Split" ghid si informatii utile
Split este un orasel in parte de sud a Croatiei (190.000 loc.) renumit pe plan turistic pentru monumentele de origine romana. Palatul Diocletian, Catedrala Catolica (fostul mausoleu al palatului) si Poarta de Aur sunt locuri care oglindesc istoria. Orasul e inconjurat de ape din trei parti, la nord fiind strajuit de munti, formand astfel un colt de Paradis. Croazierele cu vaporrul reprezinta si aici atractia principala, insulele salbatice devenind irezistibile turistilor.
Split (italiana Spalato, [[dalmata: Spalatro]]) este cel mai mare si mai important oras din Dalmatia, centrul judetului Split-
Split traieste din turism, pescuit, vin si industriile hârtiei, chimica. Este de asemenea un punct de trafic pentru Dalmatia: în majoritatea insulelor din mijlocul Dalmatiei nu se poate ajunge fara a trece prin portul Split (de obicei se merge cu feriboturile Jadrolinija). Asta include si insulele Brac, Hvar si Šolta, dar si Vis sau Lastovo care sunt mai distante. Aeroportul din Split în localitatea Kaštel-
Split este cunoscut pentru Palatul lui Diocletian si Catedrala sa cu faimosul turn cu clopot. În prezent, Split este locul unde traieste arhiepiscopul. În ciuda existentei vechii cetati antice Salona (astazi Solin) la nord de Splitul de astazi, constructia orasului a început prin palatul împaratului roman. Diocletian, care a condus între 284 si 305 a ordonat constructia sa în anul 300. În secolul VII, imensa cladire a fost inaugurata –
Dupa aceasta, Split a apartinut o lunga perioada de Venetia (în secolul XIV si apoi din nou din 1420), pâna ce a cazut sub dominatia Austro-
Split este considerat uneori capitala Dalmatiei, dar nu exista o asemenea unitate guvernamentala în prezen, si capitala traditionala este orasul Zadar.
Centrul vechi istoric si Palatul lui Diocletian din Split au fost înscrise în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO
Atractii si obiective turistice in Split
Piața centrală din Split: Narodni Trg., Pjaca
Dacă vă aflați la piața centrală din Split, aveți impresia parcă ați fi făcut o excursie în Veneția, și nu numai datorită palatelor în stil venețian. Având numeroase clădiri uimitoare, arhitectura în jurul pieței din centrul Splitului, numită neoficial și Pjaca (sună puțin ca Piazza din italiană), este absolut remarcabilă. Cu mai multe cafenele și magazine, Pjaca constituie un loc de întâlnire ideal a turiștilor.
Piața de zi
Piața de zi este situată la una dintre intrările a orașului vechi, nu departe de port, și este frecventată nu numai de localnicii ci și de turiștii. Cumpărătorii pot alege dintre diferite fructe și legume proaspete, respectiv specialitățile de brânzeturi locale specifice croate.
Palatul lui Dioclețian
Unul dintre cele mai semnificative obiective turistice din Croația care se poate regăsi în orice ghid turistic despre Croația, palatul lui Dioclețian, un edificiu unic nu numai în Croația ci și pe plan mondial, a fost construit în antichitate din marmură albă și se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Pe o suprafață de 300.000 mp palatul de lux a fost construit de împăratul Dioclețian după abdicarea sa în anul 293, unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Aici se găsește și mausoleul lui Dioclețian, un alt obiectiv turistic renumit. În timpul atacurilor triburilor de avari și slavi palatul a servit ca loc de refugiu pentru localnicii din zonă. Orașul vechi se întinde de fapt între zidurile palatului.
Catedrala Sf. Doimus / Sveti Duje
Un alt obiectiv turistic semnificativ din Croația este situat lângă Peristil. Catedrala Sf. Doimus, vechiul mausoleu al împăratului funcționează din începutul secolului 7 ca biserică creștină. Catedrala poartă numele sfântului ocrotitor al orașului Split, Sf. Dujmo care a murit ca martir sub dominația lui Dioclețian.
Templul lui Jupiter
Continuând drumul în orașul vechi ajungem la un alt obiectiv turistic croat renumit, la vestigiile unei clădiri romane excepționale, la templul lui Jupiter, care este unul dintre cele mai bine conservate edificii din epoca romană. În prezent sanctuarul templului Sf Dujmo funcționează ca baptiseriu.
Statuia lui Gregorius
Statuia de dimensiuni uriașe, care a fost creată de sculptorul Ivan Mestrovic din anul 1929, este una dintre cele mai renumite obiective turistice din Split. Statuia se află în spatele Porții de Aur în partea nordică a orașului vechi, între zidurile palatului lui Dioclețian.
Episcopul, care trăia în secolul al 10-lea, a negat autoritatea Papei și a introdus limba croată în serviciile religioase înlocuind limba latină folosită în exclusivitate până atunci.
Se zice că atingerea degetului mare al piciorului statuii aduce noroc. Faptul că degetul și-a schimbat culoarea arată că vizitatorii cred în superstiții.
Unde sa te cazezi in Split
Fiind o destinație pentru o vacanță de vară minunată a turiștilor care iubesc coasta Croației, în și aproape de Split sunt multe posibilități de cazare care apar și în ghidurile turistice despre Croația. Split isi întâmpină turiștii cu numeroase hoteluri, multe apartamente de închiriat și campinguri, chiar și vile care pot fi rezervate pentru vacanța de vis în Croația. În Split orice turist își găsește cazare după posibilitățile sale financiare, după bugetul său de vacanță.
Pe lângă hoteluri simple și hoteluri luxoase din centru, turiștii care doresc să-și rezerve o cazare mai ieftină, pot alege între mai multe moteluri, hosteluri și apartamente superbe. Fiind o destinație perfectă pentru o vacanță petrecută într-un mediu plăcut, campingul Stobreč de patru stele se află la o distanță de numai 7 km de centru, unde turiștii se pot bucura de umbră, ștranduri și restaurante plăcute. În plus, campingul este ușor accesibil cu vehiculele companiei locale de transport public.
Datorită popularității destinațiilor turistice din Croația, pentru o vacanță de vară liniștită vă recomandăm rezervarea din timp a cazării.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Split – Croatia:
Ce si unde mancam in Split?
Nu este greu să găsești unde să mănânci sau să bei în Split. Depinde ce fel de mâncare căutați, a mânca bine în Split înseamnă ca ar trebui să mergeți acolo unde merg localnicii.
Daca ajungeti in Split, fie si numai pentru cateva ore, va recomandam sa incercati bucataria locala pentru a învăța mai bine obiceiurile localnici și țară.
Split are multe de oferit din punct de vedere gastronomic, dar mai alespentru aceia dintre dvs care vor sa descopere mâncarea dalmaa, o combinație unică de ingrediente proaspete locale, influențe istorice și comorile ascunse care vor rămâne pentru totdeauna ca o plăcere de neuitat.
Tot ce aveți nevoie este să știți unde mănâncă localnicii și cu siguranță veți descoperi secretele bucătăriei croate.
Bucătăria dalmată din Split este de obicei mediteraneană datorită ingredientelor și pregătirii sale și îndeplinește toate recomandările medicale și nutriționale pentru o dietă sănătoasă și bine echilibrată.
Blitva – bietă verde
Ingredientele tradiționale dalmate sunt diverse tipuri de pește, scoici, crabi, caracatiță, calmar, carne de miel, carne de vită, măsline, ulei de măsline, legume, blitva (bietă verde) ierburi sălbatice, migdale, smochine, rodie, struguri, miere, stafide și citrice.
Unde sa mananci in Split
Mai jos sunt câteva dintre restaurantele și tavernele mele preferate în care îmi place să mănânc.
Restaurant Hvaranin se afla in Varos, vechiul cartier Split, la doar un pas de promenada Riva, pe malul mării. Nu este un restaurant mare, dar proprietarii provin din Jelsa (insula Hvar) și au creat atmosfera Dalmației așa cum era. Găsește-l pe hartă!
Au risottos excelent, bulion de pește și pește alb. eu prefer pasticada iar unii oameni au venit doar pentru salsa de tomate rafinată. Au găluște de casă și coac în fiecare zi pâine de casă. Dacă nu știi unde să mănânci în Split, acesta este un loc pentru tine.
Pivnița (Konoba) Matejuska este amplasată la parterul Vila Matejuska – o casă veche din piatră dalmată construită în secolul al XIX-lea care conține 6 apartamente.
Obiectul complet a fost renovat în 2003 și cu pereți goi din piatră, mobilier din lemn de culoare deschisă și ambianță veche și rustică, crama Matejuska vă va oferi acel sentiment special din trecut. Puteți afla mai multe pe site-ul lor sau găsiți restaurantul pe această hartă!
Restaurantul Kadena este situat în golful Zenta din Ivana pl. Strada Zajca 4 a fost recomandată de Andy Gavin pe blogul său.
„Kadena a fost probabil cel mai bun loc pe care l-am găsit în Split și este destul de bun. Vederea și curtea exterioară au fost, de asemenea, absolut încântătoare. ”
Konoba Nevera a fost primul restaurant al lui Gavin, unde a gustat pentru prima dată bucătăria croată. Se întâmplă, de asemenea, să fie unul dintre cele mai bune locuri de mâncare din Split. Găsește-l pe hartă!
Cum ajungi in Split - Croatia?
Cum ajungi in Split cu autoturismul
A devenit din ce in ce mai usor pentru romani sa ajunga in Split. Orasul este deservit de avioane, autobuze, feriboturi si trenuri, iar mult asteptata autostrada care asigura legatura dintre Zagreb si Split a scurtat calatoria celor care aleg sa soseasca aici cu masina, acestia ajungand la destinatie in doar 4 ore.
Exista foarte multe trasee auto spre Croatia din Romania (prin Bosnia, prin Ungaria, prin Muntenegru, etc), astazi incercam sa facem un ghid detaliat despre traseul spre Croatia cu plecarea din Bucuresti (iesire prin Drobeta Turnu Severin/Portile de Fier) prin Serbia si cu destinatia Zagreb (capitala Croatiei). Din Zagreb se poate ajunge in orice statiune (insule) pe autostrazi sau drumuri express.
Ne propunem sa va prezentam toate traseele auto din Romania spre Croatia (cu plecari din diverse colturi ale tarii: Timisoara, Sibiu, Arad, Oradea, etc), daca aveti informatii recente despre starea drumului sau alte detalii relevante asteptam cu interes comentariile voastre.
Traseu auto Bucuresti – Croatia prin Serbia (iesire prin Drobeta Turnu Severin)
Tari strabatute: Romania – Serbia – Croatia (E70)
Traseu: Bucuresti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Portile de Fier – Kladovo – Belgrad – Batrovici – Zagreb
Distanta totala: 980 km
Timp estimativ: 11 ore
Vama: Portile de Fier – Kladovo (Romania – Serbia), Batrovici (Serbia – Croatia)
I. Portiunea de drum spre Croatia prin Romania: Bucuresti – Pitesti – Craiova – Drobeta Turnu Severin (vama Portile de Fier)
Distanta totala: 340km
Timp estimativ: 4 ore 30 de minute
Vama: se iese pe la Portile de Fier
Bine de stiut cand alegeti traseul Bucuresti – Croatia prin Serbia cu plecare din Bucuresti !
- aveti nevoie de rovigneta
- drumul de la Pitesti la Craiova este destul de prost (tiruri multe, nu aveti unde sa depasiti, gropi / gropite)
- ultima parte a drumului este foarte buna (Craiova – Drobeta Turnu Severin)
- benzinaria din vama noastra nu este functionala (puteti alimenta in Drobeta)
- pe la 6 dimineata se schimba tura in vama si este pauza de aproximativ 30 de minute ! (asa am patit noi, nu trebuie sa fie in fiecare zi la fel, dar este bine de luat in calcul)
II. Portiunea de drum spre Croatia prin Serbia
Distanta totala: 370km
Traseu: Drobeta Turnu Severin – Kladovo – Veliko Gradiste – Belgrad – Seremska – Batrovici
Timp estimativ: 4 ore 40 min
Vama: se intra prin Kladovo si se iese pe la Batrovici
Pret benzina 95 in Serbia: 1.17€
Pret benzina 98 in Serbia: 1.23€
Pret motorina in Serbia: 1.23€
Pret GPL in Serbia: 0.62€
Bine de stiut cand calatoriti cu masina prin Serbia !
- trebuie verificata Cartea Verde (RCA) daca acopera Serbia, daca nu trebuie sa platiti o taxa suplimentara (consultati-va cu asiguratorul)
- Autostrazile (autoput): in general au 3 benzi + o banda de urgenta. Limita maxima in Serbia pe autostrada este de 120km/h ! Marcajul pe semnele de circulatie este alb cu verde.
- Drumurile express: in general au 2 benzi (fara banda de urgenta). Limita maxima in Serbia pe drumurile express este de 100km/h ! Marcajul pe semnele de circulatie este alb cu albastru
- Drumurile judetene (regionale): sunt drumurile dintre orase. Limita maxima in Serbia pe drumurile judetene este de 80km/h ! Marcajul este de culoarea galbena
- orice accident (inclusiv cele minore) trebuie sa fie anuntate la cea mai apropiata sectie de politie. Atentie ! Nu aveti voie sa mutati autoturismul pana la venirea agentului de politie
- sunt obligatorii vestele reflectorizate, triunghiul reflectorizant si trusa medicala
- politia este foarte aspra ! Se aplica amenzi si daca depasiti viteza cu doar 10km/h (sunt foarte multe restrictii pe drum si acestea trebuie respectate). Atentie si la cei care calatoresc in spate, acestia trebuie sa poarte centurile de siguranta.
- nu uitati ca in Serbia se circula cu luminile de intalnire si pe timp de zi (nerespectarea acestei reguli se pedepseste cu amenda)
- de la Belgrad pana la granita cu Croatia se plteste in jur de 350 de dinari ! Daca nu aveti dinari, se pot achita taxele cu cardul de credit (se suporta cursul de schimb al bancii)
- autostrada trece prin Belgrad ! dar sa nu va asteptati la viteze mai mari de 50km/h si o medie de 20km/h (este foarte aglomerat mai ales la orele de varf). Se poate ocoli Belgradul pe centura, data viitoare cand vizitam Croatia cu siguranta o sa aleg varianta cu ocolire a Belgradului !
- nu exista camere radar (ca in Austria sau in alte tari). Radarele sunt tip pistol.
III. Portiunea de drum din Croatia
Distanta totala:280km
traseu; Bajakovo – Zagreb
Timp estimativ: 2 ore 30 min
Vama: se intra pe la Bajakovo
Pret benzina 95 in Croatia: 1.35€
Pret benzina 98 in Serbia: 1.40€
Pret motorina in Serbia: 1.26€
Pret GPL in Serbia: 0.53€
Bine de stiut cand calatoriti cu masina prin Croatia!
- taxele de autosdrada pana in Zagreb sunt de aproximativ 15€
- in Croatia avem urmatoarele limite de viteza: localitate 50 km/h; drum regional 90 km/h; drum express 110km/h; autostrazi 130 km/h
- centura de siguranta este obligatorie in Croatia atat pentru pasagerii din fata cat si pentru cei din spate
- in plin sezon benzinariile de pe autosdrazi sunt foarte aglomerate (se pot sta si 40 de minute pentru a alimenta)
- in plin sezon statiile de taxare sunt foarte aglomerate (se poate sta si o ora)
- in tuneluri se formeaza cozi, se sta bara la bara (tunelul fiind in panta exista posibilitatea sa fiarba apa la motor, mai ales la masinile mai vechi sau cu reviziile facute pe bordura din fata blocului)
Pentru a va face un calcul cat mai exact al taxelor de autostrada din Croatia va recomandam site-ul oficial: http://hac.hr/en/toll-rates/pricelist care este foarte usor de folosit.
Distanta si durata din Zagreb catre Spit: 400km / 3 ore 50 min
Cum ajungi in Split cu avionul
Aeroportul din Split este deservit de zboruri low-cost (Marea Britanie, Franta si Germania), iar feriboturile aduc turisti din Italia (Ancona si Pescara) si insulele croate. Portul din Split este punctul de plecare spre multe dintre insulele Dalmatiei, destinatii precum Hvar, Brac, Vis si Korcula.
Cazare recomandata in Split
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Te-ar putea interesa si: