Vama Veche este o localitate de frontieră, aici aflându-se un important punct de trecere frontieră spre Bulgaria, Turcia, Grecia şi alte destinaţii din Orient sau Asia.
Vama Veche este o micuta statiune pe litoralul romanesc al Marii Negre, situată la cativa km sud de statiunea 2 Mai a devenit un loc foarte căutat pentru vacante estivale datorita atmosferei de nonconformism, de distractie şi a preţurilor reduse la cazare şi masă.
Reputatia de atractie turistica boema ii revine statiunii Vama Veche inca din perioada regimului comunist, cand aici poposeau artistii si intelectualii, pentru a se retrage din cadrul opresiunii regimului. Si atunci, ca si acum, oferta de cazare era reprezentata de indinderea plajii, pe care se campau corturile si de generozitatea localnicilor, care inchiriau camere turistilor.
Incepand cu anii 1990, insa, localitatea incepe sa se dezvolte si sa atraga din ce in ce mai multi turisti. Astfel, au aparut pensiuni si vile, s-au construit hoteluri, iar plaja devine aproape neincapatoare in varful sezonului.
Plaja in Vama Veche
Plaja in Vama Veche este relativ bună, are lăţimi care depăşesc 200 m pe alocuri şi ca şi la Costineşti un reper care dă o notă originală orizontului nautic îl reprezintă o veche epavă aflată la câteva sute de metri de mal.
Atractii in Vama Veche
Pe mare, in dreptul sudului statiunii Vama Veche in ca se mai poate observa o parte a epavei navei turcesti „Akra Aktion”, care a esuat intr-un banc de nisip pe 19 februarie 1981. Pentru ca este foarte instabil, iar in zona exista curenti marini puternici, vasul si-a schimbat poziția de-a lungul anilor si in final s-a rupt, iar o jumatate s-a scufundat.
O alta atractie a statiunii este pista de biciclete, care porneste din apropierea statiunii 2 Mai, trece prin Vama Veche si ajunge pana la punctul de frontiera cu Bulgaria. In interiorul statiunii, insa, nu este utilizabila din cauza masinilor parcate, dar va puteti plimba si admira marea de la iesirea din Vama Veche si pana aproape de granita.
Cazare in Vama Veche
Turiştii pot beneficia de cazare la particulari – case şi vile. Campingurile sunt alte locuri de cazare, unde turiştii îşi pot amplasa cortul pe perioada şederii în staţiune, sau în curţile localnicilor.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Vama Veche:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Restaurante si terase in Vama Veche
Locul pe care nu trebuie să îl ratați dacă mergeți în Vama Veche și vreți să aveți parte de o experiență culinară deosebita este Casa Double M. Cum intri în Vamă, a doua casă pe stânga. Tot, dar absolut tot ce am mâncat aici, a fost mult peste media zonei. De altfel, proprietarii locului, care sunt și ospătari (el) și bucătari (ea), ne-au spus că vine lume special de prin alte zone ale țării ca să mănânce la ei, chiar dacă prețurile sunt peste medie. Iar restaurantul este pe primul loc pe TripAdvisor la capitolul recomandări în Vamă. Cele mai căutate sunt scoicile, care sunt delicioase în orice variantă: cu smântână și bacon (24 de lei), în sos de portocale (varianta gurmandă de lingi carapacele – 25 de lei), cu roșii cherry coapte (27 de lei) sau clasica cu usturoi (21 de lei). Iar scoicile crispy (28 de lei) sunt numai bune pentru o gustare intermediară. Și pentru spaghete se vine la Casa Double M de la mare depărtare (carbonara – 20 de lei, milaneze – 23 de lei, spaghete cu scoici – 28 de lei, creveți cu spaghete – 44 de lei), dar vă recomandăm să nu treceți direct la felul doi. Supa cremă de linte, asezonată cu semințe de dovleac sau ciorba de văcuță sunt delicioase. Chiar dacă nu sunt în meniu, dacă cereți din timp s-ar putea să primiți o ciorbă de sfeclă roșie sau niște ficăței cu dovlecel și morcov demni de cele mai fine gusturi. Iar la deserturi nu ratați rulada cu dulceață de trandafiri. Rugați, însă, un prieten să vă oprească înainte de a mânca tot platoul. După cum spuneam, prețurile sunt mai mari decât media din Vama Veche, dar merită din plin.
Restaurantul Bolo Steak House e îngrijit, are mese și la etaj de unde se vede foarte frumos marea (dar cu semnal prost la wi-fi), iar meniul este destul de variat. Puteti incerca biban la grătar (12 lei/100g) desi areacelași preț ca dorada sau chefalul. Serviciile nu sunt prea grozave. Ospătarii sunt destul de plictisiți și neatenți la mese, dar pentru că s-au mișcat ceva mai repede am decis să punem ”Bolo Steak House” înaintea ”Frontierei”. In meniu gasiti și câteva preparate ”Our specials and famous”, unde intră șnițelul gigant vienez cu cartofi prăjiți (29 de lei), ciolan de porc confiat (35 de lei) sau cocoș pitic la cuptor cu cartofi cu rozmarin (38 de lei). De asemenea va recomandam platou de hamsii cu mămăliguță (17 lei), iar crapul prăjit cu mămăliguță și usturoi costă 20 lei. Fructele de mare sunt ceva mai speciale, cu tentacule de caracatiță în stil mediteranean (42,5 lei) sau platoul de fructe de mare pe pat de orez (37 de lei). Pentru micul dejun prețurile variază între 8 (o omletă cu șuncă și cașcaval) și 23 de lei (cheesy steak sandwich). Berea costă între 5,5 și 15 lei.
Terasa Corsaru nu excelează la capitolul servicii si calitate, dar preturile sunt destul de OK. Platoul pescăresc pentru două persoane (hamsii, guvizi, icre costa 35 lei. Oferta din meniu (cel puțin pe partea de pește) e foarte bogată, iar serviciul este impecabil. Aici găsești și pui de baltă și midii și creveți sau caracatiță, iar la plită ai calcan (20lei/100g), zargan (30lei/250g), midii (12lei/100g), rapane (12lei/100g), chefal (12lei/100g), doradă (35lei/250g) și biban (35lei/250g). La capitoul băuturi, berea se încadrează în nivelul zonei (6,5 – 12 lei), o apă costă 5 lei, iar sucurile sunt 6 lei. Restaurantul îl găsiți chiar pe plajă, undeva în partea dreaptă, înspre granița cu Bulgaria. Terasa este frumoasă, cu o priveliște încântătoare, dar seara te cam sacaie tantarii.
Restaurantul La Frontieră este o varianta recomandata de a lua masa in Vama dacă nu stați bine cu bugetul, dar în schimb trebuie să stați foarte bine cu timpul. Sau mai bine zis cu răbdarea. Dacă ai făcut greșeala să te așezi la masă fix la ora prânzului, așteaptă-te să primești meniul după o jumătate de oră, berea după încă pe atât, iar mâncarea undeva aproape de ora cinei. Plus că mâncarea e dată afară fără să fie pregătită așa cum trebuie, așa că așteaptă-te la niște mici sau fripturi crude sau la niște inele de calamari înecate în ulei. Prețurile se mențin într-o limită decentă: O ciorbă costă 9 lei, o ceafă de porc (200g) îți scoate din buzunar 15 lei, puiul undeva pe la 25 de lei, în funcție de modul de preparare. La capitolul pește, crapul, chefalul și stavridul se învârt în zona 20-27 de lei, doar bibanul fiind ceva mai scump – 38 de lei. Midiile și rapanele costă între 20 și 27 de lei. Restaurantul servește și pizza (între 14 și 24 de lei), iar berea costa între 5,5 și 10 lei.
Cazare recomandata in Vama Veche
Te-ar putea interesa si: