articol actualizat in 27 februarie 2020
ora 9.30
Coronavirus: informatii utile pentru populatie
De la inceputul epidemiei cu coronavirous si pana in prezent au fost inregistrate 77.659 de cazuri confirmate, din care 2.663 decese. 83,4% din cazurile confirmate si 96,2% din totalul deceselor s-au inregistrat in regiunea Hubei din China. In ultimele 24 de ore au fost raportate doar 10 cazuri confirmate in restul provinciilor din China continentala. In afara Chinei continentale au fost inregistrate la nivel mondial pana in prezent 2.490 de cazuri confirmate, din care 36 decese.
Conform OMS, rata deceselor este intre 2-4% in zona Wuhan si de 0,7% in afara Chinei. 99% dintre cele aprx 80.000 de persoane infectate la nivel mondial sunt din China. Au fost inregistrate aprx 2700 de decese la nivel mondial. Aproape toti cei care au decedat sufereau de alte boli (in ordinea urmatoare): boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice, hipertensiune, cancer, insa au existat si cazuri de persoane care nu sufereau de alte boli si care au decedat: rata de deces la nivel mondial al celor care NU sufera si de alte boli este de 0,9% (25 persoane din aproximativ 2700 de persoane). Procentual, cele mai multe persoane decedate se afla in intervalul de varsta 80+ (14,8%) si 70+ (8%).
Conform datelor publice din acest moment, in lume exista acum 81.191 persoane confirmate cu coronavirus, dintre care 78.064 sunt doar in China si restul in toate celelalte tari din lume. 30.310 s-au vindecat deja.
Coronavirus in Italia
In Italia au fost anuntate in a doua jumatate a zilei de ieri – 26 februarie 2020 – inca 4 decese din cauza coronavirusului. Persoanele care au decedat erau 2 femei si 2 barbati si aveau varstele 83, 84, 90 si 91 de ani. Toti sufereau si de alte boli.
Pana in prezent (26 februarie, ora 10.00), in Italia au fost anuntate oficial 288 de cazuri de Coronavirus. In cursul zilei de 25 februarie 2020 s-au descoperit 3 cazuri in Firenze, unul in Palermo, un caz in Rimini, un caz in Alesio (langa Genova, foarte aproape de granita cu Franta).
Dintre cele 14 persoane decedate in Italia, 10 persoane aveau peste 80 de ani si 2 aveau 77 si 78 de ani. TOTI sufereau de alte boli, inclusiv cancer sau diabet. Autoritatile italiene fac apel la calm si spun ca ieri numarul de imbolnaviri raportate a fost mai mic decat in weekend, desi au aparut cazuri si in alte regiuni din Italia
Regiunile din Italia afectate de coronavirus, unde au fost deja confrmate cazuri de imbolnaviri si chiar decese in randul populatiei sunt:
• Regiunea Lombardia
• Regiunea Veneto
• Regiunea Piemonte
Localitățile din regiunile Lombardia si Veneto care sunt in carantina: Vo Euganeo Codogno Castiglione d’Adda Casarpusterlengo Fombio Maleo Somaglia Bertonico Terranova dei Passerini Castelgerundo San Fiorano
Localitatile din regiunea Piemonte: Cumiana
Bursa din Italia a scazut ieri cu aproximativ 6%, ca si multe alte burse din lume. Dintre companiile de turism listate la bursa, printre cele mai mari scaderi au fost inregistrate ieri pentru TUI (aproape 10%), compania de croaziere Carnival (aproape 7%), easyJet cu aproape 12% sau British Airways cu aprx 9%.
Coronavirus in Romania
In Romania circula pe grupurile de Facebook si Messenger o stire FALSA care seamana cu un comunicat oficial al Ministerului Sanatatii si care alarmeaza oamenii in mod nejustificat. Il recunoasteti ca fiind cel care anunta ca prevenirea impotriva coronavirusului este mentinerea gatului umed. In Ungaria, politia a intervenit pentru oprirea raspandirii fake-news printr-o serie de pagini de Facebook si site-uri.
Deocamdata nu sunt informatii ca autoritatile din Romania s-au auto-sesizat in privinta celor care raspandesc stiri false pe acest subiect. Mare atentie la ceea ce cititi zilele acestea si ceea ce dati mai departe!
Statul roman nu a impus restrictii de calatorie, altele decat in zonele in carantina din nordul Italiei (cele 12 orasele in care nu se poate intra/iesi). Prin urmare, orice roman poate calatori in Italia (mai putin in satele/oraselele care se afla in carantina), insa trebuie sa tina cont ca la intoarcerea in Romania vor fi izolati la domiciliu, deci recomand anularea oricarei calatorii in Italia de nord in urmatoarele zile, pana se linistesc lucrurile.
Compania aeriana Blue Air returneaza taxele de aeroport celor care aveau bilete spre Milano, Bergamo sau alte orase din Italia si care vor sa anuleze calatoria. In mod teoretic, toate companiile aeriene ar trebui sa plateasca pasagerilor taxele de aeroport pentru zborurile neefectuate. In practica, insa, unele au proceduri greoaie, te pun sa suni zeci de minute la numere de call-center cu suprataxa sau sa completezi formulare online, iar multi pasageri renunta sa ceara aceste taxe inapoi.
Daca doriti sa anulati un zbor deja rezervat pentru ca va este teama sa mai zburati, atunci nu veti primi banii integral, dar ar trebui sa primiti inapoi macar taxele de aeroport. Unele companii aeriene, mai ales cele de linie, mai accepta si mutarea datei de calatorie. Si TAROM ofera ceva asemanator, in sensul ca daca nu mai poti sau nu mai vrei sa zbori pe o anumita destinatie, ai un an de zile la dispozitie in care sa schimbi destinatia sau data de calatorie, in schimbul unei taxe de 25 de euro + diferenta de tarif pentru noua rezervare (mai multe detalii aflati la ei la call-center).
Aeroportul Otopeni a anuntat ca dezinfecteaza din 4 in 4 ore spatiile comune cu solutii speciale. Cei care vin din Italia intra pe un flux separat de pasageri, insa nu am inteles logica deciziei de a-i include pe toti pe acel flux, indiferent ca vin de la Bergamo/Milano sau din sudul Italiei.
Coronavirus: recomandari de calatorie
Recomandarile noastre pentru aceia dintre dvs. care aveti planificate plecari sau vacanta in zona de nord a Italiei in zilele urmatoare este sa anulati plecarea, nu neaparat de teama frica virusului, ci din dorinta de a nu intra in carantina/izolare la domiciliu la intoarcerea in Romania.
Daca aveti planificate plecari in Italia la final de martie sau aprilie, ar fi indicat sa maii asteptati pentru a vedea evolutia situatia, deoarece lucrurile se shimba de la o zi la alta. Companiile aeriene care opereaza zborurile in continuare in Italia nu platesc banii inapoi celor care au bilet si decid unilateral sa nu mai zboare.
Din informatiile pe care le detinem de la agentiile de turism, in special cei care au bilete de avion cumparate catre Italia la companiile de linie gasesc in ultimele 2 zile deschidere la companiile aeriene sa isi recupereze taxele de aeroport din pretul platit pe bilet, daca decid sa nu mai zboare zilele acestea. La companiile low-cost situatia pare usor mai problematica, iar numerele de call-center cu suprataxa ale acestora sunt aglomerate si nu fac fata.
Compania aeriana Qatar Airways a anuntat ca plateste inapoi banii pe biletele achizitionate pe zborurile din Coreea de Sud, Iran si China sau schimba gratuit datele de calatorie, pentru zboruri care urmau a fi efectuate pana in aprilie. Si alte companii aeriene, precum Air France KLM, au inapoiat banii pasagerilor care aveau zboruri spre China. Ceea ce se stie in acest moment este ca zborurile KLM spre Beijing, Shanghai, Chengdu, Hangzhou si Xiamen vor fi reluate dupa 28 Martie.
Update: Anuntam ieri ca cei de la Qatar Airways dau banii inapoi celor care aveau bilete nu doar spre China, ci si spre Coreea de Sud si Iran.
Legat de hotelurile din strainatate, unele pot returna toata suma, altele deloc, in functie de conditiile de anulare in baza carora ai facut rezervarea. In multe tari din Asia se calatoreste absolut normal, nu exista niciun motiv de panica sau nicio restrictie.
Coronavirus in Grecia
Pana astazi 26 februarie 2020, ora 14 anu exista niciun caz connfirmat de coronavirus in Grecia, insa de dimineata autoritatile elene au intrat in alerta, o femeie in varsta de 38 de ani din Salonic fiind suspenctata de contactarea virusului.
Femeia s-a intors de curand dintr-o calatorie de cateva zile din Italia, iar in cursul diminetii s-a simtit rau.
Coronavirus in Spania
In ultiemele doua zile au fost confirmate in Spania 2 cazuri de pacienti infectati cu coronavirus, unul in Barcelona, celalalt fiind din Sevilla. Pacientul din Barcelona s-a reintors in Spania, dupa ce in ultimele zile a efectuat o calatorie in nordul Italiei.
In plus, in Tenerife au fost confirmate inca doua cazuri cu coronavirus: un medic si sotia sa, insa se asteapta si rezultatele celui de-al doilea test
Coronavirus in China
In continuare vă prezentăm lista actualizată cu zonele / localitățile afectate de noul coronavirus din China.
Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă
• China continentala: Provincia Hubei (inclusiv orasul Wuhan), Orasele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang.
Guvernul chinez a interzis de ceva timp agentiilor de turism din China organizarea de circuite externe de grup. Practic, in acest moment chinezii nu mai au voie sa calatoreasca in grupuri prin strainatate, iar singurii turisti care mai sunt prin lume, calatoresc individual. Peste 70 de companii aeriene si-au anulat zborurile din China, cele mai multe nu din lipsa de posibili pasageri, ci din lipsa de personal de zbor dispus sa zboare catre China sau din cauza restrictiilor impuse (inclusiv personalului de zbor) de catre alte tari (multe tari nu mai accepta turisti care au calatorit in ultimele 14 zile in China).
Ce trebuie sa stiti despre coronavirus?
1. Spălați-vă mâinile de multe ori
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Spălarea mâinilor elimina virusul.
Spala-te pe maini! Nu iti spala si creierul: CITESTE o CARTE!
Doar AZI PROMOTIE la cele mai citite CARTI | Reducere De Pana La 45% – DESCOPERA AICI!
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul
4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.
8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
Ce trebuie sa stiti daca va intoarceti in Romania dintr-o zona cu coronavirus?
• Persoanele care se intorc in Romania dintr-o zona confirmata cu epidemie de Coronavirus (China continentala – Provincia Hubei, inclusiv orasul Wuhan, orasele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang sau din una din cele 12 localitati din Italia) si care au intrat in contact cu persoane infectate vor intra obligatoriu in carantina timp de 14 zile, in spatii special destinate in acest scop, imediat dupa revenirea in Romania.
• Persoanele care se intorc in Romania din alte provincii/orase din China continentala si din alte localitati din Regiunile Lombardia si Veneto vor intra in auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea in Romania.
Cazul suspect de COVID-19 este un pacient cu infectie respiratorie acută, mai exact cel care are un debut brusc al cel puțin unuia din următoarele: tuse, febra, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii), care necesită sau nu spitalizare si care in perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:
• A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
sau
• A avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitara extinsă
Te-ar putea interesa si: