Abia ce ne-am întors din vacanta de 5 zile de la Firenze și parcă încă nu ne-am revenit pe deplin. Acum „la cald” putem spune ca Firenze este wow, și deși a fost o vacanta în care am mers zilnic peste 10-12 km pe jos, ne dorim sa o repetam cât mai curând.
Florenta (Firenze așa cum îi spun italienii) este tot ce am văzut mai frumos în Italia, mult peste România, Milano sau Venetia). Este orașul Renașterii italiene, un adevărat muzeu în aer liber.
Dar sa o luam pe rand pentru ca in acest prin articol despre Firenze incercam sa va prezentam cat mai multe informatii utile de care veti avea nevoie cu siguranta daca vreti sa vizitati Florenta – una dintre cele mai atractive destinatii turistice din Italia.
Cum poti ajunge la Firenze?
Din Romania sunt zboruri directe ale companiilor aeriene low costa, din principalele orase ale tarii (Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Craiova) atat catre Firenze, dar si catre Bologna, oras care se afla la o distanta de numai 70 – 80 km.
Noi am ales varianta cea mai ieftină spunem noi, alegand varianta București – Bologna de la Wizz Air, prețul plătit de noi fiind de 60 euro/persoana dus-intors, rezervările facandu-le cu aproximativ 2 luni înainte de data călătoriei.
Cea mai comoda deplasare intre Bologna – Florenta este cu Trenitalia, costa cca 15 eur biletul de calatorie. Trenurile sunt din jumatate in jumatate de ora, circula fara intarzieri, in deplina siguranta, curate si comode, distanta de parcurs este de cca 110 km. Se pot achizitiona biletele de pe saitul companiei dar cel mai comod mi se pare a fi de la automatele aflate in gara. Se poate plati /card, cash.
De la aeroportul din Bologna catre Firenze sunt si autobuze directe pana in Florenta: Appennino Shuttle. Costa 20 de euro daca il achizitionez on line.
Cand sa vizitezi Firenze?
Cea mai buna perioada pentru a vizita Firenze este aprilie – mai sau septembrie octombrie când temperaturile nu sunt atât de ridicate. Un mare inconvenient, indiferent de perioada în care va propuneți sa vizitați Florenta este aglomerati, orașul este practic luat cu asalt zilnic de mii de turiști, îndeosebi japonezi, chinezi și englezi.
Chiar și în perioadele mai puțin propice pentru călătorii (în lunile de iarna) sa nu va așteptați sa găsiți Firenze fără turiști la tot pasul, orașul atrăgând ca un magnet iubitori de călătorii din toate colturile lumii.
Sfarsitul lunii mai, peerioada vacantei noastre in Firenze, este o perioada in care orasul este plin de turisti, in marea lor majoritate chinezi, japonezi, americani si englezi, fapt ce a facit ca atat preturile la cazare, cat si la terasele si restaurantele din oras sa fie foarte ridicate.
Unde sa te cazazi în Firenze?
Cazare în Firenze găsiți pentru toate gusturile și buzunarele, însă sa nu va așteptați sa găsiți unități de cazare decente sub 50 euro/camera/noapte indiferent de sezon.
Va recomandam sa va rezervati din timp cazare în Firenze deoarece hotelurile și apartamentetele bune sunt foarte căutate, mai ales cele din zona centrala a orasului. Noi am făcut rezervările imediat după ce am achiziționat biletele de avion, prețul pentru o noapte de cazare la Hotel x fiind de 84 euro pentru o camera dubla pe noapte, cu mic dejun inclus. În afară prețului de cazare va trebui sa achitați și ta a de oras care este de 3 euro/persoana /noapte.
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Ce și unde sa mâncați în Firenze?
Mercato Centrale – Piazza San Lorenzo din Florența o să dai peste mulți turiști, ce-i drept, în schimb poți gusta tot ce-ți poți imagina și papilele tale vor zburda de fericire. Iți recomand doar parterul cu câteva standuri cu paste proaspete, la Nerbone, la Perini, în schimb etajul 1 e mai mult de vizitat, căci e scump și mâncarea nu e pe măsură, tourist traps.
Dacă ești sătul de sandwich și chiar vrei ceva cald, o supă sau o fripturică bună cu cartofi prăjiți și salată, la doar doi pași de Duomo pe Via de’ Pecori 11 se afla Self Service Leonardo, unde n-o să fii dezamăgit. O grămadă de turiști veniți într-un city break în Florența, dar și localnici, vin aici pentru un pranz delicios, dar ieftin. Lasagna e de nota 10, dar în general, toată mâncarea e super bună și a preturi decente in comparatie cu terasele din apropiere.
Da’ Vinattieri – Via Santa Margherita 4R, se afla chiar lângă casa lui Dante, poți gusta un panino de te lingi pe degete, cu prosciutto, salam toscan, pecorino și tot felul de bunătățuri. Incearcă panino cu finocchiona, salam toscan cu finocchio – fenicul, coccoli, niște gogoși cu prosciutto și pecorino, sau NUTELLA!!! Dacă îți place burta de vită, încearcă aici panino con lampredotto, sandwich -ul tradițional din Florența.
Il Cernacchino – Via della Condotta 38R – aici găsești paste proaspete, mai ales vegetariene, feluri cu carne ( pifteluțele cu sos în coajă de pâine sunt divine), faimoasa trippa alla fiorentina, de neratat în timpul unui city break în Florența, burtă de vită cu sos, sau ribollita, o supă mai densă cu legume și pâine, hrănitoare și delicioasă.
Mergi la Da’ Verrazzano – Via dei Tavolini 18R si vei manca cele mai bune focaccia din viata ta.
Dacă n-ai gustat niciodată focacce cu flori de dovlecel, aici e de tine. Da’ Verrazzano e un loc micuț unde se mănâncă ceva rapid chiar și pe bancuțele înghesuite de la intrare, iar la mese e altă treabă, mult mai scump și o servire ca la restaurant. Nu uita și de vin, aici găsești vinuri de calitate care se dau la pahar, altfel focaccia rămâne nestropită, iar apa e tristă în situația asta.
All’Antico Vinaio – Via dei Neri 74 R – Dacă ești dispus să stai la o coadă lungă și să mănânci pe bordura trotuarului ca studenții florentini, nicăieri n-o să găsești un panino mai mare și mai plin decât aici.
Nu se putem imagina o vacanta in Italia fara pizza, iar ca orice oras italian, Firenze nu se dezminte in materie, terasele si restaurantele servind la loc de cinste (alaturi de paste) deliciosul preparat.
Gusta Pizza – Via Maggio 46R este unul dintre localurile unde se mananca cea mai buna pizza din Florența. Pizza e tipic napoletană, gustoasă și fină la mijloc și mai groasă pe margini.
Pizzeria Toto’ – Via Dante Alighieri 28R este un local unde poti manca foarte ieftin pizza la felie, pretul pornind de la 2 – 2,50 euro. Aici veti gasi sortinemente felurite de pizz foarte bună, ieftină și servită rapid.
Si cum nu se poate un prânz complet fără gelato, gasești aici un articol foarte util cu cele mai bune gelaterii din Florenta, printre care La Carraia, locul unde îți iei o inghetata cu numai 1.50€.
Ce sa vizitezi în Firenze?
Bineînțeles, Domul din Florența este cel mai cunoscut edificiu. Și este și pe lista mea de obiective turistice din Florența. Ai ce să vezi acolo! Vezi turnul cu Clopot (cel mai înalt), dacă ești pregătită cu pantofi sport confortabili (ai de urcat vreo 600 și ceva de scări de dimensiuni diferite, de lățimi diferite, în spirală. Ai pauze cât urci iar când ajungi sus, merită, pentru că vezi panorama întregului oraș medieval, cu acoperișuri de țiglă roșie.
Ce e de văzut în Florența în zona Domului? Eu te sfătuiesc să mergi peste tot. Și pe dinafară de jur împrejurul obiectivelor și pe dinăuntru. Ai ce vedea! Baptisteriul din Florența este un adevărat monument de arhitectură și de pictură bisericească. Cupola din tavanul baptisteriului îi va face și pe cei mai puțin credincioși să tremure la vederea Pantocratorului. Dacă planifici un concediu în Toscana ori un city break în Florența, nu rata nici Cupola, nici catedrala (cupola este a catedralei, însă catedrala se vizitează fără bilet, în timp ce pentru Cupolă ai nevoie de bilet). Și de ceva răbdare să stai puțin la coadă.
La cupolă, ai de urcat mai puține scări și sunt măcar egale, însă, dacă ai rău de înălțime e mai intens, întrucât ești sus, în cupolă, pe marginea pereților, uitându-te la murale, având în mijloc golul catedralei. Încearcă să faci rezervare, sau ceea ce italienii numesc ”prenotazione”, la hotel. Mergi și la Muzeul Domului, e separat și acolo vei vedea de aproape variantele ansamblului în timp, ilustrate în stadiul de schiță, dar și statuile și basoreliefurile ce decorează întreg ansamblul.
Mergi pe jos si descopera toate bisericile si catedralele!
Sincer, dacă mergi într-un city break în Florența, chiar ai ce să vezi. Ai multe obiective turistice în Florența. Iar bisericile, catedralele și turnurile sunt nenumărate. Noi am reușit să vedem două turnuri și opt, maximum zece biserici și catedrale în acest concediu în Toscana. Ce te sfătuiesc? Dacă ajungi într-un concediu în Toscana, ia toate străduțele la pas și cum ajungi la o biserică ori o catedrală, intră.
Vei găsi biserici și catedrale renascentiste, medievale, gotice. Însă, cu siguranță, pe lista cu ce să vizitezi în Florența, trece edificiile religioase. Perioada de înflorire a Renașterii, Cinquecento, este extrem de prezentă în arhitectura, sculptura și pictura orașului de pe Arno. Așa că nu rata ocazia de a explora tot ce e de văzut în Florența.
Plimbă-te seara pe Arno!
Trebuie să spun că centrul orașului e de-a dreptul fermecător. E marcat de Dom, de fațadele clădirilor, de arhitectură din diferite perioade, de șarmul mediteranean al vegetației. Însă, nu te rezuma doar la centru, orașul nu e prea mare, și dacă explorezi străduțele, ajungi rapid și către margini. Explorează totul!
Așa cum explorezi orașul pe zi, nu rata frumusețea fațadelor și a străduțelor medievale pe noapte. De-o parte și de cealaltă a râului Arno, orașul e atât de fermecător. Aș puneFlorența pe lista cu cele mai romantice orașe din acest motiv.
Dacă ajungi în Florența nu rata Muzeul Academiei și Galeriile Uffizi
Ce să vizitezi în Florența dacă nu Palatul Pitti, Galeriile Uffizi și Muzeul Academiei? Pe lângă cele mai faimoase obiective turistice din Florența (cum ar fi ansamblul Domului), nu rata muzeele! Dacă planifici un city break în Florența, nu vrei să ratezi frumusețea Renașterii, admirată în arhitectură și sculptură, de data aceasta în lucrările marilor pictori.
Dacă călătorești în Toscana, mergi la Uffizi neapărat și mergi să îl vezi pe David, la Muzeul Academiei. Mergi și la Pitti, dacă ești în concediu în Toscana și ai vreme. De data aceasta nu am reușit să ajungem și la Pitti. Însă, Uffizi, ah, Palatul Uffizi a fost un vis! Mai ales pentru o pasionată de artă, care a avut șansa de a vedea de aproape lucrările marilor artiști despre care a învățat la școală. Și dacă nu ești pasionată ca mine, sigur vrei să vezi Botticelli, Da Vinci, Rembrandt, Michelangelo, Donatello, Ucello, Lippi!
Vei fi cuprinsă de emoție, cu siguranță! Și ce e de văzut în Florența dacă nu David? Mergi la Galeriile Academiei ca să vezi blocurile de marmură începute de Michelangelo, să vezi procesul creator din spatele fiecărei lucrări de artă – de la sculptură, la pictură bisericească și până la basorelief. Și bineînțeles să îl vezi pe David, care e atât de spectaculos încât ne-am întors să îl admirăm de vreo cinci ori!
Ideea este că ai atâtea obiective turistice din Florența de văzut, dacă călătorești în Toscana, în capitala ei, încât te vei întoarce încărcată de magie, cum spun eu. Serios vorbind, ai ce să vizitezi în Florența!
Într-un city break în Florența ai de văzut toate artele și multe străzi frumoase, care îți vor rămâne în suflet. Și ai și multe magazine de designer, dacă vrei shopping! Oricum, un concediu în Toscana urbană te va lăsa fără ceva finanțe (cam toate muzeele costă, cu atât mai mult dacă mergi la cumpărături ca mine, pentru că pantofi nu se mai găseau în țară, a fost necesar să-mi cumpăr de acolo!). Însă, îți spun sincer că deși vei cheltui ceva bani, te vei simți fericită să vezi ce au creat marii artiști ai lumii.