Raul Aries se intinde pe o lungime de aproximativ 164 de km, izvoreste din Muntii Bihorului si se varsa in Mures, dupa ce strabate una dintre cele mai importante zone aurifere din Romania, zona ce cuprinde renumitele localitati Arieseni, Baia de Aries, Bucium, Campeni.
Ariesul este raul cu una dintre cele mai vechi atestari documentare (Auratus – latina). O gravura din secolul XIX infatiseaza niste cautatori de aur pe Valea Ariesului. Cel mai probabil numele se trage de la filoanele de aur gasite aici din cele mai vechi timpuri.
Ariesul se formeaza in zona lacului Mihoesti, la confluenta a doua brate, Ariesul Mare si Ariesul Mic.
Lacul Mihoesti
Ariesul Mare izvoreste din Muntii Bihorului aproape de izvorul Crisului Pietros. Pana la Mihoesti, Ariesul Mare strabate o importanta zona turistica ce include localitatile: Scarisoara, Albac, Arieseni, Vadul Motilor, etc. De la izvoare si pana la lacul Mihoesti, Ariesul Mare este marginit pe partea lui stanga de Muntele Mare, iar pe partea dreapta de Muntii Bihorului.
Ariesul Mic izvoreste tot din Muntii Bihorului, dar din vecinatatea Varfului Gaina. Spre deosebire de fratele mai mare, Ariesul mic curge pana la Lacul Mihoesti doar prin Muntii Bihorului, urmand ca, de la lacul mai sus mentionat, cei doi afluenti sa se uneasca intr-un singur curs de apa formand raul Aries. Ariesul propriu-zis este marginit pe partea lui stanga de Muntele Mare si pe partea dreapta de Muntii Trascaului.
Valea Ariesului Mare
Ariesul isi face loc pe drumul national 75 undeva intre localitatile Garda si Scarisoara. Scarisoara este prima localitate importanta de pe Valea Ariesului Mare, localitate celebra pentru monumentul natural unic in lume, Ghetarul de la Scarisoara, monument tratat intr-un articol anterior. De la Scarisoara, Ariesul ne poarta privirile prin Cheile Albacului si, imediat prin Localitatea Albac, celebra pentru turismul rural practicat aici, pentru partiile de ski si pesteri, pentru evenimentele traditionale precum Targul de Fete de pe Muntele Gaina de Sf Ilie, Balul Vanatorilor, Targul National de Turism Rural imediat dupa Pasti si Tocasii (traditie in saptamana mare a Pastelui). Dintre obiectivele turistice majore amintim Pestera Cetatile Ponorului, Pestera Casa de Piatra la 30km , Pestera Ghetarul de la Vartop sau cea de la Focul Viu( este o pestera care adaposteste cel de-al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara dupa Scarisoara si Bortig, fiind o pestera micuta formata din doua sali) , Pestera lui Ionel.
Mai departe, mergem catre Vadul Motilor si ne apropiem de intrarea Ariesului Mare in Lacul de la Mihoesti, de unde, impreuna cu Ariesul Mic se va scurge catre Mures raul cunoscut sub denumirea de Aries. De la Vadul Motilor, daca intram in inima Muntelui Mare cu 5 km pana in satul Lazesti, avem posibilitatea de a savura traditionala ospitalitate a motilor printr-un popas la Pensiunea Lazea.
De la Vadul Motilor, mai mergem putin catre Campeni si, imediat, pe partea stanga ni se va desfasura privirilor lacul
Mihoesti. Incepand de la Sorlita si pana la barajul Mihoesti mergem numai pe marginea lacului format din Ariesul Mare si Ariesul Mic. Chiar la baraj se poate trece pe partea cealalta pentru o mica escapada la monumentul “Craiului muntilor si Motilor”, Avram Iancu. De aici avem o priveliste deosebita asupra Muntelui Mare, a muntilor Trascau si a muntilor Bihorului.
Valea Ariesului
Imediat dupa Mihoesti intram in paradisul oferit de relieful carstic al Muntilor Trascau. Pana la Campeni avem parte de un peisaj comun, daca putem spune asa, urmand ca apoi splendoarea muntilor Trascau sa ne atraga privirile prin cheile taiate de Aries in calcarul masivului “zapezii”. Nu mai putin de 34 de zone din Masivul Trascau sunt declarate rezervatii naturale. Printre acestea amintim, Vanatarele Ponorului, Pestera Huda lui Papara, Cheile Valisoarei, Iezerul Ighiel, Padurea Vidolm, Pestera de la Grosi, etc.
DC140
Mergem pe cursul Ariesului pierdut in peisajul cheilor si al sinusoidei soselei, trecem prin Baia de Aries si, dupa cateva zeci de kilometri poposim in localitatea Salciua, important punct de interes turistic, confluenta a nenumaratelor drumuri si trasee turistice catre obiectivele mentionate mai sus.
Cum ajungi la cheile Ariesului?
Din Arieseni urmati DN75 spre Campeni pe o distanta de 18 km, astfel veti trece prin comunele Garda de sus si Scarisoara. La limita dintre localitatile Scarisoara si Albac se afla Cheie Ariesului.
De aici aveti posibilitatea sa urmati afluentul Ariesului ce a sapat cheile in stancile alb-cenusii sau sa urmati marcajul turistic care va va dure prin numeroase puncte de belvedere pana la Pestera Huda de lapte situata sus pe stahci. Pe Dn 75 o sa intalniti pe partea stanga un garaj si un drum pietruit, iar pe dreapta locuri de parcare si un indicator de lemn Huda de lapte.
Marcajul turistic urmareste la inceput drumul sapat in stanca ce urca prima data pieptis pentru a castiva altitudine dupa care se domoleste mergand in principal pe curbe de nivel. Apoi va trebui sa urmati o cararuie si marcajul turistic pana sus pe stanci. De la gura pesterii Huda de lapte se deschide o panorama superba asupra cheilor impodobite cu paduri de brad, stanci si casute risipite departe in zare.