Daca va aflati in nord-vestul Moldovei, este o mare pierdere sa nu vizitati orasul Suceava, care este una dintre cele mai vechi localitati ale Romaniei, bogata in atractii turistice valoroase din punct de vedere istoric si cultural. Cetatea de Scaun a Sucevei reprezinta o dovada a importantei orasului moldovean, importanta pe care o are inca din cele mai indepartate timpuri. Aflata la marginea orasului, la o inaltime de 70 de metri fata de lunca Sucevei, cetatea a fost construita de catre Petru I Musat, in secolul al XIV-lea si fortificata mai tarziu de Alexandru cel Bun si de domnitorul Stefan cel Mare, insa, in anul 1675 este distrusa de catre Dumitrascu Cantacuzino.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construita pentru a servi la apararea impotriva otomanilor, facand parte din fortificatiile ridicate in Moldova secolului al XIV-lea in acest sens. Totodata, domnitorul Petru I Musat a ridicat cetatea si pentru a fi resedinta voievodala. In momentul cand acesta a construit cetatea, laturile opuse ale acesteia erau egale, astfel, doua laturi aveau lungimea de 40 de metri si doua de 36 de metri, iar in cele patru colturi ale cetatii, in exterior, se aflau turnuri de aparare, in forma de patrat, cu latura de 4 metri. Fiind resedinta voievodala, cetatea avea incaperi destinate familiei domnesti, astfel, exista o camera a doamnei, o camera a domnitorului, o inchisoare, o baie domneasca sau o capela, iar in centru exista o curte interioara spatioasa.
In perioada lui Alexandru cel Bun, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost intarita, prin construirea unui zid paralel cu cel al cetatii, in partea de sud. O alta imbunatatire pe care a adus-o cetatii consta in acoperirea cu pavaj a cailor de acces catre cetate si a curtii interioare. Sub conducerea lui Stefan cel Mare, cetatea a fost fortificata in doua etape. In prima etapa au fost inconjurate laturile de sud, vest si est ale cetatii cu un zid inalt si gros de 1,5 metri, adaugand si trei turnuri patrate, pentru a intari si mai mult cetatea, (nu a intarit si latura de nord, deoarece se afla pe marginea unui deal).
A doua etapa a fortificatiei Cetatii de Scaun a Sucevei de catre Stefan cel Mare s-a produs in anul 1467, in urma stricaciunilor provocate de armata turca, care a atacat Cetatea. Domnitorul mai adauga, la primul zid construit de el inca unul, gros de 2 metri, la care mai pune si 7 turnuri semicirculare. In ciuda atacurilor care au urmat, cetatea nu a putut fi distrusa, demonstrand o rezistenta impresionanta.
Din nefericire, in urma unui cutremur din anul 1648, intreaga latura de est a cetatii este daramata, insa cetatea are de suferit cu adevarat in anul 1673, din cauza lui Dumitrascu Cantacuzino, care o umple cu lemne si o incendieza, la ordinul turcilor. Cu toate ca a trecut mult timp de la distrugerea Cetatii pana la primele lucrari de restaurare, acesteau au contribuit la stadiul in care se afla acest important monument istoric astazi, facand posibila vizitarea ei de catre tursiti. In anul 1897, arheologul de origine austriaca Karl A. Romstorfer a fost cel care a executat primele operatii de consolidare a partilor ce erau aproape distruse.
Lucrari de restaurare si consolidare mult mai complexe ale Cetatii de Scaun a Sucevei au fost realizate intre anii 1961-1970. In aceasta perioada s-a conservat capela consolidata de Stefan cel Mare si s-au inaltat cu cativa metri zidurile, pentru a inlatura orice pericol de prabusire a acestora. Cei care vor vizita aceasta cetate, pot observa exact de unde au fost inaltate zidurile, prin existenta unei linii albe, in exteriorul zidurilor, care fixeaza limitele intre zidurile vechi si cele noi.
Restaurarea Cetatii de Scaun a Sucevei nu se opreste aici, continuand in anul 2004, prin intermediul unor finantari oferite de stat, prin care s-a restaurat podul de acces catre cetate, s-au consolidat arcadele interioare si s-a acoperit pivnita cu o placa de beton. De asemenea, pe zid, aproape de intrare, se afla o placa memorila, din marmura. Vizitarea acestei cetati poate fi elementul cheie al unei excursii prin Suceava. Datorita restaurarilor realizate, turistii au posibilitatea sa descopere o parte din importanta cetatii si din viata medievala.
Pentru a intra in Cetatea de Scaun a Sucevei, trebuie sa trecem pe podul de acces, care ofera o imagine parca rupta din povestile medievale, pe masura ce ne apropiem tot mai mult de intrare. Dupa podul de acces se pot vedea camerele in care stateau strajerii, iar dupa acestea dam in curtea interioara, extrem de spatioasa, care va farmeca privirea prin pietrele ce formeaza pavajul curtii. Se pot observa incaperile in care se aflau capela, pivnita, baia cu aburi sau inchisoare. De asemenea, se pot admira intrarile, fie intrarea in pivnita, fie in fortul musatin sau cele situate pe anumite laturi ale cetatii.
Tot ce se poate vizita din Cetatea de Scaun a Sucevei este de o importanta deosebita, deoarece aceasta simbolizeaza eroismul intregii Moldove, fiind o fortificatie pe care multi si-au dorit sa o distruga, fara succes. Zidurile acesteia raman ca o marturie a istoriei bogate prin care a trecut, care incepe din anul 1388 (anul primei atestari documentare a cetatii). De-a lungul timpului, aceasta a fost o mandrie pentru moldoveni, fiind la fel de glorioasa precum domnitorul care i-a schimbat in profunzime semnificatia ce a purtat-o si o poarta un sufletele oamenilor. Cu siguranta, o plimbare prin aceasta cetate va fi o drumetie de neuitat, prin vremurile medievale romanesti.