Tirana, fondata in anul 1614 de catre generalul otoman Sulejman Pasha si devenita capitala in 1920, este cel mai mare oras din Albania avand aproximativ 700.000 de locuitori. Capitala, cu o suprafata de 41 kmp si cu 11 cartiere, este situata pe raul Ishm, fiind centru industrial si cultural al Albaniei.
Pana in secolul al XX-lea, orasul a fost destul de modest. In anul 1910, orasul avea 12.000 de locuitori. In perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial, a fost ocupat de catre germani, iar populatia atingea 60.000 de locuitori. In 1960 a urmat o perioada de crestere industriala si demografica (in 1960 137.000 de locuitori).
Universitatea din Tirana a fost fondata in 1957 avand 8 facultati. In Tirana mai regasim Academia de Arta ce a fost fondata in anul 1966, 36 institute de cercetare (8 in domeniul agriculturii, 11 in domeniul tehnic, 7 in domeniul stiintelor naturii), doua mari biblioteci, teatre, opera, 5 muzee.
Cauti cazare ieftina in Tirana? Pentru disponibilitate si preturi de cazare in Tirana: CLICK AICI!
In prezent, Tirana incearca sa dezvolte si sa promoveze turismul, dar tuturor acestor eforturi se opune instabilitatea politica, ce este cauzata de conflictele militare din anii 1990. Tirana este cel mai mare centru industrial albanez, cu intreprinderi textile, alimentare, de prelucrare a metalelor, medicamente, sticlarie, mobila, fiind principalul centru comercial, financiar, cultural al tarii.
Atractii si obiective turistice in Tirana
Principalele atractii sunt urmatoarele: Piata Skanderberg, Turnul cu ceas (Kulla e Sahatit), Muzeul National, Sediul Central al Ordinului Sufi Bektashi, Biserica Romano-Catolica Sf. Paul, Biserica Ortodoxa Sf. Prokop, Biserica Romano-Catolica Sf. Maria, Biblioteca Nationala, Academia Stiintelor, Galeria Artelor Figurative, Centrul Cultural International, Muzeul National de Istorie Nationala, Fortareata din Petrela, Palatul Culturii, Monumentul Mother Albania.
Unul dintre cele mai bine conservate castele din Albania, castelul Petrela, este asezat pitoresc pe un deal deasupra unui rau, la 15 kilometrii sud-est de Tirana, pe drumul catre Elbasan. In zilele senine, de aici se poate vedea chiar si orasul Kruja.
Imparatul Iustinian, a construit fortificatii in acest loc pentru a apara asezarea Dyrrachium(numita acum Durrës). Turnul din centru dateaza din anul 500 d.Hr., fiind inconjurat de ziduri din perioada bizantina, dispuse intr-un trinunghi cu turnuri rotunde in colturi.
Castelul a fost folosit in timpul razboiului dus de regele Skanderberg impotriva turcilor. Sora acestuia, Mamica a trait aici si a aparat castelul, insa acesta a fost in cele din urma capturat si folosit de catre soldatii turci.
Piramida asa cum este numita aceasta cladire de catre albanezi, a fost deschisa publicului in 1988, si a fost initial un muzeu inchinat dictatorului albanez Enver Hoxha. Proiectata de catre fiica acestuia, Pranvera, cladirea a fost declarata cea mai scumpa constructie ridicata vreodata in Albania. Dupa caderea regimului, constructia a devenit un centru de conferinte si o discoteca (numita inspirat „Mumia”).
Cladirea este in curs de renovarea, urmand sa gazduiasca un binecunoscut teatru albanez. In fata cladirii se afla „Clopotul pacii” o instalatie construita de copii din Shkodra in anul 1999, ce serveste drept un monument inchinat pacii. Metalul din care este confectionat clopotul provine de la mii de gloante ce au fost trase de-a lungul anilor 90, o perioada zbuciumata a istoriei Albaniei.
Principalul obiectiv din centrul orasului Tirana este Kulla e Sahatit – Turnul cu ceas construit in anul 1822. Puternic luminat noaptea, acesta poate fi vazut inca de la intrarea in oras.
Inceput de Et’hem Bey, finalizat de localnici si extins la 35 m inaltime cand a fost instalat si un ceas german, turnul a fost pentru mult timp cea mai inalta cladire din oras. Pentru cei ce urca pana in varful sau, privelistea este minunata.
Unul dintre cele mai interesante obiective din Tirana, frumoasa moschee Et’hem Bey se afla in principala piata a orasului. Constructia moscheei, care initial a fost numita ‘Xhamia e Haxhi Ethem Beut’, a inceput in anul 1794 si a fost finalizata in 1821 de catre Et’hem Bey.
Inchisa in timpul regimului comunist, a fost redeschisa ca lacas de cult in anul 1991, insa fara permisiunea autoritatilor. La redeschiderea ei au participat 10,000 de oameni, marcand astfel un eveniment important in renasterea libertatii religioase din Albania.
La intrarea in moschee se pot vedea fresce ce intruchipeaza copaci, cascade si poduri, motive rar intalnite in arta islamica.
Pentru oricine viziteaza Muzeul National de Istorie din Tirana, mozaicul imens de pe fatada acestuia este o imagine ce nu poate fi ratata. Acest mozaic intruchipeaza scene din istoria Albaniei reprezentand figuri istorice de la ilirieni pana la partizanii din timpul regimului comunist.
In interiorul cladirii, fiecare sectiune a muzeului prezinta etape ale istoriei poporului albanez. Desi a fost de multe ori jefuit in anii ’90, muzeul este inca cel mai bun loc unde se pot admira descoperiri arheologice de pe intreg teritoriul Albaniei. O aripa este dedicata perioadei din jurul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a miscarii de rezistenta, muzeul terminandu-se cu o expozitie despre ororile lagarelor de munca si miile de barbati si femei ce au pierit in acestea.
Statuia regelui Skanderberg
Gjergj Kastrioti(1405-1468), cunoscut si sub numele de Skanderberg in engleza sau Skenderbej in albaneza, este personalitatea istorica pe care toti albanezii o considera ca fiind un erou national. Acesta a creat o Albanie independenta , statut pe care a reusit sa-l mentina timp de 25 de ani. Dupa moarta sa, Albania a a fost ocupata de Imperiul Otoman, insa mostenirea lasata de acesta a mentinut intacta identitatea statului timp de 500 de ani de dominatie turca. Albanezii il considera nu numai parintele natiunii, dar si cel ce a salvat intreaga Europa de la dominatia Otomana.
Statuia a fost dezvelita in 1968, cand s-au implinit 500 de ani de la moarte regelui Skanderberg.
Cazare in Tirana, Albania
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Tirana – Albania:
De ce sa iti rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Restaurante in Tirana
In ceea ce priveste bucataria albaneza, trebuie sa stiti ca este un adevarat deliciu oferit de totalitatea influentelor balcanice, europene si turcesti. Albanezii folosesc ierburi si legume mediteraneene proaspete. Asadar, pe cat de gustoasa pare a fi bucataria albaneza, pe atat de mult ea variaza in functie de zona. Mai exact, in zonele de munte cele mai raspandite sunt preparatele din carnea de oaie iar in zonele de coasta exista multe specialitati din peste proaspat. Puteti incerca si diverse dulciuri specifice acestei tari, dar desertul traditional albanez poarta denumirea de ballokume.
Cum ajung in Tirana, Albania?
» cu masina personala: Daca aveti de gand sa ajungeti la Tirana cu autoturismul propriu va recomandam sa urmati traseul: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Belgrad – Kyustendil – Trans – Gyushevo – Skopje – Tirana. Traseul auto catre Tirana masoara aproximativ 750 km si este destul de obositor datorita starii foarte proaste a drumurilor din Albania.
» cu avionul: Tirana este deservita de Aeroportul Maica Tereza (TIA), la 17 km de centrul orasului.
Bilete de avion ieftine Bucuresti – Tirana: CLICK AICI!
Expresul Rinas ofera un autobuz la fiecare ora intre 6:00am si 6:00pm intre aeroport si Piata Skanderberg . Autobuzul costa 250 lek. Un taxi spre centru costa cam 2,000 lek si drumul dureaza cam 20-25 min.
» cu trenul: Bucuresti – Sofia si de aici puteti lua autobuzul pana in Tirana, capitala Albaniei.
In Albania se poate calatori fara viza, cu cartea de identitate sau pasaportul (a caror valabilitate trebuie sa fie de minim trei luni de la data intrarii in Albania), pentru perioade de sedere mai scurte de 90 de zile intr-un interval de 6 luni.
Cazare recomandata in Tirana
Te-ar putea interesa si: