Statiunea Muntele Baisorii, foarte usor accesibila celor care domiciliaza in Cluj si Turda, constituie una din principalele destinatii de ski din zona. Incursiunea pe care am facut-o a fost undeva spre sfarsitul lunii august. Am avut parte de un cadru natural de exceptie, temeperatura optima si o primire la Pensiunea Nicoleta cum numai in muntii Apuseni o poti avea.
Trebuie sa recunosc faptul ca muntele te surprinde oricand, indiferent de perioada a anului, de anotimp, indiferent de e zi sau noapte. Ansamblul total al locurilor, completat de ospitalitatea oamenilor si vremea de afara au facut ca acele cateva zile petrecute la Muntele Baisorii sa constituie o importanta “gura” de aer si relaxare.
Staţiunea Muntele Baisorii este situată la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Băişoara (jud.Cluj), la 46 de grade şi 32 de minute latitudine nordică şi 23 de grade şi 19 minute longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 1200 şi 1400 m, hotelul fiind situat la 1345 m (şi nu la 1385, cum figurează în multe locuri, de fapt altitudinea vechii cabane). Priveliştea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi spre zări mai depărtate, în condiţii de vizibilitate bună putându-se admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş iar uneori şi Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. De pe vârfurile din apropierea staţiunii se văd pe cer senin şi Şureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă.
Cum ajung in statiunea Muntele Baisorii?
În staţiunea Muntele Baisorii se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M în Băişoara şi urcă 10 km pe valea Ierţa până în satul Muntele Băişorii, apoi încă 8 km până în staţiune. (Distanţă Cluj-Napoca – staţiune: 60 km). Din staţiune mai pleacă trei drumuri nemodernizate: unul coboară în valea Vadului, unul urcă până pe Vf.Muntele Mare (1826, al treilea ca înălţime din Apuseni) şi unul coboară în Muntele Băişorii pe pârâul Crinţului. Afluxul turistic este mare, în special iarna şi la sfârşit de săptămână. Accesul obişnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze până în satul Muntele Băişorii, apoi pe jos 45′ sau cu ocazii. Iarna există autobuze până în staţiune.
Agrement:
Se pot practica diverse sporturi şi jocuri, baza rămâne însă pe sporturile montane, pentru practicarea cărora există în zonă vaste posibilităţi, în special pentru drumeţie, schi alpin, schi de tură, ciclism montan, parapantă, în mai mică măsură schi fond, alpinism şi speologie.
Drumetie
Exista o multitudine de trasee turistice marcate si nemarcate. Mai jos sant doar cateva din aceste trasee. Traseele au fost documentate de catre membri ai Clubului de Cicloturism “Napoca”, Cluj-Napoca (www.ccn.ro).
1A Baisoara – Ghetarul de la Scarisoara
2A Baisoara – Lupsa
3A Baisoara – Rezervatia Scarita Belioara – Ocolis
5A, 5B Statiunea Baisoara <-> Satul Baisoara
6A Statiunea Baisoara – Cabana Muntele Filii
Ciclism montan
Zona este excelenta pentru practicarea ciclismului montan. Toate drumurile forestiere si traseele de drumetie se preteaza, cu cateva rare exceptii, la parcurgerea cu bicicleta de munte.
Evenimente:
In fiecare an in luna Iulie, la monumentul Crucea lui Avram Iancu din centrul statiunii, se organizeaza o serbare campeneasca si manifestari comemorative.””