Turnul Sfatului este parte integrantă a celui de-al doilea șir de fortificații al Cetății Sibiului, fiind prima oară menționat în scrierile istorice în perioada 1224 – 1241.
Inițial turnul era dispus pe patru etaje și avea rolul de fortificație a porții de intrare în al doilea rând de fortificații. Denumirea sa se datorează clădirii ce se află în vecinătatea turnului în care se adunau oficialitățile cetății la sfat.
Clădirea turnului s-a modificat de-a lungul timpului din diverse motive, unul dintre ele fiind cutremurul din anul 1586, când turnul s-a prăbușit și a fost reclădit în anul 1588. Parterul construcției are și acum aceeași funcționalitate ca în epoca medievală, fiind o trecere pietonală din Piața Mare spre Piața Mică, odinioară făcând legătura dintre Orașul de Sus cu Orașul de Jos.
Etajele turnului au fost modificate de-a lungul timpului, având diverse funcționalități, la fel și acoperișul care inițial avea o formă piramidală, apoi adăugându-i-se patru turnulețe pe margini. Apoi, în anul 1824, a primit forma pe care o păstrează și azi, cu un singur turn pe mijloc.
Repararea turnului s-a făcut în anul 2006, printr-un proiect finațat de primăria Sibiului pentru reabilitarea întregului centru istoric, cu ocazia declarării orașului „Capitală Culturală Europeană” în anul 2007.
Turnul Sfatului este deschis vizitării de către publicul larg, iar în interior este amenajat un muzeu. Forma actuală a turnului datează din lucrările de reconstrucţie executate între anii 1824-1826.
Accesul în interior se face printr-o uşă de mici dimensiuni, de unde, prin intermediul unei scări spiralate, se ajunge la etajele superioare. Sunt 141 de trepte de urcat până la ultimul etaj.
La penultimul etaj se poate observa mecanismul ceasului, iar ultimul etaj prezintă un punct de observaţie peste oraşul vechi.
PROGRAM DE VIZITARE: 10:00 – 20:00
Intrare: 2 RON
Turiștii dornici de incursiuni în istoria glorioasă a Sibiului trebuie să viziteze neapărat Cetatea Medievală a orașului, cetate păstrată în condiții bune.
Te-ar putea interesa si: