Statiunea Vatra Dornei ofera turistilor posibilitatea de a vizita obiectivele turistice din zona, renumitele manastiri din Moldova si Bucovina strabatand Pasul Mestecanis si Valea Bistritei.
Statiunea Vatra Dornei este situata in nordul Romaniei (judetul Suceava), in Carpatii Orientali, in culoarul depresionar ce desparte grupa nordica de grupa centrala a acestora. Asezat la confluenta Bistritei Aurii cu cel mai insemnat afluent al sau din cursul superior, Dorna, la o altitudine de 802 – 808 m, si la 110 km sud-vest de municipiul Suceava, orasul are o pozitie deosebit de favorabila fata de cele mai importante cai de comunicatie.
Vatra Dornei este inconjurata de o serie de munti josi si mijlocii, cu structura cristalina, cu aspect de muncele, alcatuiti din culmi rotunjite care coboara in trepte – in nord-est, Barnarelu (1321 m), prelungirea masivului Giumalau; in sud, Dealu Negru (1302 m); in nord, Runcu (1155 m), partea terminala a Muntilor Suhardului, situati in unghiul de confluenta a Bistritei cu Dorna. Dincolo de aceste culmi din imediata apropiere a orasului se ridica spre sud zidul vulcanic al Muntilor Calimani, spre est, muntii cristalini ai Bistritei si masivele Giumalau-Rarau, iar spre nord, culmile Suhardului.
Sub raport climatic, Vatra Dornei se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de 5°C (media lunii iulie, 15 5°C, iar media lunii ianuarie, -6 5°C). Cantitatea medie anuala de precipitatii trece de 600 mm, iar numarul zilelor cu strat de zapada este de peste 120, fapt foarte important pentru practicarea sporturilor de iarna.
In zona exista numeroase izvoare minerale, 37, care apar pe teritoriul localitatilor Poiana Cosnei, Dorna Candrenilor, Poiana Negrii, Vatra Dornei, Ortoaia, Saru Dornei, Panaci, Glodu, Darmoxa, Brosteni. Se mai cunosc surse de ape minerale la Poiana Stampei, Dornisoara, Neagra Sarului si Dragoiasa.
Scurt istoric
In perioada de inceput a statului moldovenesc, locuitorii zonei Vatra Dornei se considerau oameni liberi, care nu aveau alta datorie fata de domnii tarii decat de a efectua straja la hotare – tinutul Campulung, constituit sub forma unui „ocol domnesc”, se bucura de o larga autonomie.
In timpul domniei lui Aron Voda (1592-1595) sunt fixate straji la hotarul dinspre Transilvania, pentru a-i proteja pe campulungenii care isi creasera, prin defrisare, proprietati in Tara Dornelor, iar aceste masuri duc la o rapida dezvoltare a tinutului. La sfarsitul secolului al XVI-lea este mentionata pentru prima oara localitatea de la varsarea Dornei in Bistrita, pe la 1640 existand aici deja o asezare infloritoare.
In 1775, Vatra Dornei, ca si nordul Moldovei, a intrat in componenta Imperiului habsburgic. Pentru recunoasterea vechilor privilegii, locuitorii tinutului au trebuit sa lupte aproape un secol cu noile autoritati, iar succesul obtinut de comunele dornene in procesul cu statul austriac a contribuit mult la prosperitatea si dezvoltarea in continuare a tinutului. Statul austriac a fost interesat de exploatarea cat mai completa a bogatiilor solului si subsolului Bucovinei, astfel incat, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, inginerul Anton Manz a pus bazele industriei extractive de fier si mangan in zona Dornei si Campulungului. Intre anii 1780 – 1785 s-a construit soseaua Campulung – Vatra Dornei – Pasul Tihuta – Poiana Stampei – Bistrita.
Adevarata dezvoltare a orasului a inceput insa o data cu exploatarea izvoarelor minerale si a turbariilor din zona (la 1812 se imbuteliasera deja la Poiana Negrii 50.000 de sticle). In 1845 se construieste la Vatra Dornei primul stabiliment balnear.
In a doua jumatate a secolului XIX incepe amenajarea si modernizarea statiunii, prin captari de izvoare, prin aplicarea primelor tratamente cu namol de turba si mai ales prin construirea, in 1895, a instalatiilor balneare moderne. In primul deceniu al secolului XX, Vatra Dornei este declarata oras. Dupa un scurt regres, provocat de primul razboi mondial, orasul si statiunea cunosc o noua inflorire.
In 1944, instalatiile balneare au fost complet distruse de trupele germane in retragere, iar dupa razboi, la Vatra Dornei s-au ridicat noi constructii balneare si cartiere de locuinte, impunandu-se si ca unul din centrele de importanta nationala pentru practicarea sporturilor de iarna (schiul si sania, pe pantele muntilor Dealu Negru, Runc si Barnarel, avand partii atat pentru incepatori cat si pentru avansati). In acelasi timp, orasul cunoaste si o dezvoltare industriala, bazata in principal pe exploatarea lemnului si minerit.
Indicatii terapeutice
Factorii terapeutici sunt datorati climei tonifiante, aerului pur, lipsit de praf si de particule alergice si bogat in aerosoli rasinosi, izvoarelor de ape minerale carbonate, feruginoase, usor bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotonice, precum si namolului de turba (adus din Poiana Stampei). Statiunea este benefica indeosebi in tratamentul bolilor cardiovasculare (dupa un infarct miocardic, in faza de postconvalescenta, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica compensata, insuficienta valvulara, hipertensiune arteriala, varice, sechele dupa flebita, artiopatii periferice datorate aterosclerozei, nevroza cardiaca, boala lui Raynaud).
Totodata, Vatra Dornei ofera tratament bolnavilor de boli reumatismale degenerative si diartritice (spondiloze cervicale, dorsale si lombare, artroza, poliartroza, tendinita, tendimiozita, periartrita scapulohumerala), celor aflati in stari post-traumatice, celor acuzand boli ale sistemului nervos periferic si central (pareze usoare si sechele minore polionevrotice, sechele tarzii dupa semipareza si parapareza), boli endocrinologice (tulburari prepubertale la copii hiperreactivi, hipertiroidie benigna si boala lui Basedow in faza incipienta), boli ginecologice (sindrom ovarian menopauzal), boli respiratorii (nevroza respiratorie), tulburari nervoase, metabolice si nutritionale, tulburari digestive si de alt tip. Cele doua baze de tratament aflate in statiune (Hotelul „Calimani” si Complexul Balnear „Dorna”) au o capacitate zilnica de peste 4.500 de proceduri terapeutice: bai calde in cada cu ape minerale, impachetari cu namol si parafina, electroterapie, hidroterapie, masaj, gimnastica medicala, sauna, mofete artificiale, chinetoterapie. Exista izvoare speciale pentru cura interna cu apa minerala.
Tipuri de proceduri:
Bai calde cu ape minerale, bai calde de namol, impachetari calde cu namol si parafina, cure interne cu ape minerale, electroterapie, hidroterapie, fizioterapie, fitoterapie (solux, ultraviolete, ultrasunete, laser), mofeta, gimnastica medicala.
Contraindicatii:
Boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, boli psihice, boli de natura tuberculoasa.
Atractii si obiective turistice in Vatra Dornei si imprejurimi
Muzeul Etnografic al Bucovinei amplasat in cladirea primariei – Muzeul orasului-infiintat in 1954, in prezent prezinta trei sectii : arta plastica contemporana, stiintele naturii si cinegetica. Sectia de arta este amenajata in impunatoarea cladire a primariei, construita in 1896-1897 pentru a comemora succesul obtinut de dorneni in procesul purtat timp de un secol cu autoritatile austriece, sectia de stiintele naturii este axata pe prezentarea faunei si florei dornene : pesti si batracieni din bazinul Bistritei, pasari, mamifere. Se remarca doua diorame, care reprezinta un cerb atacat de lupi si o familie de capriori, iar sectia de cinegetica se refera la fondul de vanatoare al zonei, fiind organizata tematic : istoric, unelte de vanatoare, ingrijirea vanatului si trofee.
Parcul din centrul statiunii Vatra Dornei, renumit pentru veveritele care traiesc acolo, si pentru concertele sustinute in sezonul estival de orchestra de alamuri Parcul orasului are o suprafata de 50 ha, este declarat rezervatie dendrologica a Academei Romane fiind si principala zona de concentrare a izvoarelor minerale.

Parcul din Vatra Dornei
De asemenea, in parc traiesc veverite, denumite popular Mariana, care reprezinta un punct mare de atractie al parcului, pe langa speciile rare de arbori.
In apropierea orasului Vatra Dornei se afla o serie de manastiri ortodoxe care impresioneaza atat prin vechimea lor, cat si prin arhitectura lor. Dintre acestea enumeram: Manastirea Piatra Taieturii, Schitul Mestecanis, Schitul Podu Cosnei, Manastirea de Maici Acoperamantul Maicii Domnului: (ctitorita de IPS Teodosie Tomiteanul, Arhiepiscopul Tomisului), si la cativa km de Vatra Dornei: Putna, Sucevita (1581 – 1601), Moldovita (1532), Voronet (1488), Humor (1530), etc., vestitele manastiri din Bucovina. Toate aceste manastiri sunt monumente unicat ale artei feudale romanesti, cu picturi murale atat interioare cat si exterioare.
Castelul Dracula se afla in comuna Piatra Fantanele, prin pasul Tihuta la 40 km de Vatra Dornei si este o constructie medievala deosebita, si desigur se spune ca aici a trait contele Dracula, in acest sens putandu-se vizita cripta in care sunt ramasitele acestuia, precum si unele lucruri personale.
– Turbaria de la Poiana Stampei
Cheia Zugrenilor se afla la 20 km de Vatra Dornei,intr-un loc in care Bistrita si-a creat cu greu drum intre masivul greoi al Giumalaului si zidul urias al Pietrosului Bistritei.cheia are un traseu sinuos, prezentand in amonte o despletire de brate care prind intre ele o stanca uriasa,inalta de peste 60 m. Cheia Zugrenilor(o suprafata de 100 ha)este declarata rezervatie geologica si floristica.
Alte obiective turistice din Vatra Dornei: Centrul de echitatie de la baza Partiei Parc, Muzeul Vanatorii si al Stiintelor Natural, Patinoarul din parcul Vatra Dornei, Manastirile din Bucovina, Catedrala Sf. Treime s.a..
Dintre factorii naturali amintim apele minerale carbogazoase, hipotone, atermale, bicarbonatate sodice, calcice si magneziene, feruginoase, namolul de turba din Tinovul Mare Poiana Stampei caracterizat ca turba oligotrofa slab mineralizata, bine descompusa cu continut mare de coloizi organici si acizi humici, etc.
Cazare in Vatra Dornei
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Vatra Dornei:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Cum ajungi in Vatra Dornei?
» cu masina personala: Bucuresti-Vatra – Dornei: DN2 – E85 (Bucuresti, Urziceni -Buzau – Focsani – Adjud – Bacau – Roman – Cornu Luncii (DN17) – Gura Humorului, C-lung Moldovenesc -Vatra Dornei), cca.8ore
Cluj Napoca – Vatra Dornei: Cluj Napoca – Dej – Beclean – Salva – Nasaud – Sangeorz Bai – Vatra Dornei cea 4h
Cu trenul: Exista legatura direct Bucuresti – Vatra Dornei sau se poate schimba trenul in Suceava. Timpul estimat al calatoriei este de cea. 9 ore.
Cu avionul: Exista zboruri interne spre Suceava, Aeroportul Salcea, de unde se poate face transferul cu masina sau trenul catre Vatra Dornei
Cazare recomandata in Vatra Dornei
Te-ar putea interesa si: