Inelele de nuntă sau verighetele au fost folosite încă din Egiptul Antic pentru a arăta dragostea, angajamentul, averea și chiar proprietatea. Tradiția schimbului de inele este profund înrădăcinată în multe culturi și în majoritatea ceremoniilor de nuntă. Primele inele de nunta inregistrate dateaza din Egiptul Antic. Cuplurile vor face schimb de cercuri pentru a simboliza eternitatea și zeități ale soarelui și lunii.
Nu este de mirare că, cu o istorie atât de bogată, oamenii sunt fascinați de poveștile, faptele și tradițiile care înconjoară inelele de nuntă.
În total, aproximativ 70% dintre mirese își poartă inelele pe cel de-al patrulea deget al mâinii stângi. O tradiție care vine din credința romană că amoroasa venei, sau vena iubirii, a fost localizată acolo.
Nu toate culturile poartă inele de nuntă pe degetele de la mana. Unele tradiții indiene au obiceiul ca mireasa să poarte un inel de picior în loc de un inel pe degetul inelar de la mana.
Cuplurile din Anglia, Franța și S.U.A. poartă inelele de nuntă pe mâna stângă, dar cuplurile din India, Germania și Rusia preferă mâna dreaptă.
Tradiția atât a miresei cât și a mirelui purtând inele clasice de nuntă din aur a început numai în timpul celui de-al doilea război mondial, când bărbații au început să poarte inele pentru a-și aminti de soțiile lor acasă.
Un motiv istoric pentru schimbul de verighete a fost ca omul să dovedească faptul că era suficient de stabil pentru a-și susține noua mireasă, oferindu-i mai întâi un dar de metal prețios.
Numele mirelui este cea mai frecvent gravată frază pe un inel de nuntă.
Mulți lingviști cred că numele „diamant” provine de la cuvântul grecesc adamant (adamas), ceea ce înseamnă neatins sau invincibil.
Aurul alb și platina sunt cele mai populare metale pentru inele de nuntă, iar aurul alb este cel mai popular la 73% din inele. Forma cea mai populară pentru un diamant este o tăietură rotundă strălucitoare. Inelele de nuntă au fost în mod tradițional fabricate din aur deoarece au fost considerate cele mai pure și valoroase metale și se credea că simbolizează perfect căsătoria.
Este o tradiție în România pentru cuplurile care implinesc 25 de ani de casatorie să facă schimb de verighete de argint. Atât bărbatul, cât și femeia vor purta noile verighetele în plus față de cele de aur schimbate la nunta lor.