Orasul Salonic este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Grecia, cu numeroase monumente si obiective turistice datand din vremuri demult apuse. Insa niciuna din aceste urme ale vechilor civilizatii nu este mai reprezentativa pentru batranul port decat Turnul Alb, simbolul orasului.
Turnul Alb a fost construit de otomani din porunca sultanului Suleiman Magnificul, scopul sau initial fiind de a contribui la apararea orasului. Fusese ridicat pe fundatia unui alt turn, despre care se crede ca ar fi fost rodul muncii cavalerilor francezi de dupa cucerirea Constantinopolului de catre cruciati. Desi nimeni nu cunoaste momentul exact de care se leaga istoria monumentului, cea mai veche data inscriptionata pe zidurile sale este anul 1530.
Ca orice turn de aparare, Turnul Alb are o traditie indelungata, cu diferite functionalitati raportate la conditiile istorice. Se stie ca a fost intai port, dar si garnizoana, pentru ca mai apoi sa fie folosit ca inchisoare. In 1826 sultanul Mahmud al II-lea a ordonat uciderea tuturor detinutilor, masacrul intrand astfel in istorie, impreuna cu numeroasele legende sangeroase care i-au facut pe localnici sa il numeasca la acea vreme Turnul Rosu sau Turnul Sangelui.
Dar secolele au trecut, zidurile orasului au fost demolate din temelii in 1866, Salonicul a fost anexat Greciei si, eliberat de sub jugul otoman, abia atunci turnul a fost vopsit in alb, ca un simbol al curatirii sale. Totusi, o alta versiune din folclor sustine ca intregul turn a fost vopsit in alb de un prizonier in schimbul eliberarii sale.

Turnul Alb – Salonic, Grecia
Lasand la o parte legendele mai mult sau mai putin naive legate de culoarea Turnul Alb, mai important este faptul ca acesta a avut un rol deosebit de important in apararea orasului in timpul celor doua Razboaie Mondiale, regele George I al Greciei pierzandu-si viata in 1913 chiar la cativa metri distanta de el. De asemenea, multa vreme a servit drept laborator de meteorologie Universitatii din Thessaloniki.
Turnul Alb are o forma cilindrica cu o inaltime de 27m si un diametru de 23m, cu un foisor masurand 6 metri in inaltime si 12 metri in diametru plasat chiar in varful turnului. Impartit pe sase nivele, acestea permit accesul la micile balcoane plasate la exteriorul turnului, desi la ele se poate ajunge si printr-o scara in spirala. Platforma cea mai de sus reprezinta punctul spre care tintesc toti turistii, popasul de pe ea fiind una dintre cele mai linistitoare experiente pe care le poate incerca cineva intr-un oras atat de agitat cum este Salonic.
Faptul ca Turnul Alb nu mai este de mult alb in zilele noastre nu surprinde insa pe nimeni, cei care poposesc pe strada Nikis fiind preocupati mai degraba de ceea ce pot gasi in interiorul lui. Cum calatorii mai putin experimentati se asteapta ca un turn-simbol al unui oras sa nu aiba alt scop decat acela de a oferi accesul la o panorama uimitoare a imprejurimilor, de la o inaltime care nu poate fi explorata in alt mod, cei mai multi sunt surprinsi sa descopere Muzeul Bizantin in incinta acestuia.
Nu exista loc mai bun pentru o scurta incursiune in istoria Salonicului si pentru informatii mai exacte cu privire la obiectivele turistice care pot fi vizitate de cei ce si-au programat un sejur mai lung de doua zile in acest oras decat Muzeul Bizantin. Sculpturi, fragmente de mozaic, icoane ortodoxe, monede bizantine, picturi murale si inscriptii sunt doar cateva dintre exponatele care pot fi admirate cu acest prilej. Locatia este deschisa toata saptamana, mai putin lunea, intre orele 08.00 dimineata si 19.30 seara, pretul biletului fiind de 4€ persoana. Pe 25 si 26 decembrie respectiv 1 ianuarie, cat si pe 25 martie, in ziua Pastelui Ortodox si pe 1 mai muzeul isi inchide portile de asemenea.
Cei care au avut inspiratia sa adune informatii pretioase de la muzeu despre ceea ce le poate oferi Salonicul in continuare, se pot orienta apoi spre unul dintre numeroasele hoteluri cu preturi foarte accesibile din zona Turnul Alb.
Va puteti aranja un city-break in Salonic, fara a va costa foarte mult, distanta fata de Bucuresti fiind de circa 600 km pe care ii puteti parcurge in 7-8 ore cu masina.
Informatii utile si recomandari despre trasee auto Bucuresti – Salonic, costuri de calatorie gasiti aici⇒ Cum ajung in Grecia cu masina persoanala?
Cauta in Formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Salonic – Grecia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
O adunatura de roci nu inseamna nimic in cele mai multe cazuri, dar acest turn este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Salonic si nici un turist nu trebuie sa rateze o vizita la Turnul Alb.
Te-ar putea interesa si: