Investiţiile serioase şi câteva reguli mai stricte par a îmbunătăţi situaţia litoralului românesc. Însă, mai e mult de muncă si se pare ca si anul acesta am pierdut pariul cu vecinii nostri, bulgarii.
Am cautat week-endul trecut informaţii despre cum s-au pregătit staţiunile româneşti de la Marea Neagră pentru sezonul estival. Din sudul litoralului, staţiunile pregătite pentru turişti par a fi Jupiter şi Venus. Apoi, este Mamaia, cu plaje moderne şi faimoasa viaţă de noapte.
În schimb, Vama Veche pare să aibă în continuare mari probleme de organizare, iar Olimp şi Neptun au de suferit din cauza hotelurilor în paragină. Costineşti, cândva o staţiune extrem de căutată, se află într-o situaţie îngrijorătoare.
Sudul litoralului stă prost la capitolul sporturi acvatice. Spre exemplu, anul trecut, pe tot litoralul sudic al Mării Negre exista o singura bamana. Au existat încercări de a instala o tiroliană pe un hotel, un perete de cățărări, de a se amenaja spații pentru bungee-jumping și paintball, dar deocamdată nu s-a realizat nimic.
În Mangalia s-a făcut un program care le permitea cluburilor să fie deschise doar până la ora 12, oblingându-le totodată să dea muzica mai încet. Ulterior, discotecile au dispărut din zonă.
Olimp. În stațiune au fost tăiați boscheții, fiind pentru prima dată după 2000 când stațiunea a fost toaletată în totalitate. În unele zone, boscheții ajunseseră la 1,8 metri. Au fost tăiate și tufele și mărăcinii din jurul hotelurilor. Gardurile vii erau netunse de ani de zile și acoperiseră în diferite zone trotuarele. Stațiunea continuă să aibă probleme din cauza hotelurilor neîntreținute.
Dintre stațiunile din sudul litoralului, Olimp arată cel mai rău, din cauza celor care dețin unitățile de cazare. Sunt multe hoteluri în zonă unde nu investesc nici măcar să-și ducă gunoiul. Stațiunea este salvată de câteva hoteluri de patru stele nou-construite.
Conform noilor regulamente stabilite de Primăria Mangalia, proprietarii hotelurilor în paragină sunt obligați să le acopere cu bannere. Cei care nu vor respecta aceste condiții vor fi amendați. Dacă proprietarii nu vor plăti, autoritățile vor să le scoată hotelurile la licitație.
În ceea ce privește țărmul, jumătate din plaja aferentă stațiunii arată destul de bine.
Neptun. Stațiunea are probleme cu hotelurile lăsate în paragină. Unele hoteluri sunt nearanjate de prin ’73. Centrul stațiunii arată bine: primăria s-a ocupat de tunderea spațiilor verzi din jurul hotelurilor, urmând să trimită factura hotelierilor (ei erau obligați prin lege să întrețină spațiile verzi din jurul proprietății lor, dar nu neglijau acest lucru). Plaja din Neptun este, alături de cea din Mangalia, cea mai frumoasă din sudul litoralului.
Venus. Terasele construite ilegal au fost desființate. Plaja dintre Saturn și Venus, unde are loc Liberty Parade, este cea mai lată din sudul litoralului.
Jupiter. Jupiter arată binișor, poate mai bine ca Neptun. S-au investit bani frumoși. Jupiter este stațiunea din sud care arată cel mai bine. Dar stațiunea are probleme grave cu plaja, care s-a subțiat foarte mult din cauza eroziunii costiere.
Saturn. Zona de camping de la intrarea în stațiune, unde erau aproximativ 200 de căsuțe, aflată în paragină de zece ani, a fost desființată. În loc a rămas un spațiu verde cu arbori. În schimb, bazarul stațiunii este foarte aglomerat, tot felul de mirosuri „pe metru pătrat”.
Mangalia. A fost terminat portul turistic, iar acum se construiește un club nautic în port. A fost amenajată o promenadă luminată noaptea pe faleza de lângă portul turistic. Problemele Mangaliei sunt străzile înguste și aglomerate și lipsa parcărilor.
Vama Veche. Deși Vama Veche atrage o mulțime de turiști în fiecare an, satul din sudul extrem al litoralului românesc are în continuare multe probleme care nu au fost rezolvate de autorități, a explicat un localnic din Vamă, care lucrează în turism. El este nemulțumit că nici până acum nu a fost terminată canalizarea, deși se lucrează la ea de ani de zile: „A doua stațiune ca număr de turiști de pe litoral nu are canalizare. E incredibil așa ceva. E totul făcut, dar nu funcționează. Se tot lucrează la ea, au fost greșeli de construcție”, a spus localnicul, care a dorit să-și păstreze anonimatul. În prezent, unitățile de cazare sunt forțate să apeleze la vidanje cu turiștii de față.
„Studenții Erasmus au stat trei nopți în Vama Veche. Au strâns gunoaiele de pe plajă. Nu a venit nimeni să le ia. Câinii le-au întins înapoi pe plajă”, mai povestește el.
Este nemulțumit și deoarece i s-a întâmplat de multe ori să rămână fără lumină pe când avea turiști cazați: „Rămâi 6-8 ore fără curent”, spune el, deoarece Enel face „extinderi și modernizări în plin sezon”. A făcut o reclamație la Ministerul Turismului, care i-a răspuns că problema sa nu ține de competența sa.
Pe drumul central din Vama Veche circulă utilaje grele, care în mod normal ar trebui deviate pentru a nu-i deranja pe turiști, mai spune localnicul. În plus, s-au construit hoteluri din beton, „în afara brandului de Vama Veche”: „Nici nu au ce căuta aici. Brandul „Vama Veche” e în continuă deteriorare. Se construiește alandala: hoteluri cu mai multe niveluri, betoane, asta nu mai e Vama Veche pe care o știe lumea”.
„Apar tot felul de oameni care nu respectă muzica din Vama Veche: rock, punk, folk. Anul trecut apărea unul în colț aici care punea manele și nu zicea nimeni nimica”, mai spune el.
Mamaia. Cea mai pregătită staţiune pentru a primi turişti pare a fi Mamaia, susţine chiar ministrul delegat pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini. Tarifele de cazare pornesc de la 40 de lei pe noapte, la un hotel de două stele. În plus, în Mamaia au loc şi foarte multe evenimente.
Năvodari. Năvodari nu mai este de multă vreme o staţiune a taberelor şcolare. Acestea se mai găsesc doar în zonele Delfin şi Albatros. Staţiunea este preferată acum de oameni bogaţi ori influenţi ca Radu Mazăre, Ion Ţiriac sau luptătorul Ionuţ Iftimoaie. Şi asta pentru că nu este atât de multă aglomeraţie precum în Mamaia, iar Năvodariul oferă mult spaţiu verde, zone de joacă pentru copii, dar şi o plajă special dedicată celor mici. Potrivit revistavip.net, staţiunea a căpătat o notă boemă în ultimii ani, dar are nevoie de ceva mai multe amenajări şi îngrijire, mai ales în ceea ce priveşte unităţile de cazare.
Costineşti. Dintre staţiunile cu pretenţii de pe litoral, situaţia Costineştiului este cea mai îngrijorătoare. Staţiunea a avut parte de o vară 2012 dezastruoasă, cu foarte puţini turişti, iar in prezent staţiunea arată destul de prost, cu mult unităţi de cazare neîngrijite şi alei distruse, astfel că turiştii care cândva o preferau s-au reorientat spre Mamaia sau Vama Veche.
Eforie Nord. A doua staţiune ca mărime de pe litoralul românesc, Eforie Nord are parte de unele dintre cele mai moderne centre de fizioterape din ţară. Staţiunea de pe malul lacului Techirghiol are preţuri destul de mici şi unităţi de cazare destul de bune, puţine hoteluri fiind „suplinite” de vile şi pensiuni moderne. În staţiune există câteva restaurante extrem de apeciate de turiştii străini, iar pe malul lacului Belona există un parc de distracţii.