Despre insulele Seychelles se spune ca ar fi accesibile numai turistilor cu foarte multi bani, insa nu este deloc adevarat. Cu un buget normal iti poti petrece o vacanta extraordinara in acest paradis exotic. Toate locatiile de trei stele arata precum locatiile de 4 sau 5 stele din Europa sau insulele Caraibe.
In Seychelles se poate ajunge din Bucuresti, cu escala la Paris cu compania Air Seychelles, durata zborului fiind de 9 ore. Aeroportul este situat in insula Mahe care este principala insula din arhipelag.
Insula Mahe o formatiune de granit face parte din seria celorlalte 117 de insule de coral si granit si este cea mai intinsa ca suprafata fiind inconjurata de un cordon de plaja din nisip de coral. Odata ce ai aterizat in Mahe nu poti sa nu remarci flora ce te inconjoara inca de la iesirea din aeroport: cocotierii, bananierii si orhideele cresc la marginea soselei, oferind o experienta de neuitat. Drumul serpuit urca si coboara in stanca de granit iar cand ajungi aproape de varf la piciorele tale se asterne o priveliste de vis cu intregul arhipelag. Nuantele de turcoaz pe care le stii din brosurile agentiilor de turism si din fotografii sunt mult mai vii si mai incantatoare. Pe vaile stancii se intinde rezervatia naturala cu paduri de copaci de tot felul de mirodenii si esente: copacul de scortisoara, tufe de vanilie, plantatii de ceai, copacii imensi de ficus.
Parasind Mahe, la o ora cu catamaranul ajungi in Praslin denumit pe buna dreptate gradina Edenului! Orhidee de tot soiul sunt la tot pasul, pasari mici si mari si colorate si primul rendez vouz cu testoasele uriase de uscat. Pe cat de uriase atat de gingas se misca in timp ce-si poarta imensa cochilie pe spinare. Plajele de coral de pe pe Praslin sunt aproape goale, doar cate un crab ratacit si grabit isi face loc in nisipul foarte fin macinat.
Doar AZI ai REDUCERI masive SEJURURI EXOTICE – Descopera oferte aici!
Cote d’Or este probabil cea mai renumita plaja din Seychelles, a carei frumusete este iesita din comun, mai ales in perioada sezonului turistic scazut (ianuarie-aprilie) cand sunt foarte putini turist si poti admira in voie frumusetile naturii pe care Dumnezeu le-a adus in dar omului.
Pe insula Praslin creste cea mai interesanta nuca de cocos din lume, Coco de Mer ce are forma partii posterioare a femeii (fesele). In traditia locala se vorbeste despre efectul erotic asupra oamenilor dea lungul timpului si sunt multe legende pe acesta tema. Pentru a ajunge la o asemenea forma, fructului Coco de Mer ii trebuiesc cam 40 de ani, iar pretul cu care se vinde un asemenea exemplar este unul pe masura: 200-300€.
La Digue – a treia insula ca marime din arhipelagul Seychelles si-a pastrat autenticitatea avand un un aer aproape rural. Carele trase de boi transporta turistii, aproape ca nu exista masini, iar mijlocul principal de transport este bicicleta. Localnicii sunt oameni extraordinari fiind un amestec intre indieni, africani si albi. Femeile din insulele Seychelles sunt de o frumusete rar intalnita, cochete si mereu in pas cu moda.
Pe insula La Digue poti face plimbari lungi si placute la umbra palmierilor, in timp ce poti admira modul de prelucrare al nucilor de cocos sau casele coloniale destul de raspandite in insula. Din cand in cand te poti opri sa admiri coloniiile de testoase uriase sau plantatiile de vanilie. Ca sa te odihnesti te opresti pe Anse Source D’ Argent. Privelistea este selenara: stanci parca aruncate dar nu la voia intamplarii,nisipul care ia toate nuantele de alb si auriu.
In arhipelagul Seychelles sunt numeroase insule private aflate in posesia bancherilor elvetieni, artistilor americani, magnatilor rusi, mafiotilor italieni. Pentru cateva ore pe o astfel de insula se percepe un tarif de 25 euro vizita pe cap de turist.
Cea mai fascinanta insula din arhipelag este Bird Island (Insula Pasarii), aici gasindu-se cele mai rare specii de pasari maritime din intreaga lume. Accesul turistilor pe aceasta insula este limitat si din aceasta cauza se ajunge foarte greu aici incat trebuie sa te programezi cu mult timp inainte iar pretul este urias. Localnicii spun ca odata ce-ai gustat din caracatita pregatita cu lapte de nuca de cocos si te-ai saturat cu breadfruit (un fruct care inlocuieste cartoful) cu siguranta te vei intoarce in paradisul numit Seychelles.
Plaje in Seychelles
Toate plajele din Seychelles sunt municipale, de nisip, în formă de golfuri mici. Fiecare hotel își are propria porțiune de litoral, însă aceasta nu înseamnă că acolo se pot bronza doar ospeții hotelului. Umbrelele și sezlongurile sunt gratuite.
Cea mai petrecăreaţă plajă de pe Seychelles este Beau Vallon, situată la 3 km de Victoria. Aceasta este protejată de valuri de un recif de corali, iar pentru cei mai curajoși scufundători sunt echipate platforme speciale.
Pe plajă o să găsiţi baruri, magazine, comodități, divertisment, adică toate cele necesare pentru a vă petrece timpul frumos și vesel.
Pe coasta de vest a insulei Mahe sunt o mulţime de golfuri izolate. Este adevărat, că nu în toate este permis scăldatul, însă frumuseţea peisajelor vor compensa acest neajuns. În partea de sud a insulei, de asemenea, lipseşte aglomeraţia, fapt care atrage amatorii de snorkelling și de liniște.
Una dintre cele mai frumoase plaje de pe Mahe este Anse Intendance, situată în partea de sud-vest a insulei şi înconjurată de cocotieri rămuroşi.
Cea mai populară zonă de odihnă de pe insula Praslin este Anse Lazio. În timpul săptămînii aici este liniște, însă în weekend zona este invadată de localnici.
De asemenea, puteți petrece plăcut timpul și pe plaja Côte d’Or sau pe Anse Consolacion, ascunsă în partea de est al insulei.
Cele mai impresionante peisaje de pe insula La Digue le puteți observa din regiunea golfului Source d’Argent. Blocurile de granit gigantice, împrăștiate de-a lungul țărmului, ce se înroșeșc în razele soarelui ce apune, vă vor lăsa nişte sensaţii de neuitat.
Plajele Anse Coco, Petit Anse şi Grand Anse, acoperite cu nisip roz, sunt la fel de fascinante, însă, din aprilie și pînă în octombrie scăldatul în această zonă este destul de periculos.
Insulele Silhouette, Alphonse, Denis și Felicite, pe lângă condiţii excelente pentru pescuit şi scufundări vă mai oferă şi nişte peisaje uimitoare.
Cazare in Seychelles
Hotelurile din Seychelles nu au o clasificare oficială, iar operatorii de turism le evaluează singuri, atribuindu-le numărul de „stele”. Rețeaua de hoteluri are acoperire pe toate insulele mari, iar bungalori mai mici, cu diferit nivel de confort, găzduiesc turişti chiar şi pe nişte insuliţe de coral. Cu toate acestea, chiar și cele mai mici hoteluri, garantat pot asigura un nivel de servicii conform standardelor internaționale.
Tensiunea curentului electric din hotelurile din Seychelles este de 240 V, prizele fiind de standard britanic cu trei pini. Pentru conectarea aparatelor din Romania sau Republica Moldova aveți nevoie de un adaptor, pe care îl puteți solicita la recepție.
Familiile cu copii, cel mai des optează pentru hotelurile de pe Mahe, unde plajele sunt bine echipate şi protejate de valuri prin recife de corali.
Amatorilor de vacante linistite se recomandă Praslin şi La Digue, unde domină liniştea și se oferă toate condițiile pentru scufundări și snorkelling.
Pentru luna de miere se recomandă insulele-hoteluri, unde bungalourile izolate oferă o atmosferă intimă şi romantică.
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Mancare si restaurante in Seychelles
Bucătăria din Seychelles are la bază tradițiile culinare creole, unde componentele principale sunt orezul și darurile mării. Cel mai popular fel de mâncare este considerat pwason ek diri – pește cu orez. În meniu, întotdeauna sunt prezente delicatese tipice, cum ar fi peștele roșu şi suculent (bourzwa), steak din ton, considerat regele peștilor, shatini de rechin, iar uneori chiar și fileu de pește papagal. Peștele călător (Istiophorus platopterus) afumat este un aperitiv ce nu lipsește niciodată.
Creveții locali, fie pregătiţi cu curry în sos dulce, fie că în sos de usturoi, de asemenea sunt nemaipomeniți.
O altă delicatesă locală sunt liliecii de fructe (Chauve Souris), destul de osoşi, dar cu siguranță merită de gustat.
Trebue să reţineţi că bucătăria din Seychelles este foarte picantă, de aceea, când comandați bucatele, solicitaţi o cantitate moderată de condimente.
În restaurantele din Seychelles pot fi comandate şi bucate din bucătăria europeană.
Cele mai cunoscute băuturi locale sunt „Dite zitronel”, o tinctură de mentă de lămîie, „Kalu“ – suc de cocos fermentat, cu un gust asemănător cu cel al vinului tânăr şi „baka“ – suc fermentat de trestie de zahăr. Berea locală se numește Seybrew.
Amatorilor de vinuri bune le este recomandat să încerce vinurile sud-africane, pe care le găsiți într-un sortiment bogat în barurile din Seychelles.
Preturile la mancare in restaurantele de pe lângă hoteluri este destul de scumpă. În restaurantele mici şi pitoreşti de pe litoral sau în localităţi mai mici, masa este mult mai ieftină, între 200-300 rupii.
Cum ajung in Seychelles?
Traficul aerian între insulele Seychelles se efectuează de compania Air Seychelles, care operează zboruri regulate între Mahe și Praslin, Fregate, Bird, Denis, precum și zboruri charter spre alte insule. Costul călătoriei constituie între 370-870 de rupii într-o singură direcție şi depinde de destinaţie.
Totodată, compania Seychelles Helicopter operează zboruri cu helicopterele în zonele turistice majore, precum și la comandă, spre insulele îndepărtate. Costul călătoriei constituie aproximativ 4000 de rupii pentru o oră de zbor.
Pe lângă aceasta, legătura dintre insule, chiar și cele mai îndepărtate, se efectuează prin intermediul feriboturilor și a goeletelor. Biletele pot fi procurate la bord și costă aproximativ 70 de rupii într-o singură direcţie.
În Seychelles este posibil de închiriat bărci, catamaranuri și iahturi. În cea mai mare parte, astfel de servicii sunt operate de companiile Charter Seychelles, Interya Charter, Charter World.
Autobusele companiei SPTC circulă pe insulele Mahe și Praslin, la un interval de 15 minute pe rutele principale și la un interval de 30 min – 1 oră pe celelalte rute.
Pe insula Mahe, autobuzele circulă zilnic de la ora 5:00 până la 20:30, în Praslin între orele 5:45 și 17:45.
Itinerarul rutelor pentru ambele insule, de obicei, este disponibil la recepţia hotelurilor. Costul călătoriei este de 5-10 rupii.
Pe aceste două insule este prezent şi serviciul de taxi. Taxiurile sunt confortabile, activează non-stop, staţiile de taxi sunt amplasate în preajma hotelurilor. Tariful pentru primul kilometru este de 15 rupii, după care se calculează câte 5 rupii per kilometru. Tariful pentru bagaj este de 5 rupii. Tarifele pe timp de noapte sunt mai mari decât cele pe timp de zi. Staţia de taxi în Victoria se află pe strada Albert Street, în spatele oficiului poștal.
Te-ar putea interesa si: