Statiunea-oras Pomorie, cu o populatie de circa 15.000 locuitori, se afla la circa 20 km de Burgas si circa 18 km de statiunea Sunny Beach, in sudul litoralului bulgaresc (una din cele mai sudice statiuni).
Statiunea Pomorie se bucura de un cadru natural deosebit fiind amplasata pe o peninsula stancoasa care iese in mare pe circa 5 km. Bazele de tratament din statiunea Pomorie asigura acestei statiuni turisti pe tot parcursul anului.
Unicitatea statiunii Pomorie este data de apa lacului sarat cu proprietati curative. Din acest punct de vedere statiunea poate fi comparata cu Eforie Nord si lacul Techirghiol. Lacul sarat Pomorie este baza extragerii de namoluri curative, ca si Techirghiol.
Orasul Pomorie este scaldat in razele soarelui si mangaiat de aerul salin al statiunii: pe de o parte venind dinspre mare, pe de alta parte – dinspre lac. Datorita acesteia toamnele sunt foarte placute, avand temperatura medie de circa 20º C. Se fac tratamente ale afectiunilor musculare, ginecologice, posttraumatice, dermatologice, ale sistemului nervos periferic etc.
Statiunea Pomorie este preferata pentru yachting, inot, pescuit.
Cazare recomandata in Pomorie
Atractii si obiective turistice in Pomorie
Pe langa plajele sale incantatoare, orasul atrage turisti cu ajutorul sanatoriului sau cu namol care are efecte curative. Sanatoriul a fost construit la 2 km de oras pe malurile lacului Pomorie. Efectele curative ale namolului din lac au fost descoperite inca din secolul 4 I.Ch. Cu toate acestea prima unitate de tratament cu namol a fost fondata aici abia in 1902. Namolul ajuta la ameliorarea unor afectiuni la sistemul osos si muscular, reumatism, sciatica, hernii de disc si altele.
Ca monumente istorice exista doua biserici: Biserica Transfigurarii din secolul al XVIII-lea si Biserica Maicii Domnului din secolul al XIX-lea. Ambele sunt intr-o stare foarte buna de prezervare. Prima dintre ele are un iconostas foarte valoros din lemn. Chiar in centrul orasului exista un basorelief al Sf. Gheorghe pastrat in manastirea Pomorie, care a fost ridicata in secolul al XVII-lea.
La marginea orasului exista un mausoleu mormant al tracilor construit in secolul al III-lea. Mormantul este deschis spre vizitare. In apropiere de Pomorie exista si satul Sarafovo, la 6 km sud de Pomorie unde se gaseste de asemenea o plaja foarte frumoasa. Rezervatia naturala a lacului Atanassovo se afla la sud de Sarafovo intr-o laguna foarte mare. Candva lacul a fost un loc in care traiau o varietate foarte mare de specii de pasari dar construirea aeroportului Burgas pe de-o parte si dezvoltarea orasului pe de alta parte, a dus la micsorarea numarului acestora.
Unde te cazezi in Pomorie
Majoritatea turistilor folosesc cazarea la particulari. Printre hotelurile din oras cele mai populare printre turisti se numara Grand Hotel Pomorie si Complex Relax All Inclusive & SPA.
Cazare la bungalou poate fi gasita in campingul Europa. In campingul Aheloy localizat la 8 km distanta de statiunea Pomorie sunt locuri de campare a rulotelor si corturilor.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Pomorie – Litoral Bulgaria:
Restaurante si locuri de luat masa in Pomorie
Pomorie ofera conditii excelente pentru turismul viticol, fiind cunoscut din cele mai vechi timpuri ca un centru de producere a vinului. Si in prezent vinurile de Pomorie rosii si albe sunt foarte apreciate, atat in Bulgaria, cat si in strainatate.
Cele mai renumite restaurante din Pomorie sunt Tarevet si Peneka. Pe langa restaurantele din hoteluri, exista multe localuri mici, private.
Cum ajungi in Pomorie?
Cum ajungi in Pomorie cu masina personala
» cu masina personala: In Pomorie ajungi repede si relativ ieftin cu masina personala sau cu autocarul (pretul biletelor variaza de la o companie la alta 20-30 euro dus/intors). Daca pleci din Bucuresti cu masina personala iesi din tara pe la Giurgiu (ai grija sa platesti si sa pui in geam rovinieta la bulgari, politisti te asteapta imediat cum ai trecut vama).
Cum ajungi in Pomorie cu avionul
In Pomorie ajungi repede si relativ ieftin cu masina personala sau cu autocarul (pretul biletelor variaza de la o companie la alta 20-30 euro dus/intors). Daca pleci din Bucuresti cu masina personala iesi din tara pe la Giurgiu.
Nu uita sa achiti vigneta pentru Bulgaria daca pleci catre Pomorie. Vigneta pentru Bulgaria costa 15 leva/saptamana si poate fi achitata online sau la vama, iar daca treci pe la Ruse, taxa de pod este de 3 euro/sens. Daca vii pe Autostrada Soarelui, nu uita sa achiti si taxa de autostrada.
Cazare in Pomorie
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Pomorie pe baza a mii de recenzii verificate.