Dalmatia este o regiune de pe coasta de est a Marii Adriatice, situata intre Zadar si Istria in nord si Dubrovnik in sud. Coasta Dalmatiei are un aspect dramatic, cu ziduri muntoase cenusii care adapostesc fasia costala cu vegetatie formata din palmieri si livezi de maslini.
De-a lungul Coastei dalmate se afla orase medievale conservate, in care puteti descoperi influentele venetiene si unde turismul a explodat in ultimii ani. In prezent, un numar tot mai mare de turisti viziteaza an de an Coasta Dalmatiei, aglomeratia in timpul sezonului estival fiind greu de evitat.
Coasta Dalmatiei este regiunea plajelor lungi, a padurilor de pini si a oraselor medievale – Zadar, Split, Sibemik, Trogir, Omis, dar si a insulelor minunate – Hvar, Korcula, Vis. Aceasta combinatie unica a frumusetilor naturale se potriveste cu arhitectura medievala, creand o atmosfera de relaxare propice petrecerii unei vacante minunate.
Contrastul dintre zonele aride din interiorul Dalmatiei si vegetatia de pe malul marii reflecta personalitatea duala a regiunii – orasele de pe coasta si de pe insule s-au bucurat de o civilizatie mediteraneana prospera, in timp ce zonele mai putin populate au fost sfasiate de schimbari politice si migratii ale populatiei care s-au descurcat cu greu in aceste zone aride.
Nordul Dalmatiei este centrat in jurul portului aglomerat al orasului Zadar, din care pleaca feriboturile spre insulele din arhipelagul Zadar. De aici, multi vizitatori pleaca spre orasul Sibenik, cu frumoasa sa catedrala si un punct de plecare in explorarea insulelor Kornati. Centrul zonei de sud al coastei dalmate este orasul Split, de unde pleaca feriboturile spre insulele Hvar, Brac si Korkula.
Intreg peisajul este mirific, dezvaluindu-ti la fiecare pas o noua frumusete care sa te tina în loc macar pentru câteva clipe.
Daca alegi Coasta Dalmatiei ca destinatie de vacanta trebuie neaparat sa iei cu tine un aparat de fotografiat performant si cu un card de memorie generos pentru ca vei simti nevoia sa pastrezi cumva o particica a farmecului acelor locuri. Mai adaug doar ca este o destinatie ideala atât pentru sezonul estival cât si pentru cel rece, ca poti practica alpinism acolo si ca preturile nu sunt exagerate si te las sa visezi si tu la Coasta Dalmatiei sau, de ce nu, sa îti petreci urmatoarea vacanta acolo.
Statiuni turistice pe Coasta Dalmatiei
Dubrovnik este unul dintre acele orase in care simti istoria. Practic, neschimbat de sute de ani, a fost una dintre marile puteri marine ale Adriaticei, rivalizand cu mandra Venetie. Orasul si-a pierdut importanta politica odata cu aparitia lui Napoleon, la inceputul secolului al XVIII-lea, care a revolutionat intreaga geografie politica a Europei, dar, probabil, asta este ce l-a salvat din punct de vedere arhitectural.
Plimba-te pe strazile aurii ale orasului, urca-te pe ziduri si, mai ales, nu rata o excursie pe muntele care domina orasul Dubrovnik. Acum eeste mai simplu sa ajungi sus, poti sa iei telecabina, vei avea parte de o panorama superba.
Split este fascinant sa te plimbi prin centrul vechi, fost palat imperial roman, sa descoperi cum locuitorii din Split si-au amenajat locuintele, pietele si bisericile in cladirile romane… Nu rata, de asemenea, o plimbare pe invecinatul deal Marjan. Acoperit de o padure de pini, avand, ici si colo, tot soiul de capele si de bisericute stravechi, este locul preferat de locuitori pentru o plimbare si jogging.
Korcula este o insula care gazduieste un oras istoric, din aceeasi vreme cu Dubrovnik. Daca Dubrovnikul a ramas independent (sub numele de Ragusa), Korcula a fost parte din maretul imperiu venetian. Marco Polo provine din Korcula si este, evident, cel mai respectat fiu al acestui oras istoric, care, ca si Dubrovnikul, se catara maiestuos pe un deal, fiind inconjurat din doua parti de apa superba a Adriaticei.
Hvar este o insula pe care se afla un oras medieval. Si aici, vei descoperi superba arhitectura adriatica, un oras cu case stravechi, restaurante italienesti si baruri pline de atmosfera. Spre deosebire de Korcula, deasupra orasului se afla o citadela de unde te poti bucura de o priveliste pe care nu o vei uita. Evident, la portile orasului vechi se afla numeroase localitati cu pensiuni in care iti poti petrece o vacanta la mare… Pentru cei care doresc o experienta nudista (Coasta Adriatica e faimoasa printre nudisti), gasesti cateva insulite pline de vegetatie si destul de salbatice unde poti renunta la slip.
Trogir, desi este un oras mic, este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Croatia. Nu degeaba, multe monumente istorice au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici, majoritatea populatiei locale lucreaza in domeniul turistic, care aduce aproximativ 50% din veniturile orasului.
Plajele orasului Trogir se ascund de fapt pe insula Ciovo, in special in orasul Okrug Gornji, unde se intind de-a lungul unui kilometru. Bineinteles, zona abunda si in baruri ce ofera nu numai un meniu variat de bauturi, ci si panorame superbe ale marii.
Un ghid turistic complet, cu informatii utile despre plaje, atractii si obiective turistice, cazare si oferte ieftine in Trogir gasesti AICI: Trogir – ghid turistic si informatii utile
Cum ajungi pe Coasta Dalmatiei?
Sa ajungi pe Coasta Dalmatiei cu masina personala nu este deloc complicat. Distanta intre Romania si Croatia este de aproximativ 1000 de kilometri si poate fi parcursa in 12 ore daca decizi sa nu faci nicio oprire. Totusi, ar fi pacat sa ratezi unele obiective turistice de pe drum, asa ca iti recomandam sa iti rezervi cam 24 de ore pentru drum in care sa incluzi si vizitarea – macar pentru cateva ore – unor orase aflate pe ruta aleasa.
Daca destinatia la care doresti sa ajungi este Zagreb, atunci cea mai potrivita ruta din Bucuresti pana in Croatia este: Bucuresti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Portile de Fier – Kladovo – Belgrad – Batrovici – Zagreb. Din Bucuresti pana in Belgrad se fac in jur de 8 ore, iar din Belgrad la Zagreb sunt aproximativ 400 de km pe care ii poti parcurge in aproximativ 4 ore. Daca iti doresti sa mergi in sudul tarii, din Zagreb poti ajunge cu usurinta in Plitvice, Split sau Dubrovnik.
Te-ar putea interesa si: