St Gallen ste capitala cantonului cu acelasi nume. In anul 613 s-a fondat o abatie pe locul unde a murit calugarul Gallus, cel care a dat numele orasului.
Aceasta a devenit o manastire benedictina care, in sec. X, a avut o extraordinara influenta culturala, iar faima ei s-a raspandit in toata Europa. In anul 1526, Joachim von Watt a introdus Reforma, dand astfel o grea lovitura manastirii. Manastirea a fost secularizata in 1805, iar in 1846 a devenit sediu al episcopatului.
Cladirea manastirii a fost atasata noii catedrale, astazi gazduind resedinta episcopului, renumita biblioteca a manastirii, guvernul cantonai si cateva scoli.
Atractii si obiective turistice in St Gallen
Catedrala din St Gallen este trecuta pe lista Patrimoniului cultural mondial; a fost construita intre 1755-1768 pe locul unei constructii gotice din sec. XIV. Exteriorul este simplu in contrast cu interiorul, care reprezinta un triumf al ultimei perioade de expresie a stilului baroc. Catedrala, o capodopera a scolii de la Vorarlberg, este incununata de o cupola. Decoratia interioara este bogata, fara sa dea impresia de supraincarcare. Picturi pe fond albastru impodobesc cupola centrala; si restul catedralei e infrumusetat cu picturi murale si stucaturi. Altarul inalt, executat in stil Empire in 1810, impreuna cu lojile si confesionalele, delicat sculptate, formeaza un ansamblu deosebit. Biblioteca a ramas in folosinta si atunci cand manastirea a fost secularizata. Detine aproximativ 100.000 de volume rare, din care 2.000 de manuscrise din Evul Mediu (sec. VIII-XII) si 1.600 incunabule (primele carti tiparite inainte de anul 1500).
Orasul Vechi se intinde in jurul Catedralei; era inconjurat de fortificatii. Aici pot fi admirate case din secolele XVI-XVIII cu fatade pictate, impodobite cu firme din fier forjat si cu stalpi de lemn sculptat.
Muzeul de Istorie Historisches este trecut pe lista Patrimoniului cultural mondial; a fost construit intre 1755-1768 pe locul unei constructii gotice din sec. XIV.
Cantonul Ticino este strabatut de raul Ticino, care insoteste autostrada de la Pasul San Gottardo pe Val Leventina pana la Bellinzona, dupa care se varsa in lacul Maggiore.
Airolo este o mica localitate in partea de nord a cantonului, care odinioara era punct de popas pentru calatorii care treceau prin pasul San Gottardo, unde ajungeau la altitudinea de 2.108 m. Aici se puteau odihni si isi schimbau caii. Soseaua prin trecatoare este inchisa intre lunile noiembrie si mai, dar acum se prefera traversarea muntilor prin tunel, indiferent de anotimp; tunelul rutier are 17 km. In Airolo se afla Museo Nationale del San Gottardo cu documente istorice si machete care prezinta istoria trecatorii si a constructiei tunelului. Langa gara, este ridicat un monument, opera a sculptorului local Vincenzo Vela, in amintirea celor 177 de oameni care si-au pierdut viata in timpul constructiei tunelului feroviar lung de 15 km, realizat in anul 1882.
Mentionata pentru prima data intr-un document oficial din anul 590 si devenita capitala cantonului din 1878, Bellinzona este asezata intr-o pozitie strategica si sigura: in apropiere de treca-torile San Gottardo (St. Gotthard), Lucomagno (Lukma-nier), San Bernardino si Nufenen. Teritoriul sau a fost populat inca din neolitic, apoi de celti, romani, lombarzi si franci. inca din secolul XIV a fost ridicat un castel-fortareata numit Castel Magnum, care astazi poarta numele de Castelgrande. Ulterior, s-au ridicat fortarete de mari dimensiuni: castelele Montebello si Sasso Corbaro. Cele trei castele si alte vechi fortificatii au devenit emblema orasului si sunt trecute pe lista Patrimoniului Universal UNESCO.
Cazare in St Gallen
Hotelul City Weissenstein se bucura de o locatie linistita la marginea zonei pietonale din St Gallen, aproape de orasul vechi si de gara principala. Wi-Fi este disponibil gratuit. Hotelul City Weissenstein a fost recent extins si complet renovat. Baile au oglinzi cosmetice si o unitate de dus cu geam de cristal.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in ST Gallen – Elvetia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Ce si unde mancam in St Gallen?
Mancarea elvetiana este variata. In general, alimentele de baza sunt painea si produsele derivatele din lapte, in special faimoasele branzeturi elvetiene – Gruyere, Vacherin, Emmental si Tete de Moine. Exista si o mare varietate de canati si salamuri – Beinwurst, Engadinerwurst, Kalbsleberwurst (pate din ficat de vitel), Knackerli, Landjager si Leberwurst (pate).
Specialitatile nationale includ – Viande sechee (carne de porc sau vita uscata) consumata cu ceapa murata, Pieds de porc, Rosti (cartofi prajiti), Fondue Bourguignonne (cuburi de carne cu sos) si Leckerli (prajitura cu miere acoperita cu glazura de zahar).
Un mic dejun tipic include paine, unt, marmelada sau miere, poate ceva branza sau cerele, plus lapte, ciocolata fierbinte, ceai sau cafea. Bauturile variaza de la apa, pana la bauturi racoritoare si o mare varietate de bere si vinuri.
Cum ajung in St Gallen?
» cu avionul: Din Bucuresti pana in St Gallen puteti ajunge cu zboruri ale companiilor aeriene Tarom sau Air France pana in Berna. Din Berna va trebui sa luati trenul pana in St Gallen
» cu masina personala: In cazul in cae va hotarati sa mergeti cu masina personala in St. Gallen – Elvetia, va recomandam urmatorul traseu auto: Bucuresti – Pitesti – Rm. Valcea – Sibiu – Deva – Szeged – Kecskemet – Budapesta – Gyor – St. Polten – Salzburg – Rosenheim – Munchen Sud – Inning – Landsberg – Memmingen – Rorschach – St. Gallen
» cu trenul: St. Gallen este deservit de unul dintre cele mai eficiente servicii de transport din lume.
Cazare recomandata in St Gallen