de Cristiana Neagoe
Theaitetos – o scurta inscursiune in filosofia Greciei antice
La sfarsitul saptamanii luminate, va recomandam o carte captivanta de la Libris.ro prin care sa descoperiti o alta „atractie” a Greciei, un altfel de turism – turismul cultural si sa pasiti in vechile polis-uri grecesti din perioada lui Platon, lecturand una dintre cele mai incitante lucrari ale sale de tip ”dialog”, intitulata Theaitetos.
În Theaitetos, Platon cercetează procesul subiectiv al cunoașterii, la care se ajunge prin critica unor pseudo-cunoasteri. Acestea din urma, avand un caracter de exemplu negativ, pot doar reflecta calea spre adevărata cunoastere. Din aceasta perspectiva, Theaitetos este „un dialog criticist cu care incepe redimensionarea sistemului platonician, o «critica a ratiunii pure» a antichitatii grecesti”.
Tema dialogului Theaitetos este definirea lui epistéme şi în acest context Platon analizeaza posibilitatea identificării cunoaşterii cu aisthéseis sau dóxa.
Definiţia pe care Theaitetos o propune initial, identificand epistéme cu aísthesis (151d-e), conduce catre cercetarea asupra a ceea ce inseamna aísthesis, iar Platon se foloseste in acest demers de conceptiile filosofice ale lui Protagoras şi Heraclit.
Deşi cele doua conceptii sunt analizate împreună, ca şi cum ambele ar constitui exemplificarea identificarii cunoaşterii cu senzaţiile, din critica lui Platon asupra ideilor celor doi filosofi se observa o diferenta cu privire la natura modalitatii în care este definita cunoasterea ca fiind senzatie conform tezei heraclitice fata de cea a lui Protagoras. Astfel, in timp ce ideea heraclitica a fluxului continuu al lucrurilor, „totul este miscare si dincolo de ea nimic altceva” ‘este criticata in termenii identificarii cunoasterii cu senzatia pura, principiul lui Protagoras, „Individul este masura tuturor lucrurilor; a celor existente, intrucat exista, iar a celor inexistente, întrucat nu există,este cercetat si respins in termeni ce identifica epistéme cu opinia intemeiata pe senzatii.
Asadar, in modaliatatea caracteristica filosofiei elene, Platon dezbate o intrebare ce ne framanta pe toti intr-o forma sau alta :”CE ESTE STIINTA/CUNOASTEREA?”.
O scriere de referinta pentru opera lui Platon ce ne va ajuta sa intelem mai bine lumea si stiintele din jurul nostru.
Te-ar putea interesa si: