destul de ieftin, o calatorie intre doua statiuni costand intre 2 – 5€.
Cum ajungi in Budva cu avionul
Cel mai apropiat aeroport de Budva este aeroportul din Tivat. Din Romania nu sunt zboruri directe catre Tivat, insa putetii alege un zbor cu escala la Berlin (AirBerlin). O alta varianta este aeroportul din Podgorica putand ajunge aici cu escala la Istanbul (Turkish Airlines). Un alt traseu ar fi zborurile spre Dubrovnik, Croaţia, escala facandu-se la Viena, cu Lufthansa
» in cazul variantei cu trenul, trebuie sa luati o noapte de cazare la Belgrad şi deoarece s-ar putea ca trenul de la Bucureşti să ajungă cu întârziere şi să nu mai prindeţi legătura spre Bar, Muntenegru. Preţurile pornesc de la 88€ dus-întors Bucureşti-Bar, dar fără a fi inclus şi preţul pentru vagonul de dormit sau cuşetă, în cazul în care optaţi pentru acest lucru.
Cazare in Budva
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Budva pe baza a mii de recenzii verificate
Te-ar putea interesa si:
Un comentariu