Trogir - ghid turistic si informatii utile
Trogir, desi este un oras mic, este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Croatia. Nu degeaba, multe monumente istorice au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici, majoritatea populatiei locale lucreaza in domeniul turistic, care aduce aproximativ 50% din veniturile orasului.
Trogir este locul de nastere al istoricului Johannes Lucius, autorul cartii “Regatul Dalmatiei si Croatiei”, acesta este considerat parintele istoriografiei croate. Tot aici, in anul 1271, a fost deschisa prima farmacie din Europa.
Plaje in Trogir
Plajele orasului Trogir se ascund de fapt pe insula Ciovo, in special in orasul Okrug Gornji, unde se intind de-a lungul unui kilometru. Bineinteles, zona abunda si in baruri ce ofera nu numai un meniu variat de bauturi, ci si panorame superbe ale marii.
Plaje veti gasi si in nordul insulei, iar colturi retrase va asteapta pe micutele plaje din Slatine si Supetar, in zona estica. Zona vestica gazduieste de asemenea plaje micute imbracate in nisip si pietris, fiind si cea mai insorita si atractiva portiune a insulei.
Cazare recomandata in Trogir
Atractii si obiective turistice in Trogir
Districtul istoric al orasului se afla pe o micuta insula inconjurata de un sant de apa. Cei care trec podul catre oras vor fi fascinati sa vada ca orasul nu pare a se fi schimbat deloc si ca a ramas exact asa, ca in Evul Mediu, cu strazi care par a fi un labirint si cu biserici si fortificatii medievale. In centru se ajunge pe una din cele trei porti: Poarta Nordica, Poarta Sf. Nicolae si Poarta Maritima.
Cele mai importante obiective de cult din centrul istoric sunt Catedrala Sf. Laurentiu (una dintre cele mai frumoase realizari arhitecturale din Trogir, are trei nave iar constructia sa a inceput in anul 1193 si a durat o suta de ani), Biserica Sf. Barbara (este cea mai veche biserica din oras, datand din secolul al IX-lea) si Biserica Sf. Ioan Botezatorul. La Manastirea Sf. Nicolae este un muzeu cu o colectie importanta de statui, aici se afla si basorelieful lui Kairos (in mitologia greaca, acesta era zeitatea care simboliza norocul) care a fost descoperit intr-o bucatarie a unei locuinte din Trogir.
Castelul Kamerlengo a fost construit de venetieni in prima parte a secolului al XV-lea, acesta a deservit ca si resedinta pentru guvernatorul venetian. Prin deschizaturile inguste ale fortaretei se poate observa panorama superba a orasului si a dealurilor din jur. Turnul Sf. Marcu era conectat de castel la un moment dat, acesta a fost construit pentru a apara canalul, in partea de sus fiind depozitata intreaga artilerie.
Palatele Cipiko si Staphielo sunt magnifice, o marturie a bogatiei celor mai instarite familii din acea vreme. Palatul Cipiko a fost resedinta familiei cu acelasi nume care era una dintre cele mai proeminente familii ale orasului in secolul al XV-lea. Cladirea a fost construita dupa planurile lui Nikola Firentinac (sculptor italian) si Andrea Alessi (architect, sculptor si pictor prestigios din Albania).
Piata Ioan Paul al II-lea gazduieste, pe langa catedrala, primaria orasului, sediul tribunalului, turnul cu ceas si Palatul Cipiko. Muzeul Municipal expune o colectie interesanta de artefacte, documente si carti medievale dar si portrete ale aristocratilor din Trogir. Insula Ciovo, aproape de centrul orasului, este o zona de camping care, in trecut, era locul de exil al criminalior si leprosilor dar si a celor care doreau sa isi traiasca viata departe de oameni.
In Trogir, dupa vizitarea tuturor obiectivelor, merita sa faceti o plimbare de-a lungul bulevardului Riva. Acesta este faleza orasului si aici se gasesc o multime de cafenele si magazine cu suveniruri. Localnicii si turistii petrec pana tarziu in noapte in acest loc..
Unde te cazezi in Trogir
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Trogir, Croatia:
Restaurante in Trogir
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Cum ajungi in Trogir, Croatia?
Cum ajungi in Trogir cu masina personala
Trogir se află la 25 km de centrul oraşului Split. Recomandam urmatorul traseu auto: Bucuresti – Pitesti – Calafat – Vidin – Lipovac – Sl. Brod – Okucani – Zagreb – Karlovac – Ogulin – Otocac – Gospic – Benkovac – Sibenik – Trogir.
Distanta dintre Bucuresti si Trogir este de aproximativ 1.390 km si se parcurge in 20 de ore.
Cum ajungi in Trogir cu avionul
Cel mai apropiat aeroport de Trogir este cel din Split, la şase kilometri.
De la aeroport se poate lua pana in Trogir autobuzul 37, care circula din 20 in 20 de minute in timpul zilei si din jumatate in jumatate de ore in timpul serii, si in zilele de duminica.
Cazare in Trogir
Descoperiți cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Trogir pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si: