Parcul Național Porțile de Fier se întinde pe o suprafață de aproximativ 115665,8 ha, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România, având în componența sa 18 rezervații. Este situat în partea de sud-vest a țării, pe malul stâng al Dunării, între localitățile Buziaș și Gura Văii. În perimetrul parcului natural intră și prelungirile sudice ale Munților Banatului și Munților Mehedinți și o parte din Podișul Mehedinți.
Pe teritoriul parcului se întâlnesc diferite specii de plante strict protejate, dintre care cele mai importante sunt: Tulipa hungarica(laleaua cazanelor), întâlnită pe abrupturile din zona Ciucaru Mare, Ruscus aculeatus(ghimpele), Campanula crassipes(clopoțeii Cazanelor), Daphne laureola etc. Se întâlnesc următoarele specii de animale ocrotite: broasca țestoasă de uscat, vipera cu corn, lupul, gușterul.
Pe teritoriul parcului se află Defileul Dunării, care este cel mai lung defileu din Europa, având 134 km, cea mai mare amenajare hidroenergetică din România(Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I).Zona parcului poate fi considerată un adevărat muzeu, datorită diversității geologice și geomorfologice. Aici se regăsesc 1668 specii de plante superioare și peste 5200 specii de animale. Existența unor zone umede care oferă adăpost multor specii de păsări protejate la nivel mondial.
Ca și atracții turistice se pot aminti și ruinele podului construit în perioada romană de către împăratul Traian și diferitele cetăți și mânăstiri aflate în zonă printre care cele mai vizitate sunt Cetatea Medievală Tricule și Mânăstirea Vodița.