O vacanta in Tenerife nu poate fi completa fara a face o vizita pe Teide, considerat de mai toate ghidurile turistice principala atractie a insulei din Atlantic. Muntele Teide este un varf vulcanic care se inalta semet in partea centrala a insulei si supravegheaza dintotdeauna viata linistita a locuitorilor acestui petec de pamant din mijlocul oceanului Atlantic.
Asadar nici noi nu putea rata urcarea pe muntele Teide si am inchiriat o masina de la o firma locala de rent-a-car. Inainte de a porni spre Teide ne-am facut traseul pe Google Maps, in care am inclus la dus si Playa de Los Gigantes, cea mai spectaculoasa plaja din Tenerife, iar la intoarcere o scurta vizita in capitala Santa Cruz de Tenerife.
Am pornit la drum din Playa de Las Americas, distanta pana la Los Gigantes fiind de doar 26 km pe care am strabatut-o in mai putin jumatate de ora, chiar daca Fiatul inchiariat de noi a fost una dintre cele mai lenese masini pe care care am condus-o vreodata. Drumul cu masina pana la Teide, in special zona in care se afla parcul natural unde este situat vulcanul este senzational.

Los Gigantes – Tenerife
Cu masinuta hâţa-hâţa pe serpentinele unui no man’s land. Urci intruna. Curba la stanga, curba la dreapta si acceleratie pana in podea. Din loc in loc, pe marginea drumului, cate o tablita ratacita iti spune la ce altitudine te afli.
Teide este cel mai inalt vulcan din Europa (insula Tenerife fiind teritoriu spaniol) si al 3-lea din lume dupa Mauna Loa si Mauna Kea, ambii din insula Hawaii. Teide este un vulcan inca activ, ultima eruptie avand loc in noiembrie 1909.
De remarcat modul in care este dispusa vegetatia pe etaje de altitudine. Evident, langa mare totul este uscat, predominand vegetatia desertica. Un pic mai sus, natura da semne vitale. Cam intre 1.000 si 2.000 de metri predomina coniferele. Apoi vegatatia devine tot mai scunda si mai aerisita. Semn ca esti la peste 2.000 m si ai intrat in Parcul National Teide.
Parcul in sine are un aspect SF. Nu stii, ai ajuns pe luna, esti in desertul Arizona sau pe alta intindere stearpa a minunatei noastre planete. Solul este rosiatic, acoperit cu nicip/pamant aproape de culoarea zgurii.
Destinatia finala a calatoriei cu masina este parcarea de 220 de locuri a telecabinei – Teide Cable Car. Punctul de unde pleaca telecabina este situat la 2.356 m deci aproape de inaltimea la care se afla cele mai inalte varfuri muntoase din Romania. Apoi, telecabina te duce in mai putin de 10 minute la 3.555 m deasupra marii. Si cu toate acestea nu esti in top of the top. Varful Teide are 3.718 m, deci ar mai fi inca 163 m diferenta de nivel pana in varf.
Pentru cei mai multi turisti, odata ajunsi cu telecabina la destinatie, ascensiunea pe Teide s-a terminat. Este momentul de relaxarea maxima si se pun pe facut poze. Sus, mare lucru nu este – cladirea telecabinei, o toaleta, un aparat cu apa si sucuri si bolovani negri din roca vulcanica, dar privelistea este senzationala.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Tenerife:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Va spuneam la inceputul articolului ca drumul pana la Teide mi s-a parut mult mai pitoresc decat ascensiunea in sine cu telecabina si privelistea de sus asupra insulei Tenerife. Da, pentru ca desi era senin afara, aerul cetos nu oferea o vizibilitate buna. Cand atmosfera este limpede, de pe Teide se vad insulele La Gomera, El Hierro, La Palma si Gran Canaria, aflate in vecinatate.

Telecabina de pe Teide
O mica parte dintre turisti, pleaca mai departe pentru a cuceri varful situat la 3.718 m, pentru aceasta avand nevoie obligatoriu de un permis care se obtine on-line gratuit de la Administratia Parcului National Teide.
Un bilet de urcare cu telecabina pentru adulti costa 13,50 euro/sens, iar dus-intors este 27 de euro si se pot achitiona de la fata locului sau on-line online, in avans. Imbracati-va adecvat momentului. La 3.500 m vremea este foarte schimbatoare. In 10 din 12 luni pe Teide poate sa ninga, desi ne aflam in zona subtropicala. Daca vrei sa vezi cum este vremea pe Teide, click aici. Pe o panta a vulcanului la altitudinea de 2.390 m se afla Observatorul Teide, care poate fi vizitat.
Si daca tot am pomenit de Observatorul Teide, nu ar fi rau sa stii ca Insulele Canare reprezint