Kusadasi este cea mai populara statiune de pe riviera turceasca la Marea Egee, cautata de turisti pentru plajele placute, marea inspumata si peste 300 de zile insorite pe an.
Situata la 95 km sud de Izmir si 20 km de Selçuk, Kusadasi este si un port unde acosteaza vasele de croaziera care aduc in vizita turisti in orasul antic Efes.
Ruinele fortaretei antice si a portilor sale stau marturie a impactului Imperiului Otoman asupra orasului Kusadasi la inceputul secolului XV. Astazi se mai pot vedea vechile case pe strazile inguste, alaturi de strazile mai moderne precum Barlar Sokak (Strada Barurilor), locul in care puteti merge daca va aflati in cautarea restaurantelor si a bunei dispozitii.
Insula Porumbelului – Güvercin Ada – aflata in larg ofera ruinele unui castel bizantin (Castelul Piratului) si o priveliste frumoasa a satiunii Kusadasi. Initial, insula s-a numit Insula Pasarii, insa cand otomanii au denumit orasul astfel (Kusadasi inseamna “Insula Pasarii”), insula a fost redenumita Insula Porumbelului. Din statiunea Kusadasi mai puteti pleca in explorarea siturilor istorice ca Milet sau Efes si a formatiunilor stancoase de la Pamukkale.

Kusadasi – Turcia
Nu se stie cu exactitate momentul cand a fost intemeiata prima asezare in zona statiunii Kusadasi, insa exista dovezi ce indica faptul ca lelegienii, lidienii si carienii veniti din centrul Anatoliei s-au stabilit pe pantele muntelui Pilav in jurul anului 2000 i.e.n. Mai tarziu au aparut asezarile Pigale, Maratheson, Neopolis si Panionion, zona urmand a fi cucerita de ionieni, apoi de romanii din Efes.
Orasul actual Kusadasi a fost intemeiat de venetieni in secolul XVI, acestia construind si castelul de pe mica insula Güvercin Ada. In Evul Mediu orasul s-a aflat sub stapanire venetiana si genoveza, purtand denumirea Scala Nova.
Plaje in Kusadasi
Kusadasi beneficiaza de plaje superbe cu nisip auriu, insotite de toate facilitatile necesare unei vacante de vis – sporturi nautice, excursii cu barca si chiar momente de relaxare in baile turcesti. Apa marii este limpede, scufundarile fiind o activitate preferata de turistii care isi petrec vacanta aici.
Atractii si obiective turistice in Kusadasi
Cele mai renumite obiective turistice in Kusadasi sunt:
Situl arheologic Panionion
Orasul antic Efes (Ephesus), situat la aproape 15 km de Kusadasi, datează din secolul al X-lea î.H. şi avea, în perioada de glorie, circa 240.000 de locuitori. Efes a fost capitala provinciei romane Asia, iar în timpul împăratului Cezar Augustus era considerat al doilea oraş din zona Mediteranei de est, după Alexandria. Taxă de intrare in Efes costă 25 de lire turceşti (TL), iar aici pot fi vizitate ruinele bine conservate ale Templului zeiţei Artemis, considerat unul dintre cele şapte minuni ale lumii antice, amfiteatrului (Teatrul Mare), cu o capacitate de 24.000 de locuri, circa 10% din populaţia oraşului.
Parcul National Peninsula Dilek
Peninsula Yılancı Burnu
Moscheea Kaleiçi Camii
Pietele locale in Kusadasi
Güvercin Ada (Insula Pormbelului) este o peninsula situata la vest de port si este legata de Kusadasi printr-un dig de 350 m. Pe aceasta insulita se afla un castel bizantin din secolul XIII, zidul ce inconjoara insula si va puteti relaxa pe plajele si in cafenelele de pe promenada din Kusadasi.

Guvercin Ada – Kusadasi
Kadıkalesi Caravanserai Öküz Mehmet Pasha
Parcul Acvatic Adaland Kusadasi, cel mai popular centru de divertisment (parc acvatic) din Turcia si in primele 10 din lume, va asteapta pentru activitati interesante si pentru distractie.
Excursii optionale in Kusadasi
Agentiile sau hotelurile propun turistilor excursii optionale, in imprejurimi. Pentru o excursie de o zi in Efes, cu pranzul inclus, platesti 40 euro, iar pentru Pamukkale, 30-35 euro. Daca doresti sa faci o croaziera pe Marea Egee, scoti din buzunar cam 15 euro. Iar pentru o seara turceasca in localitate, cu traditii locale, distractia costa 30 euro de persoana.
Cazare in Kusadasi
Calitatea serviciilor in Kusadasi nu este direct proportionala cu numarul de stele. Hotelurile de 5* ofera, in realitate, servicii de 3 stele. Varianta “all inclusive” este cea mai convenabila si te fereste de cheltuiala inutila pe la terase, pentru ca ai in incinta hotelului tot ce iti trebuie.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Kusadasi – Turcia:
de ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Restaurante in Kusadasi
Daca nu ati optat pentru un sejur cu servicii all inclusive si alegeti sa mancati la unul din numeroasele restaurante din Kusadasi pentru o masa veti plati intre 14 si 28 TRY pentru o persoana.
Iata cateva preturi pentru mancare si bautura in Kusadasi: kebap – 8 TRY, inghetata – intre 2 si 5 TRY, bere – 3 lire, apa minerala la 0.20 – 2 TRY, rahat turcesc – 10 TRY. Vinul este una dintre cele mai scumpe bauturi in Kusadasi (20 euro sticla), astfel incat este bine sa-ti iei dintr-un duty-free din aeroport.
Odata ajuns in Kusadasi, vei ramane fascinat de cat de harnici, civilizati, calzi, manierati sunt localnicii care te fac sa te simti important, special, respectat. Avand multi turisti romani, de-a lungul timpului, au invatat cateva cuvinte in limba romana, ba chiar stiu si informatii importante despre Romania.
Transportul in Kusadasi
Pentru transportul local se folosesc minibus-uri (dolmus) ce fac legatura intre plaje, hoteluri si diferite obiective turistice. Dolmus-urile circula din 30 in 30 de minute, intre 07 dimineata – 12 noaptea, iar pretul lor este in jur de 3 TRY, in functie de destinatia aleasa.
Informatii utile despre Kusadasi
Moneda locala este lira turceasca (TRY). 1 lira = 0.46 euro (1 euro = 2.12 TRY).
Bacsisul este un obicei repectat in restaurante (10%), in hoteluri – pentru cameriste, receptioniste, pentru soferii de autobuz. Soferii de taxi nu asteapta, in mod normal, bacsis.
Apa de la robinet nu este recomandata pentru consum, asadar beti numai apa imbuteliata. Majoritatea hotelurilor va vor asigura sticle de apa, dar contracost si numai la cerere. Pretul acestora intre 0.50-1 TRY.
Viata de noapte si distractie in Kusadasi
O seara in Kusadasi se poate incheia intr-un mod spectaculos, dansand si simtindu-va bine intr-unul din barurile sau cluburile statiunii. Statiunea Kusadasi este faimoasa pentru viata de noapte. Principalele strazi unde distractia este garantata sunt: Barlar Sokagi si Asagi Barlar Sokagi. Multe cluburi sunt localizate in case vechi, din caramida rosie. In centrul vechi al orasului, numit Kaleici, sunt multe restaurante elegante si multe barur unde se asculta muzica live.
Preturile sunt medii, muzica satisface toate categoriile de varsta, iar pentru a intra in discoteci sau baruri nu este necesar vreun cod vestimentar.
Daca doriti sa petreceti pe plaja, mergeti la Miracle sau Jade. In timpul zilei, turistii lenevesc sub o umbrela, iar seara, pe masura ce muzica este data mai tare, iar bauturile incep sa curga, puteti dansa pana dimineata.
Nicio vacanta in Turcia nu este completa fara o seara turceasca. Pentru o seara autentica, mergeti la Caravanserai, un vechi castel otoman unde va puteti delecta cu dansuri si muzica turcesti si un delicios bufet.
Cum ajung in Kusadasi?
»cu masina personala: Daca alegeti sa mergeti au autoturismul propriu in Kusadasi va recomandam urmatorul traseu auto: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Targoviste – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesovo – Edirne – Gelibolu – Eceabat – transfer feery-boat – Cannakale – Ayvalik – Izmir – Selcuk – Kusadasi. Distanta dintre Bucuresti si Kusadasi este de 1.100 – 1.250 km, functie de traseul ales si se parcurge in aproximativ 21 de ore. Taxa ferryboat intre Eceabat si Canakkale este de 20 lire turcesti.
Am scris un articol despre trasee auto spre Kusadasi pe care il gasesti aici: Cum ajung in Kusadasi?
» cu autocarul: Transportul cu autocarul dureaza in jur de 22 de ore (cu plecare din Bucuresti) si costa aproximativ 100 euro.
» cu avionul: Aeroportul din Izmir se afla la aproximativ 80 de km de statiunea Kusadasi.
Cazare recomandata in Kusadasi
Te-ar putea interesa si: