Statiunea Voineasa se afla in nordul judetului Valcea, la aproximativ 80 de km de orasul Ramnicu Valcea, in Tara Lovistei, pe Valea Lotrului din Carpatii Meridionali, orice ghid turistic conferindu-i o pozitie importanta intre statiunile montane din Romania.
Situata la o altitudine de 650 m, la poatele Muntilor Lotrului, statiunea Voineasa este deschisa turistilor pe intreaga perioada a anului, fiind una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate statiuni de odihna si tratament.
Voineasa este atestata documentar pentru prima oara intr-un hrisov, pe la 1520, in care Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti si Ioan Zapolia, voievodul Transilvaniei, hotarau pe aici granita intre Tara Romaneasca si Transilvania. Legendele locului povestesc ca in trecut zona Vaii Lotrului era taramul haiducilor, in jurul asezarilor acestora formandu-se actualele sate si comune. Statiunea a luat nastere dupa anul 1960, odata cu construirea Hidrocentralei Lotru-Ciunget.
Statiunea Voineasa este cautata de turisti pentru peisajul montan de o frumusete uimitoare, fara poluare, cu paduri de conifere – o adevarata oaza de liniste si relaxare, dar si pentru potentialul terapeutic pentru cei ce sufera de nevroza astenica, surmenaj psihic si intelectual precum si afectiuni ale cailor respiratorii sau ale aparatului locomotor, rahitismul si tulburarile in crestere ale copiilor si multe altele.
Climatul specific intramontan, cu aer curat si ionizat, cu o concentratie mare de aerosoli ionizati si ozonizati si radiatii ultraviolete, reprezinta principalul factor terapeutic. Baza de tratament a statiunii este dotata cu aparatura moderna, iar personalul de specialitate poseda un inalt grad de specializare pentru procedurile ce se fac aici.
Pentru cei dornici de miscare si drumetii exista mai multe trasee ce pornesc din Voineasa spre Muntii Lotrului, Muntii Capatanii si rezervatia forestiera Latorita, hidrocentrala Ciunget si lacul Vidra, Cataractele Lotrului, etc.
In imprejurimile statiunii Voineasa exista numeroase atractii turistice: lacuri glaciare, pesteri, manastiri si lacuri, multe dintre ele facand parte din patrimoniul national, de o valoare istorica si culturala deosebita: Manastirea Cozia, Lacul Vidra, Pestera Muierii, Pestera Laptelui.
Manastirea Cozia este ctitoria lui Mircea cel Batran, fiind considerata o mare valoare culturala a poporului roman, o bogata sursa documentara in pictura, sculptura si arhitectura.
La doar 30 de km de statiunea Voineasa, Lacul Vidra de pe raul Lotru este lacul de acumulare aflat la cea mai mare altitudine din tara.
Pestera Muierii situata in comuna Baia de Fier, atrage anual o multime de turisti prin varietatea si frumusetea formatiunilor geologice, dar si datorita relicvelor scheletice ale unor ursi, vulpi si alte animale salbatice descoperite aici.
O alta destinatie turistica din zona este
Pestera Laptelui, aflata pe Valea Rudaresei, ale carei relicve fosile sunt expuse in Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea.
Alte atractii turistice din zona sunt si Cheile Latoritei situate in sud-vestul statiunii Voineasa, oferind turistilor peisaje care iti taie respiratia, cu numeroase lacuri si cascade: Cascada Apa Spanzurata, Cascada Moara Dracilor, Piatra Fetii si lacurile Petrimanu, Galbenu, Iezerul, Latoritei si Violeta.
Pentru o partida de pescuit recomandam lacurile Bradisor si
Malaia, aflate la circa 12 km in nord-estul statiunii Voineasa.
Statiunea Voineasa este o destinatie ce nu trebuie ocolita, cadrul natural deosebit si preturile rezonabile fiind argumente suficiente pentru o vacanta placuta pe Valea Lotrului.
Te-ar putea interesa si: