Dupa ce mai bine de peste 15 ani am batut in lung si in lat mai toate plajele Greciei si Spaniei, atat din partea continentala, cat si din insule si ne-am bucurat de zeci de vacante de neuitat, anul trecut ne-a venit ideea sa incercam si altceva, ne doream sa iesim din zona de confort si sa cautam un sejur cu mai multa aventura si adrenalina, sa experimentam si alte zone, cu cultura si religie diferita si sa incercam sa ii descoperim acel ceva de care aveam nevoie pentru o calatorie Woow!
Numeroase au fost cautarile si variantele pe care le-am luat in calcul, dar in cele din urma toate gandurile si optiunile noastre au dus catre Maroc, o destinatie de vacanta aproape de Europa, unde puteam ajunge destul de usor si ieftine cu avionul. Odata destinatia stabilita au urmat indelungi cautari dupa informatii, bilete de avion si cazare, deoarece nu ne puteam permite un buget de vacanta nelimitat.
Asa cum suntem obisnuiti, nu mergem in vacanta prin agentii de turism, ci preferam varianta pe cont propriu, chiar daca aceasta presupune multe ore petrecute da cautam informatii care ne vor fi utile pe perioada sejurului, oferte de bilete de avion ieftine sau cele mai bune variante de cazare sau de transfer la / de la aeroport.
Asadar m-am pus pe treaba documentandu-ma cat mai temeinic despre Maroc, mai ales ca era prima noastra vacanta in afara Europei si intr-o tara despre care informatiile nu prea abunda pe site-urile si blogurile de travel.
Nu este deloc usor sa iti planifici o vacanta in Maroc de 14 zile, aceasta presupune multe elemente pe care trebuie sa le ai in vedere, asa ca voi incerca sa detaliez de ce anume trebuie de tii seama, astfel incat sa nu ai surprinze neplacute nici in legatura cu bugetul si nici la destinatie.
Ce trebuie sa si in vedere pentru un sejur in Maroc?
Perioada sejurului: Maroc este o destinatie de vacanta pentru toata perioada anului, excepyie facand lunile iulie – august cand temperaturile sunt sufocante. Noi am optat pentru prima jumatate a lunii mai ( 04 – 18 mai 2019), cand temperaturile in Maroc sunt placut, cu maxime ce nu depasesc 25 – 28ºC
Locatia / orasul de cazare: Orasele cele mai cautate de turisti sunt: Marrakesh, Agadir, Casablanca, Rabat, Zagora, Fez, Tanger, Chichaoua, Ouezzane si Skhirate. Nou am ales sa ne cazam in Marrakesh pentru ca orasul avea cele mai bune recenzii printre turist, in legatura cu atractiile si obiectivele turistice ce pot fi vizitate, posibilitati de zbor si de cazare.
Informatii legate de limba, moneda, religie, obiceiuri ale localnicilor
Bilete de avion din Romania catre Maroc: companii aeriene care au zboruri din Romania catre Maroc, orare de zbor, informatii legate de bagaje etc
Transfer la si de la aeroport
Cazare: tarife si conditii, regim de masa, informatii legate de check in si check out
Preturi la mancare si locuri de luat masa
Atractii si obiective turistice de vizitat: Trebuie neaparat sa va faceti o lista a principalelor atractii si obiective turistice pe care doriti sa le vizitati, program de vizitare si taxe de intrare. Toate aceste informatii va vor ajuta pe perioada sejurului sa va organizati program si bugetul de vacanta.
Excursii in Maroc: Fiind pentru prima oara cand ajungeam in Maroc au fost initial numeroase locuri unde ne-am dorit sa ajungem, insa desi perioada sejurului de 14 zile poate parea lunga, nu am fi avut timpul necesar sa facem tot ceea ce ne-am fi dorit. In plus, toate acestea ar fi presupus costuri pe care nu ni le-am fi putut permite.
Informatii legate de bagajul pentru Maroc:
Alte informatii utile: pasaport, vize, asigurari de calatorie, vaccinuri obligatorii
Cazare si bilete de avion catre Marrakech (Maroc)
Asa cum va spuneam, am ales drept cartier general pentru vacanta Maroc. orasul Marrakech care este importanta poarta de intrare in Maroc, numeroase zboruri legand orasul de diferite aeroporturi europene.
Din Romania nu sunt zboruri directe nici catre Marrakech si nici catre alte orase din Maroc, asa ca am ales singura optiune disponibila – un zbor cu escala la Bergamo.
Din Bucuresti catre Bergamo (si retur) am rezervat bilete la o cursa low cost operata de WizzAir, preturile biletelor de avion fiind de doar 39 lei/persoana/segment, deci in total 79 lei dus-intors de persoana. De la Bergamo catre Marrakech am optat pentru Ryanair, pretul biletelor fiind de doar 58 euro/persoana dus-intors. Asadar, biletele de avion din Bucuresti catre Marrakech cu escala la Bergamo ne-au costat in jur de 75 euro/persoana.
Pentru a ajunge in Marrakech din romania aveti si alte variante de zbor cu escala la Madrid, Barcelona sau Valencia.
Biletele de avion catre Marrakech fiind deja rezervate, ne-am concentrat pe gasirea unor otiuni de cazare care sa nu fie nici foarte scumpe, sa dispuna de conditii de cazare si facilitati decente si sa fie relativ aproapte de principalele puncte de interes din Marrakech. Pentru cazare in Marrakech am gasitmai multe variante, insa gandindu-ne mereu la bugetul de vacanta pe care am incercat mereu sa il tinem sub control am ales o varianta cu tarif mediu mediu, confort sporit, pozitie in afara medinei: Hotel Racine 4*.
Cea mai buna variana pe care am gasit-o, Hotelul Racine ofera tot luxul necesar unei vacante in Marrakech fara griji, fiind este gazduit de o cladire mai moderna, ceva mai departe de viata agitata si tumultoasa din interiorul medinei, intr-o zona mai linistita de oras. Ceea ce ne-a determinat sa optam pentru Hotel Racine a fost piscina exterioara, “luxul” pe care ni l-am dorit in mod expres, acesta asigurandu-ne clipele de racoare si relaxare dupa lungile peripluri prin orasul marocan! Pretul unei camera: 50 de euro / camera dubla pentru doua persoane cu mic dejun inclus. Este mult, este putin, dvs. decideti!
Marrakech
Asadar toate pregatirile de vacanta fiind facute – asteptam cu nerabdarea ziua plecarii, emotiile fiind cu atat mai mari fiind o destinatie cu totul noua si era prima oara cand plecam in afara Europei.
A venit asadar si ziua de 4 mai, data plecarii si cu bagajele facute si totul pregatit am pornit la drum din Bucuresti catre Maroc, via Bergamo. Zborul cu Wizzair din Bucuresti pana la Bergamo a durat aproximativ o ora si 40 minute, ajungand la destinatie fara peripetii sau probleme deosebite. Data fiind distanta scurta pana la decolarea catre Marrakech am preferat sa ramanem in incinta aeroportului Orio Al Serio din Bergamo, pret de o mica gustare si un capucino.
Zborul companiei low cost Ryanair din Bergamo catre Marrakech dureaza putin sub 3 ore si jumatate, insa eram obisnuiti cu zboruri mai lungi dintr-o bucata. Asadar am ajuns in Marakech putin peste ora 22 si dupa formalitatile din aeroport am luat un taxi catre hotel, avand in vedere ora destul de inaintata. distanta dintre aeroportul Menara si Hotel Racine de doar 6 km. Trebuie sa stiti ca aeroportul Menara din Marrakech se afla undeva in zona de sud vest a orasului putand ajunge destul de usor in centru, distanta nefiind mai mare de 5 – 6 km.
Aeroportul Menara – Marrakech, Maroc
Dupa ce formalitatile de chek-in de la hotel si dupa ce ne-am lasat bagajele in camera, nu am rezistat tentatiei de a explora imprejurimile, curiosi fiind sa descoperim aceasta noua lume pentru noi, sa aflam cat mai multe despre Marrakech si frumusetile sale, despre cultura si bucataria locala, despre oamenii sai si despre obiceiuri.
Primele impresii despre Maroc ne-am luat pe nepregatite! Maroc este o cu totul alta poveste si o lume complet diferita de ceea ce stiam noi. Nu conteaza ca esti calatorul pasionat de istorie, cultura, shopping sau cel ce cauta plajele insorite ori aventura: Maroc-ul este tara binecuvantata ce le are pe toate! Un amestec inedit de tradiție și modernitate, credințe și istorie, și dominat de peisajele Munților Atlas, Deșertul Sahara și Oceanul Atlantic, Maroc este un taram desprins parca din “O mie si una de nopti”
Marrakech este perla Marocului, un oras de care te indragostesti pana peste cap si unde iti vei dori sa revii cat mai curand. Marrakech este cu siguranta una dintre cele mai incantatoare destinatii unde am fost vreodata. Nu este vorba numai de orasul in sine ci si de experintele pe care le-am trait in sejur Maroc Unul dintre cele 4 orase imperiale ale Marocului, cu o istorie ce se intinde de-a lungul a aproape o mie de ani, Marrakech a fost si este in continuare cel mai important centru berber din Maroc.
A doua zi de dimineata, dupa un mic dejun luat pe fuga am pornit cu sufletul la gura pentru a descoperi cat mai multe dintre atractiile si obiectivele turistice din Marrakech pe care ni le-am pus pe lista. Asadar primul nostru drum a fost catre Medina – orasul istorc si fara indoiala principalul obiectiv turistic al orasului. Pierdeti-va printre stradutele ca un labirint, aparent fara de iesire, admirati arhitectura specifica, care completeaza perfect atmosfera medievala aproape neschimbata a locului. Sa nu va mire faptul ca magarul este inca foarte utilizat ca mijloc de tractiune, in timp ce negustorii locali vor incerca sa va vanda absolut orice la ,,special offer, just for you!“.
Marrakech – Medina
Am facut multe fotografii in Jema el-Fnaa, inima orasului vechi, kilometrul 0 din Marrakech si cu siguranta una dintre cele ma incantatoare si mai pestrite piete in care am fost vreodata! Un adevarat furnicar, plin cu negustori, ghicitori, cersetori, dresori de serpi si standuri cu mancare! Incercati un pahar cu suc de portocale proaspat stoarse, o portie de melci gatiti in fata dumneavoastra sau tot felul de preparate aduse de prin deserturile Africii!
Urmatoarea noastra oprire a fost la Medersa Ali Ben Yousef, una dintre cele mai impresionante exemple ale stilului arhitectural marocan, in trecut fiind scoala islamica. In prezent Medersa Ali Ben Yousef este muzeu, unul de neratat daca ajungeti in vacanta in Marrakech. Muzeul se afla in interiorul medinei, nu foarte departe de Jemaa el-Fna, iar intrarea este doar 20 dirhami de persoana (aproximativ 2€).
Dat fiind ca dimineata ne-am petrecut-o la pas incercand sa descoperim cat mai multe atractii din interiorul medinei, dupa amiaza ne-am rezervat-o pentru a merge la hammam. Celebrele bai publice marocane, numite hamman, le veti intalni peste tot in Marrakech. Aceste spa-uri traditionale, iti ofera cu adevarat momente de rasfat si de relaxare dupa o zi obositoare prin oras!
Hammam in Marrakech
Dar nu voi mai zabovi mai mult asupra atractiilor si obiectivelor turistice vizitate in Marrkech, acestea vor fi subiectul unui viitor articol pe care il vom pregati despre sejururl nostru in Maroc.
Ce trebuie sa includeti in lista dvs. “must see…” pe langa cele enumerate si daca ajungeti in vacanta in Marakesh:
Palatul Bahia, pentru cei ce vor sa se intoarca in atmosfera celor 1001 de nopti, acesta este locul cel mai potrivit. Deschis zilnic intre 9-16:30, biletul costa doar 10 dirhami.
Le Jardin de Majorelle (Gradinile Majorelle) este un parc/gradina exotica proprietatea faimosului creator de moda Yves Saint Laurent.
Le Jardin de Majorelle – Marrakech
Cascada Ouzud, aflata la doar 175 km de Marrakesh in desertul Sahara, se poate vizita in urma unei excursii de o zi fiind a doua cea mai inalta cascada din Africa. Pe noi excursia ne-a costat (transport si tur incluse ) 25 euro de persoana.
Pentru o zi la plaja sau daca va plac sporturile nautice va recomandam sa mergeti in Essaouira, un superb orasel medieval aflat in patrimoniul UNESCO aflat pe malul Oceanului Atlantic. Este drept, orasul Essouira se afla la o distanta destul de mare de Marrakech (aproximativ 200 km), insa puteti ajunge aici cu trenul sau autobuzul, sau puteti apela la o agentie turistica locala, pentru un pret care nu va depasi pretul biletelor de tren ori autobuz.
Shopping-ul nu este nici pe departe o activitate moderna si in nici un caz nu a aparut in Occident! Ba din contra, arabii au raspandit traditia bazarelor peste tot in teritoriile in care s-au asezat, iar Maroc nu face deloc exceptie. Puteti petrece in voie de la cateva ore la cateva zile la shopping in bazarul Medinei, printre cele mai apreciate produse fiind desigur produsele din piele, mirodeniile sau bijuteriile. Toate la pret negociabil, dupa cum e de asteptat!
Asa cum va spuneam, vom reveni cu un articol amanuntit in care va vom prezenta in detaliu cele mai importante si populare atractii si obiective turistice din Marrakech pe care ar trebui sa le vizitati atunci cand mergeti in vacanta in Maroc.
Excursii in Maroc
Imaginea dunelor nesfarsite de nisip din Sahara sau imaginile cu medina celor mai cunoscute orase marocane au fost imboldul, acel ceva pe care il cautam si ni-l doream, si care ne-au determinat sa alegem un sejur in Maroc. Atunci cand ne-am facut planurile acestei excursii in Maroc, ne-am dorit neaparat sa incercam si doua dintre cee mai populare tururi organizate din Marrakech: turul capitalelor imperiale din Maroc (Marrakech, Rabat, Fez, Casablanca, Meknes si Chefchaoune) – cu o noapte in desertul Sahara si turul in desert – Marroco Desert Tours.
Pentru aceste tururi am apelat la o agentile locala din Marrakech – GO Marrakech Desert Trips, preturile si facilitatile oferite de aceasta fiind net superioare celor oferite de agentiile de turism din tara.
Pentru excursia in desert am optat pentru varianta unui tur Marrakech – Merzouga. Pentru doar 89 de euro de persoana am avut o experienta cu adevarat memorabila: itinerariul cu microbuzul (insotiti de un ghid in limba engleza) traverseaza Munțili Atlas și mai multe sate berbere, se viziteaza studiourile Kasbah Ait Ben Haddou de la Ouarzazate (inclus in patrimoniul UNESCO si unde au fost filate mai multe filme celebre printre care Gladiatorul sau Lawrance of Arabia), Canionul Dades și Todra. De asemenea am petrecut o noapte in desert intr-un sat traditional berber in apropiere de Merzouga.
Deosebit de spectaculoasa a fost si vizitarea Cheilor Torda, superb canion, o oaza de vegetatie aflata practic in mijlocul desertului, de unde am continuat calatoria catre Merzouga, un orasel avanpost in mijlocul desertului, la cateva zeci de kilometri de granita cu Algeria.
Seara berbera in desert
Piesa de rezistenta si o experienta inedita atat pentru noi cat si petru ceilalti turisti din grup a fost plimbarea cu camila de aproximativ 30 de minute catre tabara din desert, chiar la apusul soarelui, ocazie cu care ne-am imbogatit considerabil colectia de fotografii pentru Instagram. Dupa o cina traditionala, a urmat o noapte de neuitat, cu muzica, dansuri traditionale berbere si un unul dintre acele ceruri instelate pe care nu ai cum sa le uiti vreodata.
Apus de soare in desert
Desi nu la fel de incitant si plin de andrenalina, insa la fel de bogat in trairi si emotii a fost si turul capitalelor imperiale – Marrakech, Rabat, Fez, Casablanca, Meknes si Chefchaoune – pe care l-am lasat intentionat spre finalul sejurului nostru pentru a ramane adanc intaprarite in memorie imaginea acestei vacante de vis in Maroc.
O excursie in Maroc de doar 4 zile, cu plecare din Marrakech dar care surprinde intreaga istorie si traditie a Marocului si iti reaprinde dorinta de a te rentoarce cat mai curand pe aceste minunate meleaguri berbere.
Chefchaoune – Maroc
Intr-un articol viitor va vom prezenta in detaliu aceste 2 tururi in Maroc, care au facut ca vacanta noastra atat de mult asteptata (dar si privita un pic cu reticenta si nesiguranta!) sa fie intr-adevar una de neuitat!
Te-ar putea interesa si: