Beijing, cunoscut in trecut ca si Peking, este capitala Chinei si este unul dintre cele mai populate orase ale lumii, avand o populatie de 20 milioane locuitori. Metropola Beijing este localizata in nordul Chinei si reprezinta centrul economic, cultural, turistic si educational al intregii tari.
Beijing este de asemenea si una dintre cele 4 capitale antice mari ale Chinei. Aici a fost insa inima Chinei secole de-a randul, in Beijing neexistand practic un loc care sa nu aiba o poveste sau care sa nu fie legat de o anumita legenda antica.
Numele de “Beijing” este reprezentat in caractere chinezesti de 2 simboluri, primul insemnand “Nord”, iar cel de-al doilea “capitala”; cu alte cuvinte, Beijing inseamna “Capitala Nordului”. Aceasta este evident traducerea romanizata, bazata pe vorbirea Mandarina, in care exista cuvintele Bei si Jing. Daca ne referim la vechea denumire a orasului, “Peking”, aceasta se traduce la fel, deoarece Peking se spune in anumite dialecte ale limbii chineze. De fapt, numele de Peking este un nume vechi doar din punct de vedere al occidentalilor, pentru ca exista destui chinezi care inca isi numesc capitala “Peking” si nu “Beijing”. Tinand cont de istoria indelungata a Chinei, si capitala a trecut prin mai multe denumiri, unele dintre acestea fiind: Ji, Guangyang, Yanjung, Beiping, Daidu, Khanbaliq. Cert este ca numele actual, fie el Peking, Pekin sau Beijing, exista din anul 1421, de pe vremea imparatului Yongle. Ca un fapt divers, desi numele “Beijing” se scrie dupa cum am spus din doar 2 caractere, pe placutele de inmatriculare ale autoturismelor din Beijing exista doar simbolul “Jing”, desi exista suficient loc pentru ambele simboluri.
Beijing este un oras strans legat de dinastiile Ming si Qing, care au influentat arhitectura, manierele si chiar si stilul de viata al chinezilor care au locuit in Beijing in anii 1300-1500. Putem spune ca personalitatea Chinei s-a nascut in acea epoca a imparatilor si pana in era republicii. Soarta Chinei continua sa se decida si astazi cand inca mai exista divergente in ce priveste anumite teritorii, nerezolvate de pe timpul celui de-al doilea razboi mondial. Beijing este situat in Campia Chinei de Nord. Prezinta munti in partea de nord; exista speculatii ca aceia care au intemeiat capitala in aceasta zona au ales-o datorita existentei muntilor, care puteau sa ii protejeze impotriva inamicilor. Asadar veti intalni munti si dealuri aproape de jur-imprejurul Beijingului. Tot ca o incercare de delimitare a teritoriului a fost construit si Marele Zid Chinezesc, care trece si prin Beijing, in partea de nord a orasului.
Clima este din cea mai diversa in Beijing pentru ca este un oras intins, cu destule forme de relif si cu adancimi, respectiv altitudini variate de la o zona la alta. In general, clima este uscata, influentata oarecum de musoni, dar nu foarte mult, din pricina acelorasi dealuri si munti care au fost alesi in trecut pentru protectie ca si granite ale orasului. Verile sunt aride, iar iernile in general blande in mare parte a orasului. Pe timpul primaverii exista furtuni de nisip adus din stepele Mongoliei. Toamna este caracterizata de ploi scurte. Temperatura medie in ianuarie este de -3 grade Celsius, iar in iulie de 26 grade. Exista si temperaturi extreme in functie de relief (intre -27 grade si 43 grade).
Atractii si obiective turistice in Beijing
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Cazare in Beijing
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftina de cazare in Beijing – China:
Specialitatile pe care le puteti intalni in restaurantele chinezesti pot diferi de la un restaurant la altul, dar in esenta modul de preparare este acelasi si de asemenea si ingredientele. Daca ne referim in mod special laBeijing, trebuie spus ca nu numai felurile de mancare difera, dar si specificul restaurantului. In Beijing exista mii de restaurante, care au bucatarii care mai de care mai variate si de care este posibil nici sa nu fi auzit vreodata. Cu atatea optiuni, posibilitatile de a servi masa in oras sunt practic nelimitate. Diferenta dintre Beijing si alte orase mari ale lumii este ca poti sa servesti masa la un restaurant de lux sau la unul cu buget redus si sa te simti la fel de bine, mai ales ca preturile nu sunt mari deloc, nici la acele restaurante considerate “de lux”.
Mancarea din Beijing poate fi destul de ciudata atunci cand o gusti pentru prima data. Din fericire, exista multe restaurante chinezesti in Romania, unde puteti incerca gustul mancarurilor chinezesti pentru a nu fi suprinsi cand ajungeti in Beijing. In general, chinezii folosesc ingrediente si condimente dulci in mancarurile lor, pentru a le da acea “semnatura chinezeasca”. Printre cele mai populare mancaruri chinezesti putem mentiona: friptura de rata, fructe de mare, Hot Pot si mancaruri vegetariene.
In legatura cu friptura de rata, trebuie precizat ceva si anume ca sunt doua lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand ajungi in China: sa vizitezi Zidul Chinezesc si sa mananci friptura de rata. Acest fel de mancare este specific culturii chineze. Sunt sute de restaurante in Beijing care au acest fel de mancare in meniu. Acestea sunt restaurantele chinezesti evident, deoarece in afara de acestea mai exista si restaurante occidentale, americane, japoneze, frantuzesti, german, italiene, rusesti, scandinave si asa mai departe. Cele mai apreciate restaurante din Beijing unde se serveste cea mai buna friptura de rata sunt: Quanjude si Bianyifang. Mancarea ce era pe timpuri servita numai de imparatii Chinei se poate manca acum si in restaurantele din Beijing, atat timp cat veti plati pretul pentru ea. Dupa cum va imaginati, aceste restaurante sunt considerate “de lux” si au preturi oarecum mai mari decat ale celorlalte restaurante. Oricum ar fi, unui occidental preturile i se vor parea acceptabile. Cele mai gustoase mancaruri regale pot fi servite la Fanghshan, unde o cina costa intre 30 si 40 dolari, la Li Jia Cai, Tan Jia Cai ($30-$130), Yan Yi Shan Zhai sau Yushan.
Si restaurantele chinezesti se impart in mai multe categorii, in functie de felurile de mancare pregatite care provin din diferite zone ale tarii. De asemenea, meniurile sunt scrise in anumite dialecte, care nu sunt cunoscute de toti chinezii. Cele mai importante restaurante din Beijing cu specificuri din diferite parti ale tarii sunt: Anhui, Jiangsu, Hunan, Cantonese, Sichuan, Zhejiang, Shandong, Fujian, Huaiyang, Shaanxi si Chaozhou. Felurile de mancare costa undeva sub $30 pentru o cina si sunt foarte consistente.
Ca o curiozitate in Beijing veti intalni si fast-food-uri, dar acestea nu au aceeasi definitie ca acelea din Statele Unite ale Americii sau Europa de Vest. Fast-food-urile chinezesti se deosebesc de fast-food-urile americane, spre exemplu, prin faptul ca desi mancarea se pregateste repede, nu contine chimicale si de asemenea folosesc foarte multe ingrediente chinezesti si japoneze, cum este curry. Denumirea de fast-food este oarecum fortata, deoarece aceste mini restaurante sunt de fapt snack-baruri cu mancare sanatoasa.
Cum ajungi in Beijing - China?
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Cazare recomandata in Beijing
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»