Unul dintre cele mai mari porturi din lume, Puerto Vallarta, se afla in Bahia de Banderas. Desi aici nu locuia nimeni in mod permanent pana la mijlocul secolului al XIX-lea, golful a fost traversat si folosit timp de sute de ani ca loc de oprire pentru pirati, preoti, militari si alti navigatori. Mai demult un sat idilic, cu plaje cu nisip alb, Puerto Vallarta este in prezent o adevarata mecca a turistilor, cu un lant de hoteluri ce inconjoara golful si ce te imbie sa-ti petreci o vacanta de neuitat.
Puerto Vallarta este specializata in statiuni si magazine, in care se vand obiecte de artizanat, inclusiv unele facute de indienii Huichol, care locuiesc in munti. Unele galerii se axeaza pe creatiile exclusiviste de arta populara din Oaxaca, Chiapas si Michoacan.
Inima vechiului oras e Vallarta Vieja, in care cladirile sunt vopsite in alb, in urma unui decret prezidential. Acoperite cu tigle rosiatice si decorate cu bougainvillea de culoare fucsia, casele scaldate de soare se inalta pe dealurile acoperite de palmieri. De aici, Rio Cuale coboara pentru a imparti orasul vechi in doua sectoare. Trecatorii si soferii se plimba pe ambele maluri ale raului si merg pe Insula Rio Cuale, unde exista restaurante si magazine, inconjurate de gradini unde adie o placuta briza, dar si micul Museo del Cuale. Sub podul de pe strada Insurgentes exista o piata unde artizanii vand suveniruri.
Cateva strazi mai la nord, Plaza Principal sau Plaza de Armas este inconjurata de primarie si de amfiteatrul in aer liber Los Arcos, unde se tin adesea concerte. Faleza, denumita malécon, se intinde din nordul pietei principale si pana in sud, fiind marginita de baruri, magazine si restaurante. Este un loc minunat atunci cand apune soarele, lumina acestuia facand ca statuile din bronz amplasate acolo sa fie invaluite de o stralucire superba.
In partea de nord a orasului se afla multe constructii noi, printre care Zona Hotelera, o fasie dezordonata de hoteluri inalte. Mai la nord se afla Marina Vallarta, o enclava de complexuri hoteliere si apartamente care inconjoara un port de 380 de locuri, un popular club de iahting si un teren de golf.
Cei care vor sa fie mai aproape de actiune se strang in centrul Golfului Vallarta. In apropiere de Rio Cuale, plajele Olas Altas si Playa de los Muertos, aflate la sud de rau, sunt populare in randul turistilor, localnicilor si vanzatorilor de fructe de mango, scobite in forma de floare, de frigarui cu peste la gratar sau sarapes. Soseaua de coasta continua la sud de oras, trecand de Playa Conchas Chinas si de alte plaje cu nisip alb, ascunse intre golfulete stancoase. Pe masura ce drumul continua spre Mismaloya, locul unde a fost filmata pelicula Noaptea Iguanei, delurile sunt presarate cu locuinte luxoase.
Pasionatii de scufundari si snorkeling pot merge la Los Arcos, un parc subacvatic protejat, situat chiar la tarm. Continuand spre sud puteti accesa plaja Boca de Tomatlan. Plajele de dincolo de Boca de Tomatlan sunt accesibile doar cu ambarcatiunile.
Puerto Vallarta a foarte popolara, odata cu povestea de dragoste dintre Elizabeth Taylor si Richard Burton, in timpul turnarii peliculei din 1963, Noaptea Iguanei, regizata de John Houston. Din acel moment turistii au continuat sa soseasca, orasul extinzandu-se pana la a acoperi mai mult de 40 km din Bahia de Banderas.
Te-ar putea interesa si: