Ancona este un oraş şi un port din Marche, o regiune din Italia Centrala, avand o populaţie de 101,909 locuitori, conform datelor statistice din anul 2005. Ancona este situată în Marea Adriatică, este centrul provinciei Ancona şi capitala regiunii.
Oraşul Ancona se află la 280 km nord-est de Roma şi la 200 km sud-est de Bologna. Turiştii îl vor găsi chiar între pârtiile celor două extremităţi ale Muntelui Astagno.
Ancona a fost fondată de coloniştii de la Siracuza în anul 387 î.Hr., care i-au dat şi numele: Ancona este o transcriere foarte uşor modificată a cuvântului grec Αγκων care înseamnă „cot”; port în partea de est a oraşului, a fost iniţial protejat numai în zona nord, care are forma unui cot. Negustorii greci au înfiinţat aici o fabrică de haine de purpură. În perioada romană, principala îndeletnicire a fost baterea monedei, care are pe o faţă o imagine cu ramurile unui palmier, şi capul Afroditei pe revers şi s-a folosit în continuarea limba greacă.
Perioada când a devenit colonie romană este sub semnul incertitudinii. Ancona a fost ocupată în timpul Războiul Ilirian din 178 î.Hr. Iulius Cezar a devenit stăpânul acestei regiuni, imediat după trecerea râului Rubicon. Portul său a avut o importanţă considerabilă în timpurile imperiale, fiind apropiat de Dalmaţia, şi a fost extins de către Traian, care a construit cheiul de nord, cu arhitectul său sirian Apollodor din Damasc. La intrare se află arcul triumfal din marmură, cu o singură arcadă, şi fără basoreliefuri, ridicat de Senat şi de oameni în cinstea lui Apollodor în anul 115.
Faţă de alte oraşe din nordul Italiei, Ancona nu a fost vreodată seniorat. Singura excepţie a fost legea statului Malatesta, care a luat oraşul în administrare în 1348 a profitat de moartea neagră şi un foc care a distrus multe dintre clădirile sale importante. În 1383 Ancona a scăpat de dominaţia statului Malatesta. În 1532 oraşul Ancona a pierdut definitiv libertatea sa si a devenit parte a statelor papale, sub conducerea lui Papa Clement al VII. Simbol al autorităţii papale a fost Cetatea masivă. Ancona a fost singurul oraş din Statele Papale, în care li s-a permis evreilor să stea, după anul 1569.
Papa Clement al XII-lea a extins cheile portului şi a cerut construirea unei imitaţii inferioare a arcului lui Traian, a fost instituit. A construit şi un spital pentru leproşi în partea sudică a portului , Luigi Vanvitelli fiind arhitectul-şef. Cheile din partea de sud au fost construite în 1880, iar portul a fost protejată de forturi pe înălţimi.
În 2006, 92,77% din populaţie era de naţionalitate italiană. Imigranţii sunt în mare proporţie europeni: albanezi, români, ucrainieni, dar şi americani 0, 93%, est-asiatici 0,83% şi nord africani 0,80%.
Atractii si obiective turistice in Ancona
Catedrala Sf. Ciriaco a fost construită în 1128 şi finalizată în 1189. Unii scriitori presupun că biserica originală a fost în formă de cruce latină şi a aparţinut secolului XVIII. Este o cladire în stil romanesc, din piatră gri, construiă în formă de cruce greacă, cu o cupola dodecagonală.

Catedrala San Ciriaco – Ancona, Italia
Faţada are un portal gotic realizat de arhitectul Giorgio da Como (1228), portalul a fost destinat să aibă un arc lateral pe fiecare parte. În interior se află o criptă sub fiecare transept, care, în principal, păstrează caracterul său original. Are zece coloane, care sunt atribuite templului lui Venus, şi există sculpturi din secolul al 12-lea Biserica a fost restaurată cu grijă, în anii 1980.
Arcul lui Traian, cu 18 m înălţime, a fost ridicat în anii 114/115 are la intrare un drum pietruit, realizat în cinstea Împăratului Traian care care a ordonat construcţia portului, unul dintre cele mai frumoase monumente romane din Marche. Cele mai multe dintre bogăţiile din bronz au dispărut. Arcul stă pe un podium înalt la poţi ajunge făcând doar câţiva paşi. Arcada, are numai 3 m lăţime, arcul este flancat de perechi de coloane cu capiteluri corintice. Formatul este cel al a Arculului lui Titus din Roma, dar Arcul lui Traian este mai înalt, cu figuri din bronz care îl înfăţişează pe Traian, pe Plotina – soţia sa si pe Marciana – sora.

Arcul lui Traian – Ancona
Spitalul pentru leproşi, planificat de arhitectul Luigi Vanvitelli în anul 1732 este o clădire pentagonală, care acoperă mai mult de 20.000 mp, construit pentru a proteja autorităţile militare defensive de riscul de boli contagioase. Mai târziu a fost folosit, de asemenea, ca un spital militar sau de drept cazarma, iar în prezent este folosit pentru bunuri culturale.
Palatul Episcopal a fost locul unde Papa Pius al II-a murit în 1464.
Biserica Santa Maria Piazza – cu faţada elaborată 1210.
Palazzo del Comune, cu substructurile arcuite, a fost locul de muncă al Margaritone d’Arezzo şi a fost restaurat de două ori.
In Ancona sunt mai multe clădiri în stil gotic, inclusiv bisericile din S. Francesco şi S. Agostino, Benincasa Palazzo, Palazzo del Senato şi Loggia dei Mercanti, toate de realizate de Giorgio Orsini. Sediul Prefecturii are influenţele Renaşterii.
Cazare in Ancona - Italia
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Ancona – Italia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Ce si unde mananci in Ancona?
Bucataria din Ancona are la baza preparate din peste si fructe de mare, dat fiind faptul ca orasul are iesire la Marea Adriatica. Dealurile sale sunt locul ideal pentru vita de vie, deci aici veti putea gusta vinuri de prestigiu ca Verdicchio, Rosso Conero si Lacrima di Morro d’Alba. Specificul bucatariei consta in brodetti sau fructe de mare inabusite in sosuri. O specialitate de fructe de mare este stoccafisso (batog uscat), umplut cu cartofi, masline, ansoa si ierburi aromate.
In Ancona exista un numar mare de restaurante cu specific local sau international. Printre cele mai apreciate localuri cu bucatarie locala se numara La Tavola del Carmine, Saviotti, Agriturismo Rossoconero sau Dolci Passioni.
Incercati si La Vecchia Osteria sau Al Mandracchio, ultimul aflandu-se sub aripa bucatarului sef Mariano, vestit pentru maiestria sa culinara. Pentru aceia dintre dvs. care doresc preparate din peste si fructe de mare recomandam restaurantul Ulderico langa mare, in apropiere de Mole Vanvitelliana.
Cum ajung in Ancona - Italia?
» cu avionul: Aeroportul din Ancona opereaza curse interne si externe, in special cu bilete de avion low cost. De la aeroport se poate ajunge in centru cu autobuzul sau taxiul.
Bilete de avion ieftine catre Ancona – Italia: DESCOPERA OFERTE AICI!
» cu masina personala:
Pentru a ajunge la Ancona cu autoturismul propriu, o idee excelentă este să treci prin Bulgaria şi Grecia până la Igoumenitsa, de unde să iei feribotul. Există feribot direct Igoumenitsa – Ancona, dar există şi alte rute mai ieftine de feribot din Igoumenitsa către Italia, de exemplu către Brindisi sau chiar Bari. Iar de unde te lasă feribotul nu mai ai prea mulţi kilometri până la Ancona. Varianta asta este cam la fel de scumpă (comparativ cu drumurile prin Slovenia), dar e mai rapidă, conduci mult mai puţin şi poţi vizita câte ceva din Bulgaria, Grecia şi zona sud-estică a Italiei.
Cazare recomandata in Ancona
Te-ar putea interesa si: