In urma cu doar cateva saptamani scriam un articol despre perspectivele si previziunile turismului romanesc in anul 2018, prin care incercam sa sugeram cititorilor nostril cateva dintre „evenimentele” majore din turismul autohton si directiiile in care se indreapta turismul in general si cel autohton in mod special.
In cadrul articolului atrageam atentia (mai ales amatorilor de oferte Early booking) ca va continua fenomenul insolventelor in randul agentiilor de turism (mai ales cele clasice) si daca nu se vor concentra pe segmental online tot mai multe dintre ele vor disparea in viitorul apropiat. Nu mai devreme de zilele trecute a aparut stirea pe toate canalele media ca patronul Omnia Turism s-a sinucis, angajații firmei nu mai sunt de găsit si toate sediile sunt închise.
Dar nu asta este cea mai mare tragedie: in aceasta perioada sunt mii de turisti plecati in vacant cu pachete achizitionate de la Omnia Turism si care au aflat acolo că serviciile pentru care au plătit nu sunt achitate.
Paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluţie, în condiţiile în care agenţia a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienţi, iar pentru perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2017 au mai fost încasaţi 433.000 de euro de la 202 turişti.
Desi pare ca toaate persoanele responsabile de soarta turismului romanesc se implica in rezolvarea acestei situatii, cel care pierde (ca de fiecare data) este turistul. Prin amploarea numarului de persoane pagubite si valoarea pagubelor, o prima “rezolvare” ar fi aceea ca toate persoanele care au pachete achiziţionate prin Omnia Turism să nu se mai deplaseze in vacantele achizitionate chiar dacă au biletele de avion plătite, pentru că pentru cele pachete cazarea nu este achitata.
Agentia Omnia Turism, companie prezentă pe piaţă din anul 1991 mai avea în conturi numai 30.000 de euro, iar ANAF va intra în control în această zonă pentru că în prezent nu poate preciza la cât se ridică paguba produsă bugetul statului (normal, doar astat ii intereseaza: impozite si taxe!).
Intr-o conferinta de presa, Ministrul Turismului a precizat ca in anul 2017 au fost ridicate 88 de licenţe agenţiilor de turism din piaţă, la ora actuală existând 2.061 de agenţii de turism cu licenţă pe piaţa românească.
Sfaturi si recomandari pentru rezervari vacante si bilete de avion
Pentru a va rezerva ieftin o vacanta aveti la dispozitie atat ofertele Early Booking sau Last minute ale agentiilor de turism, dar si varianta de a va rezerva singuri vacante – bilete de avion + cazare (Do it Yourself).
Probabil ca multi dintre dvs. au devenit tot mai reticenti in a-si rezerva o vacanta optand pentru ofertele Early Booking de la agentiile de turism, in ultima perioada fiind numeroase insolvente rasunatoare pe piata de travel din Romania. De aceea pentru a nu risca sa va pierdeti economiile si sa nu aveti parte de vacanta mult visata, recomandarea noastra este sa va faceti singuri rezervari pentru bilete de avion sau cazare.
Desi parte mai complicat este destul de simplu, riscurile de a va pierde economiile fiind la indemana dvs. sa le controlati.
Dar sa le luam pe rand:
Biletele de avion nu sunt aşa simplu de cumpărat pe cât ai crede. Ai nevoie de multă experienţă în vânarea ofertelor sau, dacă nu, de un ghid în toată regula cu sfaturi şi exemple. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii.
1. Dacă visezi la o destinaţie anume, fii flexibil cu data de plecare şi verifica ofertele pe site-urile companiilor aeriene.
2. Nu va planificati plecarea in varf de sezon. Pentru oraşe turistice precum Paris, Roma, Londra, biletele sunt scumpe în vârf de sezon, când e vreme frumoasă (mai-septembrie). Dacă pleci primavara sau toamna pot fi prinde multe chilipiruri.
3. Fă-ţi rezervare de zbor cu 6-8 săptămâni înainte deoarece preturile la bilete de avion cresc pe masura ce se apropie data zborului.
4. Alege date de zbor în timpul săptămânii si ore mai putin convenabile. Potrivit unor studii, miercurea ar fi ziua în care sunt disponibile cele mai multe şi mai ieftine locuri în avion, în timp ce vinerea şi duminica sunt cele mai scumpe locuri. Marţea, joia şi sâmbata sunt alte zile în care poţi zbura ieftin.
5. Evită sărbătorile, deoarece aceste perioade sunt foarte aglomerate şi scumpe. Nu căuta bilet cu două zile înainte şi după zilele de sărbătoare, pentru că toate lumea o face. În schimb, e posibil ca exact în ziua de Crăciun, să zicem, biletele să fie mai ieftine pentru că nimeni nu vrea să petreacă pe drumuri.
6. Dacă nu ai o destinaţie în minte, doar o anumită perioadă în care preferi concediul, vânează anunţurile companiilor low cost şi fii pe fază, spontan, pregătit cu banii. Mai sunt promoţii de genul „doar azi ai două bilete la preţ de unul” spre o anumită destinaţie.
7. Cele mai bune site-uri unde poţi căuta bilete de avion sunt: veltravel.ro si booking.com etc.
8. Alege bilete de avion cu escala. De asemenea, poţi să aterizezi pe aeroporturi mai îndepărtate de oraş sau chiar să alegi să zbori spre alt oraş apropiat, de unde să iei alt mijloc de transport (trenul, autobuzul).
12. Daca gasiti un preţ bun la biletele de avion pentru destinatia aleasa, nu mai ezita si fa rezervarile. Preţurile la bilete de avion se modifică de la o ora la alta.
Dupa ce ti-ai cumparat biletele de avion, asigura-te ca iti gasesti cazarea din timp. Unele agentii de turism iti pun la dispozitie oferte atat pentru bilete, cat si pentru hoteluri. Daca nu ai reusit sa iti rezervi si camera de hotel, nu este timpul pierdut. Pe site-ul booking.com gasesti foarte multe oferte avantajoase.
Va recomandam sa rezervati camera de hotel cu cel putin doua luni inainte de data planificata pentru vacanta. Veti profita de cele mai bune oferte si astfel veti reusi sa reduci din costurile calatoriei.
Cauta in formularul de mai jos si descopera cele mai ieftine oferte de cazare in Romania si in strainatate:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Potrivit studiilor, pentru Spania poti sa faci rezervarea pentru camera de hotel cu cel putin sapte saptamani inainte de a in vacanta, iar pentru Italia, Germania, Anglia sau Franta poti sa rezervi camera de hotel cu doua saptamani inainte sa pleci in vacanta.
Foarte avantajoase sunt si ofertele City Break. Cele mai cautate destinatii, cum ar fi Londra, Bruxelles, Praga, Viena, Venetia sau Roma au oferte avantajoase pentru persoanele care vor sa se bucure de un weekend in afara tarii. Astfel, poti sa gasesti oferte sub 100€/persoana, care includ pretul biletelor de avion si cazarea.
Te-ar putea interesa si: