Zanzibar: plaje cu nisip alb si vacante exotice
Zanzibar este un arhipelag semi-autonom din Africa, fiind localizat în largul coastei Tanzaniei. Regiunea este alcătuită din Insula Zanzibar și multe alte insule mici care împreună constituie o destinație turistică de vis. Regiunea este destul de greu de accesat, mai ales de către europeni, dar acest inconvenient poate fi trecut cu vederea odată ce ai ajuns pe unul dintre cele mai exotice teritorii de pe Pământ.
Zanzibar mai este renumit în întreaga lume și din alte motive, fiind regiunea unde a avut cel mai scurt război din lume. Anul 1896 este momentul în care a început războiul cu Marea Britanie, dar armata britanică se retrage după doar 38 de minute de bombardamente. Astăzi, aceste evenimente violente par să nu fi existat vreodată, Zanzibar fiind un paradis natural alcătuit din ape cristaline, plaje întinse, păduri luxuriante, dar și edificii și străduțe vechi.
Insula Zanzibar este cu siguranță cel mai vizitat loc din cadrul arhipelagului, regiune unde poți petrece momente minunate alături de cei dragi ție. Plajele cu nisip alb te invită la relaxare, în timp ce apele învolburate sunt o sursă de răcoare, vitalitate și energie. Cei mai curajoși pot practica sporturi pe apă sau pot pleca în croaziere care vor dezvălui o panorama superbă a insulei.
Zanzibar mai este supranumită Insula Condimentelor, fiind unul dintre puținele locuri unde astăzi se mai produce șofranul și multe alte mirodenii specifice cum sunt nucșoara, cuișoarele, ghimbirul și alte sortimente parfumate. De pe Insula Zanzibar se pot achiziționa fel de fel de condiment și ceaiuri de pe plantațiile întinse. De obicei, sunt ambalate frumos, deci pot fi un cadou special pentru cei dragi de acasa.
Pădurea Jozani este un alt loc unic si spectaculos, fiind un adevărat labirint natural alcătuit din trasee excelente. Arborii exotici, o parte dintre ei de-a dreptul uriași, transformă Și mai interesante sunt Red Colobus, o specie de maimuțe aflate acum pe cale de dispariție. Ele sunt de obicei curioase și jucăușe și cu siguranță vei obține imagini spectaculoase alături de ele. În zonă există și o frumoasă pădure de mangrove pe care nu trebuie să o ratezi!
Stone Town, introdus recent pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO, este un oraș unicat, locul care îmbină mai multe culturi ale lumii. Arhitectura africană și tradițiile locale sunt surprinzătoare și este posibil să-și dorești să petreci cât mai mult timp pe străduțele înguste. Piața din oraș este locul unde vei găsi tot felul de fructe exotice, multe soiuri de banane și avocado uriași cum nu ai mai văzut nicăieri în lume!
Așadar, Zanzibar este un teritoriu unic, locul unde vei petrece o vacanță inedită și poate chiar imprevizibilă.
Plaje in Zanzibar
Kilometri de plaje cu nisip alb umbrite pe alocuri de cocotieri care isi apleaca trunchiurile inalte spre apele de culoarea turcoazului. Un adevarat paradis! Exista peste 25 de plaje in Zanzibar, unele dintre ele printre sate traditionale de pescari, altele sunt insa atat de izolate incat ai impresia ca te afli pe o mica insula pierduta in largul oceanului.
Unde sa te cazezi in Zanzibar
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Zanzubar:
Mancarea in Zanzibar
Fiecare masă în Zanzibar e un festin. Și nu pentru că mâncarea e una pretențioasă, ci datorită simplității și naturaleții ei. Uitați gustul de plastic al alimentelor de acasă, aici fructele, legumele, fructele de mare, sunt toate super proaspete și super delicioase.
În cea mai mare parte a anului în Zanzibar este foarte cald deci trebuie să beți cel puțin o sticlă mare (1,5 litri) de apă pe zi. Apa de la robinet este bună pentru perierea dinților, dar nu este recomandată pentru băut. Consumați apă îmbuteliată, în baruri sau restaurante costă în jur de 1$ una de 1.5Litri iar în Supermarket poți cumpăra un bax de 6 sticle cu 2$.
Corpul elimină multe minerale prin transpirație și vă veți trezi cu tot felul de pofte nebune precum nevoia de a bea o cola sau o fanta. Încercați în schimb o nucă de cocos proaspătă, este bogată în antioxidanți și în minerale. Beți apa de cocos, curățați fructul de pe pereții interiori și completați-vă astfel deficitul de minerale.
Băutorii de bere vor avea o surpriză foarte plăcută: Tanzania a fost colonie germană și cred că au fost și câțiva bavarezi printre ei deoarece avem în Zanzibar o bere foarte bună. Cea mai populară este “Kili” (Kilimanjaro), urmată de Safari (mai tare și cu aromă de caramel), Serengeti (cea mai pură dintre beri), Tusker (toate în sticle de 500 ml), Ndovu (o bere fină la 350 ml). Locuitorii se vor bucura atunci când veți comanda berea în Swahili: Kili moja baridi (Un Kili rece) sau “baridi sana” (un Kili foarte rece). Numere: 1 = moja, 2 mbili, 3 tatu, 4 nne, 5 tanu, 6 sita, 7 saba, 8 nane, 9 tisa, 10 kumi.
Vinurile și spumantele sunt în mare parte importate din Africa de Sud. În funcție de hotel sau de zona pe care o alegeți, găsiți și vinuri de origine din Chile, Italia sau Spania. Trebuie să încercați cocktail-urile, fie cu alcool, fie virgine. Există disponibilă, de asemenea, o selecție largă de băuturi spirtoase. Localnicii beau Konyagi (un fel de Gin, dar pur chimic, deci mai bine stați departe de el). Dacă vă place pălinca, vă recomand Gongo, o băutură locală obținută natural prin fermentarea de papaya. Sucurile de fructe sunt de obicei făcute din fructe proaspete și sunt super delicioase.
Alimente: fructele de mare pe care le mănânci la cină, cel mai probabil încă înotau în ocean dimineața. Speciile de fructe de mare pe care oricine ar trebui să le evite (numele local în paranteze):
– Parrotfish (Pono)
– Biban (Chewa)
– Snapperul roșu de recif (Janja, Fatundu, Tembo, Mbawa)
– Emperor (Changu)
– Homar (Kambakochi)
– Rechinii și pisicile de mare (Papa și Taa)
Carnea de vită este importată din Tanzania, Kenya sau Africa de Sud, același lucru este valabil și pentru carnea de pui. Carnea este servită cu orez tipic Pilau, Biryani, Basmatic, cu ugali (mămăligă), cu cartofi prăjiți sau banane prăjite. Dacă aveți șansa, încercați să mâncați capră, e chiar gustoasă și bine preparată. Din cauza culturii islamice, porcul se găsește foarte rar doar în unele hoteluri de 4-5stele.
Cartofii, roșiile, morcovii, ardeii verzi, varza, spanacul, ceapa etc. sunt în majoritate cultivate organic în Zanzibar.
Și apoi există fructele: bananele, ananasul, mango, mandarine, portocale, fructul pasiunii, pepene verde, avocado, jackfruit, durian, cherimoya, papaya. Uitați gustul celor care ajung în supermarket-urile noastre, aici fructele sunt foarte dulci și nemaipomenit de delicioase.
Cum ajungi in Zanzibar?
Biletele de avion spre Zanzibar sunt in general scumpe. In principiu, daca gasesti o oferta pentru Nairobi, de acolo sunt destule curse spre Zanzibar, iar daca gasesti Dar-es-Salaam, de acolo poti sa ajungi si cu ferry-ul.
Există 4 companii care zboară din București cu una sau două escale până în Zanzibar fără să fiți nevoiți să schimbați aeroportul, să vă colectați bagajele și să vă faceți iar check-in: Fly Dubai, Qatar, Turkish și Air France.
Dacă vă interesează prețul și sunteți genul mai temerari, sau pur și simplu vreți să combinați un scurt city break cu o vacanță exotică, vă recomand să verificați zborurile spre Zanzibar din următoarele locații:
- Qatar Airlines zboară din Milano și are promoții frecvente. Este cea mai confortabilă variantă cu servicii de top.
- Oman Air zboară din Istanbul și oferă servicii decente la prețuri foarte bune.
- Tui Fly zboară o dată pe săptămână din Bruxelles și, deși e o companie low cost, oferă servicii bune pe distanțe lungi.
- Kenya Airlines zboară din Paris și Milano și oferă confort la standarde africane.
- Fly Dubai are zbor direct spre Zanzibar din Dubai și e recomandat doar dacă e la jumătate de preț față de celelalte companii. Scaunele sunt foarte tari și incomode, iar divertismentul, băuturile și mâncarea sunt oferite doar contra cost.
Spre oricare din aceste destinații, Milano, Istanbul, Bruxelles, Paris sau Dubai există zboruri foarte ieftine din București cu companiile low cost Wizzair, Ryanair, Blue Air sau Pegasus.
Cazare in Zanzibar
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Zanzibar pe baza a mii de recenzii verificate
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Te-ar putea interesa si: