articol scris de Valeria Ionita
Plasat pe locul 8 in topul celor mai frumoase locatii din Europa, de revista americana Forbes, Sibiul este situat in centrul Transilvaniei, atestat documentar din 1191, intre anii 1692-1791 si 1849-1865, fiind chiar capitala Transilvaniei. Numele in germana, Hermanstadt. Componenta, Sibiu, Paltinis, la 37 de km de centrul municipiului, iar la 75 de km., lacul glaciar Balea.
Unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona in trecut, Sibiul este cunoscut prin frumusetile peisajelor sale si prin istoria sa bogata, din 2007 fiind apreciat si mai mult in afara tarii, datorita faptului ca in acel an a fost Capitala Europeana a Culturii, impreuna cu Luxemburg.
In ultimii ani, cunoscand o revigorare economica, culturala senzationala, Sibiul este si unul dintre orasele cu cele mai multe investitii straine.

Sibiu – Piata Mare
Istoria sa e veche de mai bine de 900 de ani si se risipeste in negura timpurilor. Primele asezari din zona Sibiului sunt castrul roman din zona Gusterita si o asezare de origine slava, iar prima mentiune , in 1191 este sub numele de Cibinium, intr-un document ecleziastic. In anul 1223, Villa Hermani, apare in documente ca fiind atacat si cucerit, partial distrus de marea invazie mongola, dar in 1366, este prima atestare sub forma Hermanstadt. In secolul XIV, Sibiul avea sa devina mare centru de comert, cea mai importanta cetate germana din Transilvania, urmand ca, odata cu cresterea influentei austriece Sibiul sa fie cum spuneam, capitala Transilvaniei.
Orasul si imprejurimile au obiective turistice bine conservate , fortificatii medievale, muzee, colectii de arta, relicve care tin de arheologie, antropologie ,centrul vechi, cu preponderenta fiind considerat unicat si inclus in 2004 in lista monumemntelor importante de catre UNESCO. Orasul in sine se imparte in Orasul de Jos, cu strazi lungi si largi, cu piete mici, arhitectura rustica, fortificatii, si Orasul de Sus, situat pe deal, cu piatete si strazi adiacente. Fie ca traversezi Piata Mare, ca vizitezi Palatul Brukental, unul dintre cele mai vechi muzee din lume, unul dintre cele mai importante monumente de arta barocadin Romania, in acelasi timp, vei fi la fel de fascinat de frumusete si istorie, lalolalta ingemanate si persistand in ciuda timpului.

Sibiu – Muzeul Brukenthal
Zidurile vorbesc parca si spun povesti necunoscute despre vremuri apuse si oameni care au trecut pe aici in urma cu sute de ani. Daca urci in Turnul Sfatului, pe cele 141 de trepte, la penultimul etaj vezi mecanismul ceasului care masoara secundele de veacuri, iar la ultimul etaj poti privi orasul avand o viziune panoramica, deslusind in departare vecinatatile Sibiului, cu Mures, Alba, Brasov, Arges, sau Valcea, iar orasul medieval in sine iti pare un muzeu viu, vechi de mai bine de 900 de ani. Printre obiectivele turistice, alaturi de Muzeul Brukental, Teatrul National Radu Stancu, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul de Balet, Piata Mica, Piata Mare, Podul Mincinosilor, Biserica Evanghelica, sau cladiri declarate monumente istorice.

Sibiu – Turnul Sfatului
Pe de alta parte, spatiile verzi nu sunt de ignorat, Parcul Sub Arini sau Parcul Natural Dumbrava Sibiului sunt tot atatea locuri ce merita sa fie vizitate aici.
In ultimii ani, o serie de festivaluri anima viata culturala a Sibiului, aducand in zona turisti romani si straini, incantati nu doar de orasul in sine, ci si de evenimentele culturale de calitate. Sunt festivaluri de teatru, de muzica, jazz, rock, muzica contemporana, arta medievala si arta contemporana.
In partea de sud-vest a judetului, turistii descopera si una dintre cele mai pitoresti zone etnografice, unica in tara, si anume, Marginimea Sibiului. Arhitectura vechilor sate sasesti, traditiile populare, bisericutele din lemn, costumele traditionale, obiceiurile, Poiana Sibiului, Fantanele, Talmacel, case memoriale, ca cea de la Rasinari, sunt tot atatea minunatii care fac pentru turisti memorabile aceste locuri din Transilvania.

Rasinari – Marginimea Sibiului
Sibiul ramane in mememorie prin farmecul sau aparte, prin ospitaliatea oamenilor, prin muzica si istoria sa, prin traditie si modernitate, si, in ciuda ceasului din Turnul Sfatului care numara fara incetare secundele de veacuri,orasul isi pastreaza inima tanara care se ofera ca o ofranda celui care vine sa il cunoasca si sa il iubeasca. Pentru ca, cunoscand Sibiul, urmatorul pas este sa iubesti aceasta cetate, care te va rechema la ea, ori de cate ori ai nevoie sa iti confirmi ca, in ciuda trecerii timpului, poti avea, pentru totdeauna, tineretea de partea ta…
Te-ar putea interesa si: