Troia, dincolo de mituri
Troia este unul dintre orasele legendare ce au inflorit in antichitate pe malurile marii Egee. Troia cea bogata in aur, Pergam, Efes, Milet… Sapaturi arheologice au dezvelit, in ultimele doua secole, parti din cetatile vechi si au adus la lumina adevarate comori.
De la Homer incoace, povestea Troiei farmeca mintile tuturor visatorilor. Legenda spune ca Zeus, stapanul zeilor, suparandu-se ca oamenii se inmultisera din cale afara si deveneau din ce in ce mai puternici, a hotarat sa-i imputineze printr-un razboi. Zeita Discordia a faurit un mar de aur si frumosul print pamantean Paris a fost chemat sa il dea celei mai frumoase dintre cele trei puternice zeite: Hera, Atena si Afrodita.
Cu toate s-au rugat de el, promitandu-i rasplata, dar Afrodita, zeita frumusetii, i-a promis-o de sotie pe cea mai frumoasa femeie de pe pamant, astfel incat Paris i-a dat ei marul, iscand mania zeitei intelepciunii, Atena, si pe cea a sotiei lui Zeus, Hera. Astfel, Paris, fiul lui Priam, regele Troiei, a rapit-o pe Elena cea frumoasa, sotia regelui Spartei, Menelau. Adunand in jurul lui toate capeteniile elene, Menelau a pornit catre Troia, pe care a asediat-o zadarnic timp de zece ani. In sfarsit, vicleanul Ulise a nascocit stratagema cu uriasul cal de lemn, pe care grecii l-au daruit troienilor, in semn de pace. Troienii, nebanuind nimic, l-au adus in cetate, iar grecii ascunsi in pantecele calului de lemn au iesit noaptea si au deschis portile prin care armata lor a intrat si a cucerit Troia. Dar, cu toata protectia zeitei Atena, urmarea povestii nu a fost norocoasa pentru greci: Ulise a ratacit timp de zece ani inainte de a ajunge din nou acasa, iar Agamemnon, capetenia aheilor, la intoarcerea acasa, la Micene, a fost ucis de sotia lui, Clitemnestra. Stravechea legenda a constituit din totdeauna un indemn spre cautarea Troiei, dar, pana la genialul visator Schliemann, nimeni nu a reusit sa gaseasca amplasamentul cetatii.
Calauzindu-se dupa descrierile lui Homer, dar si dupa indiciile continute in scrierile istorice, Schliemann a inceput in 1870 sapaturile la Hissarhk, gasind aproape imediat primele vestigii arheologice care atestau locuirea, din cele mai vechi timpuri, in aceasta zona. in timp de trei ani, Schliemann a gasit vestigiile arheologice ale mai multor cetati construite succesiv, una peste alta, uneori la distanta de secole.

Troia – situl arheologic
Au fost gasite nenumarate obiecte, ziduri, fortificatii apartinand unui numar de sapte cetati (mai apoi s-a constatat ca au existat aici, de-a lungul timpurilor, noua cetati). Dupa trei ani de sapaturi, vazand ca nu gaseste comoara pe care nadajduia sa o descopere, Schliemann a decis sa abandoneze sapaturile. Dar, cu cateva zile inainte de a o face, eforturile lui si-au gasit o incununare stralucita: la noua metri adancime sub pamant, sub un strat gros de cenusa aproape pietrificata, arheologul a gasit mai intai un tezaur, apoi inca patru, mai putin importante ca primul.
Cel dintai tezaur era alcatuit din doua diademe de aur (dintre care una formata din nouazeci de lanturi), 1271 inele, 4066 paftale, 124 coliere, cercei, margele, nasturi, ace, 16 statuete, in total 8700 obiecte din aur. La acestea se adaugau un pocal si o carafa de aur, un pocal de electrum (amestec de aur cu argint) si unul de argint.
Ferm convins ca a gasit comoara legendara a regelui Priam, Schliemann a dus tezaurul la Berlin, unde a ramas pana in anul 1945, cand a fost luat de armata sovietica. Nu s-a mai stiut nimic despre tezaur pana in anul 1993, cand a reaparut expus la Muzeul Puskin, declansand o acerba controversa intre Turcia, Germania si Rusia, care isi disputa drepturile de proprietate asupra lui.
Atractii si obiective turistice in Troia
Calul troian, aflat la intrarea in sit-ul arheologic, a fost construit in 1975 ca un loc de joaca pentru copii. In timp, a devenit simbolul Troiei lui Homer.

Troia – Turcia
Dincolo de turnul de sud-est al sit-ului arheologic, pot fi vazute casele miceniene, a caror dimensiune nu este deloc de neglijat – de la Casa VI G, Casa VI F, pana la Casele VI E si VI C. Casele din Troia VI au fost construite in jurul dealulului, pe un numar de terase concentrice. Trebuie sa precizam ca, la momentul in care aceste cladiri grandioase au fost construite, fierul si otelul nu erau descoperite. Prin urmare, calitatea pietrei folosite este cu atat mai impresionanta.
Templul zeitei Atena – Singurele dovezi ale existentei Templului Atenei sunt altarele si movilele care supravietuit de-a lungul anilor. Turistii trebuie sa si-l imagineze ca fiin amplasat la vest si nord de altare. Magnificul nou templu, promis de Alexandru cel Mare, a fost construit de Lysimachos, insa foarte putine parti din acesta au rezistat.

Troia – ruinele templului zeitei Atena
Templul roman – aflat la intrarea in zona arheologica, ofera o priveliste asupra tot sit-ului. Peretele estic, o parte din dealul de aparare din Troia VI, era o structura inconjurata de un dig si avea aproximativ 6 metri inaltime si 5 metri grosime. Deasupra exista o suprastructura verticala din pietre dreptunghiulare plate. Suprafata a fost reconstruita din caramizi din lut.
Cazare in Troia, Turcia
Buyuk Truva Hotel Canakkale este situat in centrul localitatii Canakkale, chiar la mare si aproape de magazine, cafenele si restaurante. Orasul antic Troia se afla la scurta distanta de mers cu masina de la hotel. La doar 3 km de Aeroportul Canakkale, hotelul ofera camere confortabile si bine amenajate, care sunt echipate cu facilitati moderne. Doua dintre camere sunt special concepute pentru oaspeti cu handicap. Amplasat la parter, cu vedere spre Marea Marmara, restaurantul principal ofera o selectie de mancaruri turcesti si internationale, in imprejurimi relaxate… Citeste mai mult
Situat central in Canakkale, la doar 60 m de terminalul de feriboturi, Hotel Helen Park ofera camere elegante, cu Wi-Fi gratuit. Micul dejun bogat tip bufet este servit in sala de mese moderna. Camerele dotate cu aer conditionat ale hotelului Helen Park sunt amenajate in culori pamantii, cu pardoseala din lemn si draperii. Sunt prevazute standard cu TV LCD si seif. De asemenea, au baie privata cu papuci si uscator de par. Exista cafenele, restaurante si magazine la mai putin de 3 minute de mers pe jos de hotel. Personalul receptiei este disponibil nonstop si poate oferi informatii cu privire la castelul Kilitbahir, aflat la 3 km. Aeroportul din Canakkale este la 4 km de hotel… Citeste mai mult
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Troia si imprejurimi:
Ce mancam in Turcia?
Turcia este un adevarat paradis pentru gurmanzi, oferind o experienta de neuitat prin combinatiaexcelenta a gusturilor.Legumele cele mai frecvent folosite sunt: vinetele, ceapa, capia verde, fasolea, rosiile, usturoiul,castravetele si lintele. Salatele de legume sunt cele mai gustoase, daca se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si iaurt cu usturoi.Printre fructe se numara: strugurii, pepenele galben, ciresele, lamaia, smochinele, piersicile, precum si diferite seminte ca alunele, pistacia, nuca, migdalele si samanta de brad.
Cele mai utilizate condimente sunt frunza de patrunjel, menta, cimionul, borsul, boia, etc.
Cum ajungi la Troia, Turcia?
Cum ajungi la Troia cu masina personala
Urmand sageata care indica pe sosea Truva, la 25 km de portul Canakkale se ajunge in locurile unde altadata se inalta mitica Troie, pe o colina situata nu departe de intrarea in stramtoarea Dardanele. Se pot vedea in aceste locuri ziduri, turnuri si o reconstituire a celebrului cal troian din lemn. Pentru a privi lucrurile cu un ochi avizat, e bine de stiut ca savantii au hotarat ca stratul care corespunde cetatii cantate de Homer este, probabil, cel de al saselea strat al sapaturilor arheologice.
Situl arheologic Troia este vizitat in fiecare an de un numar tot mai mare de turisti. Majoritatea ajung aici cu autobuzul de la Istanbul sau cu feribotul de la Canakkale, cel mai apropiat oras important aflat la aproximativ 50 de km distanta.
Cum ajungi la Troia cu avionul
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Te-ar putea interesa si: