Primele trei orase ca marime din Israel sunt Ierusalim, Tel Aviv (la 60 km de Ierusalim) si Haifa (la cea 97 km de Tel Aviv), fiecare avand caracteristici diferite.
O gluma, pe care o spun mai toti ghizii care insotesc grupurile de turisti ce viziteaza Tara Sfanta, spune ca in Ierusalim s-au adunat toti credinciosii, care se roaga ca in Haifa sa aiba de lucru toti muncitorii harnici, astfel incat sa se poata distra petrecaretii din Tel Aviv. Se mai spune ca Tel Aviv este orasul in care nu se doarme niciodata, atat de populate sunt strazile si localurile noapte de noapte.
Tel Aviv este un centru economic, de afaceri si cultural al tarii. Aici se afla sediile principale ale bancilor si ziarelor israeliene; datorita situatiei nesigure din Ierusalim, tot aici si-au stabilit sediile unele ambasade si consulate, precum si jumatate din marile companii.

Tel Aviv – orasul care nu doarme niciodata
In apropiere se afla principala poarta de acces a turistilor in Israel, aeroportul Ben-Gurion, numit astfel in cinstea lui David Ben-Gurion, fost prim-ministru al Israelului, cel ce a contribuit la victoria Israelului in razboiul arabo-israelian din 1948 si apoi la fondarea si consolidarea statului.
Tel Aviv impreuna cu orasele Giv’atayim, Ramat Gan, Bat Yam, Holon, Bney Brak, Petakh Tikva, Ramat Hasharon, Rishon Letzion, Herzliyya formeaza un conglomerat urban numit Gush Dan (“B’ocul Dan”), cu o populatie de circa un milion de locuitori, in Antichitate, teritoriul acoperit astazi de zona metropolitana Gush Dan a fost ocupat, in timpul Regatului lui Israel, de tribul lui Dan, impins aici de filistinii care ocupasera zona de coasta din Palestina antica. Tel Aviv este oras nou, construit dupa 1909 pe dunele de nisip din nordul orasului-port Jaffa, pe coasta Marii Mediterane.
In secolul XIX, numarul mare de imigranti evrei sositi in Israel a condus la supraaglomerarea portului vechi Jaffa si la extinderea lui spre nord.
In 1925, Patrick Geddes a intocmit cadrul de planificare urbanistica tinand cont de cele mai moderne conceptii urbanistice: bulevarde largi si spatii de parcare generoase, spatii verzi, parcuri si alei, zone comerciale, numeroase cladiri in stilul arhitectonic Bauhaus (curent in arta si arhitectura sec. XX, generat de arhitectul german Walter Gropius in 1919).
Cladirile de stil Bauhaus, de o eleganta sobra, cu volume expresive si cu linii simple, functionale, in dominanta orizontala, domina pe bulevardul Rothschild, una dintre cele mai frumoase strazi ale orasului. Coerenta arhitecturala a Tel-Aviv-ului si unitatea stilistica a cladirilor a determinat UNESCO sa inscrie orasul pe lista patrimoniului universal. Zidurile albe, scanteietoare sub razele soarelui, au adus Tel-Aviv-ului numele de Orasul Alb.
Atractii si obiective turistice in Tel Aviv
În Tel Aviv există numeroase obiective turistice cum ar fi: The Crazy House, realizată în 1989 şi care evocă stilul Gaudi; Teatrul naţional Habina (construit în 1935), Turnul Orologiului, din epoca otomană, un punct de plecare tradiţional pentru a vizita Jaffa, construit în onoarea sultanului turc Abdul – Hamid al II-lea la începutul anului 1900. Marea sinagogă (construită în 1930), unul dintre simbolurile cele mai cunoscute din oraş, Moscheea Hassan Beck etc.
Alaturi de Centrul Suzane Dellal se afla Muzeul Rokach, in casa in care a locuit Simon Rokach, unul dintre fondatorii cartierului. In cadrul muzeului Rokachunt expuse documente si fotografii din sec. XIX, care ilustreaza viata comunitatii.
Muzeul Rubin gazduieste 45 de lucrari ale pictorului de origine israeliana Reuven Rubin (1893-1974), iar periodic organizeaza expozitii ale artistilor contemporani. La etajul cladirii exista o biblioteca specializata in lucrari de arta.
Aflat la varsarea raului Yarkon in Marea Mediterana, portul din Tel Aviv s-a dezvoltat dupa 1930 pentru a asigura independenta fata de portul arab din Jaffa.
Cazare in Tel Aviv
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Tel Aviv – Israel:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Cum ajung in Tel Aviv?
» cu avionul: Cele mai ieftine zboruri spre din Bucuresti spre Tel Aviv sunt oferite de liniile aeriene Wizz Air, Blue Air si Tarom.
Bilete de avion ieftine catre Tel Aviv: DESCOPERA OFERTE AICI!
Aeroportul care deserveste Tel Aviv este Ben Gurion (TLV). Aflat in orasul invecinat, Lod, este principalul aeroport din Israel, avand un trafic de peste 13 milioane de pasageri in anul 2011, si opereaza atat zboruri internationale, cat si zboruri interne, fiind hub principal al companiilor El Al, Arkia Israel Airlines, Israir Airlines si Sun D`Or International Airlines. Aeroportul este situat la 15 km sud-est de oras, pe Autostrada 1, ce leaga Tel Aviv de Ierusalim.
Mai multe informatii despre transferul de la / la aeroportul Ben Gurion gasiti aici: Cum ajungi de la aeroport in Tel Aviv?
Cazare recomandata in Tel Aviv
Te-ar putea interesa si: