Al doilea oraş al litoralului romanesc, Mangalia este o aşezare de aceeaşi vârstă cu Tomisul, fiind în trecut o colonie antică întemeiată de greci care purta numele de Callatis (de la râul Calles din Asia Mică). Numele de azi al staţiunii, Mangalia, vine de la Pangalia, care în greaca bizantina însemna „cea mai frumoasă”.
Mangalia are o populaţie de peste 40.000 de locuitori, situata in zona sudica a litoralului romanesc al Marii Negre, la aproximativ 40 km de Constanta, intre statiunile Saturn si 2 Mai.
Mangalia este linistita, primitoare si autentica. Aici nu exista cluburi zgomotoase, parcarile nu sunt pline de masini de lux, plaja este curata, iar intrarea in apa este lina. In locul teraselor unde muzica bubuie pana la ore tarzii ca in alte statiuni, in Mangalia exista un numar mare de restaurante elegante si discrete.
Plaja din Mangalia
Plaja din Mangalia este cu nisip fin şi se întinde între plaja Saturn şi digul de nord al Portului Mangalia. Plaja are o formă circulară. Laţimea cea mai mare o atinge în centru, unde are în jur de 120 metri. Faleza staţiunii este destul de înaltă şi este folosită ca zonă de promenadă.
Plaja Mangalia este una dintre cele mai curate si mai linistite de pe intreg litoralul romanesc. Si aici se practica obiceiul plajelor private cu sezlonguri, insa preturile sunt accesibile, iar turistii care aleg sa ramana la varianta clasica a cearceafului au destule locuri pe plaja.

Plaja in Mangalia
Intrarea in apa marii este lina, nedepasind o adancime de 1.20 – 1.30 metri pentru o distanta de aproximativ 30 de metri catre larg. Din acest motiv Mangalia este, alaturi de Mamaia, una din destinatiile ideale pentru familiile cu copii mici.
Atractii si obiective turistice in Mangalia si imprejurimi
Muzeul de Arheologie Callatis, adaposteste Mormantul cu Papirus si este cel mai important obiectiv turistic al orasului. Mormantul crestin cu psalmi, Edificiul bizantin si Geamia Esmahan Sultan. Mormantul cu Papirus a fost descoperit in anul 1959 si este construit din blocuri mari de piatra, blocuri ce formau pe vremuri un fel de caseta inconjurata de un cerc din piatra cu un diametru de 14m. Langa scheletul persoanei inmormantate aici s-au gasit fragmente dintr-un papirus scris in limba greaca, primul document de genul acesta din tara noastra.
Biserica Sf. Gheorghe este o alta atractie din Mangalia, un monument istoric si de arhitectura religioasa ce dateaza din anul 1685. Biserica adaposteste o pictura murala in stil neo-bizantin care apartine maestrului Gheorghe Raducanu.
Monumentul Eroilor este situat in centrul Mangaliei, in Piata Unirii mai exact. Monumentul Eroilor este cea mai noua atractie turistica a Mangaliei, un simbol reprezentativ pentru Mangalia, datorita rolului pe care l-a avut in antichitate.
Herghelia Mamaia este situata la aproximativ 500m de malul Marii Negre. Herghelia Mamaia a fost infiintata in anul 1926 si reprezinta cel mai mare complex de acest fel din sud-estul Europei adapostind in jur de 350 de cai de rasa.

Herghelia Mangalia
Turistii au ocazia de a asista la un spectacol frumos in momentul in care caii hergheliei sunt antrenati pe malul marii intre statiunile Saturn si Venus.
La Muzeul Marinei puteti admira o multime de obiecte apartinand colectiilor de arme sub apa, colectii prezentate in detaliu dar si sectiuni ale unor torpile care au fost in dotarea trupelor Garnizoanei din Mangalia. In curtea din fata Muzeului Marinei se afla expuse piese piese dintr-o colectie de artilerie navala si antiaeriana, o colectie pur si simplu impresionanta. In fiecare an pe 15 august se organizeaza Ziua Marinei, un spectacol pe apa dar si pe uscat cu numeroase reprezentatii, muzica, concerte si ateliere deosebite. Seara se termina cu un frumos spectacol de artificii.
Pestera Movile a fost descoperita in 1986 langa Mangalia si este unica in lume datorita ecosistemului descoperit in interiorul acesteia, ecosistem ce functioneaza pe baza chemosintezei fiind separat complet de exterior in jur de 5 milioane de ani. 35 de specii complet noi au fost descoperite aici, specii care traiesc intr-un mediu bogat in hidrogen sulfurat. Explorarea a inceput abia in 1910.
Moscheea `Esmahan Sultan` este cea mai veche moschee din Romania, a fost ridicata in 1575 si este o adevarata opera de arta in stil maur ce poate fi vizitata. In Mangalia sunt in prezent circa 3000 de musulamni, in special oameni in varsta ce practica islamul si merg la rugaciune in acest lacas de cult. In jurul moscheii este un cimitir unde puteti admira frumoasele placi memoriale.
Tratament: Factorii de cură naturală sunt apa mării, apele minerale sulfuroase mezotermale (21-28°C) provenite de la izvoare din partea de nord a oraşului, din zona plajei dintre staţiunile Saturn şi Venus, nămolul sulfuros de turbă, care este bogat în minerale şi este extras din mlaştinile din nordul oraşului şi clima marină bogată în aerosoli salini şi radiaţia solară. Toate acestea au un efect întăritor asupra organismului uman.
Staţiunea este recomandată pentru petrecerea vacanţei şi pentru tratamentul bolilor degenerative, inflamatorii, şi reumatice, al bolilor sistemului nervos central şi periferic, al bolilor ginecologice şi al anumitor boli dermatologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrinologice, ORL etc.
Staţiunea are două baze de tratament moderne: Hotel Mangalia – dotat cu instalaţii de tratament proprii (patru bazine pentru kinetoterapie cu apă sulfuroasă, o secţie pentru electroterapie, două secţii pentru hidroterapie, o secţie de pneumoterapie, săli de gimnastică medicală şi saloane pentru masaj, cabinete de geriatrie, laboratoare pentru analize şi investigaţii, cabinete pentru acupunctură, bazine cu apă de mare încălzită etc.) şi un Sanatoriu Balnear pentru recuperare.
Cazare in Mangalia
In Mangalia optiunile de cazare sunt modeste ca numar, insa tocmai din acest motiv orasul este mult mai linistit si mai putin aglomerat decat celelalte statiuni suprasaturate cu turisti in perioada estivala.
Pe faleza exista doar cateva hoteluri dintre care unul se afla in imediata apropiere a unei terase pescaresti si nu se bucura de recenzii intocmai favorabile datorita muzicii care deranjeaza in weekend pana dupa miezul noptii.
Cel mai bine cotat hotel din statiune este Hotelul Corsa Mangalia de 4 stele situat pe str Teilor nr 11. Hotelul ofera facilitati de cazare la cele mai inalte standarde, avand apartamente si camere mobilate modern, dotate cu televizor, televiziune prin cablu, aer conditionat si internet wireless. Oaspetii au acces la terasa si gradina insa pentru parcare se percepe o taxa de 7 lei/masina/zi.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Mangalia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Restaurante si terase in Mangalia
Chiar daca Mangalia este mai saraca in materie de numar de terase si optiuni de luare a mesei, proprietarii de restaurante si localuri din zona compenseaza prin calitate.
Restaurant Marinas din Mangalia, deschis zilnic pana la miezul noptii este un restaurant cu specific romanesc si international unde se pune in mod egal accent pe gust, prezentare si pret. Preparatele traditionale si cele de inspiratie internationala sunt pregatite cu aceeasi atentie pentru detaliu ce multumeste chiar si cei mai pretentiosi gurmanzi. La restaurantul Marinas aflat la doar o strada distanta de hotelul Corsa oaspetii descopera un alt motiv pentru care Mangalia merita sa devina destinatia preferata de vacanta. In putine locuri de pe litoral se mananca atat de bine si atat de ieftin.
Autoservirea Callatis amplasata ultracentral este una dintre cele mai comode variante de a lua masa rapid la o pauza intre orele de plaja si plimbarile prin superbul oras-statiune. Pe langa autoservirea cu preparate traditionale, locatia dispune si de un restaurant a la carte si ofera inclusiv servicii de catering.
Cum ajungi in Mangalia?
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Cazare recomandata in Mangalia
Te-ar putea interesa si: