Dubai a devenit o destinatie populara printre turistii romani, mai ales in extra-sezonul estival fiind cautata ata pentru plaja, dar si pentru spectacolul oferit de atractiile oferite de cel mai futurist oras din lume.
Pe langa pachetele turistice tot mai ieftine oferite de agentiile de turism, multe persoane prefera sa isi rezerve in sistem self-booking atat bilete de avion catre Dubai de la companiile low cost (vezi oferte bilete avion Dubai de la WizzAir), dar si cazare de pe site-urile de specialitate.
Inainte de a porni la drum, in vacanta mult visata in Dubai, este recomandat sa va informati cu privire la regulile minime de care sa tineti seama pentru un sejur de vis in Dubai.
Cum ajungi de la aeroport in Dubai?
Companiile aeriene Tarom și Fly Dubai aterizează pe vechiul aeroport din Dubai de unde poti ajunge în oraș cu metroul.
În schimb, WizzAir aterizează pe cel mai mare aeroport din Dubai– Al Maktoum. De la aeroport, taxi-ul costă aproximativ 70 Dhs până în zona Mall of the Emirates și poate fi luat chiar din fața aeroportului.
Poți ajunge în oraș și cu autobuzul F55, cu un bilet la prețul de 2.30 Dhs – pentru asta ai însă nevoie de o cartelă RTA. Autobuzul circulă din oră în oră (între 7.00 – 00.00, după această oră F55 circulă în funcție de zborurile programate) și te lasă la stația de metrou Ibn Battuta – tot de aici îl iei și invers, spre aeroport.
Ce trebuie sa stii cand mergi in vacanta in Dubai?
In Dubai check-in se face incepand cu ora 14:00, iar check-out pana in ora 12:00 la majoritatea hotelurilor. Pachetele turistice oferite de agentiile de turism romanesti includ early-check si late check-out, astfel incat turistii vor fi cazati la momentul sosirii la hotel si vor parasi camera la momentul transferului.
Patul suplimentar pentru copil se ofera la cerere, serviciul este contra cost. Va rugam sa verificati aceasta informatie pe site-ul hotelului sau pe Booking.com.
Niciun hotel din Dubai nu poate garanta cazarea in camere interconectate la momentul confirmarii rezervarii. Camerele interconectate se vor oferi la check-in in masura disponibilitatilor hotelului sau in alta zi dupa check-in, in caz de eliberare a camerei, in cazul in care turistii vor fi de acord sa schimbe camera.
In cazul rezervarii serviciilor aditionale la sosire (Marhaba, Ahlan etc.), recomandam transferul individual – in caz contrar, turistii in cauza vor fi nevoiti sa astepte turistii care nu au beneficiat de incheierea rapida a formalitatilor.
CISTESTE SI: Cele mai cunoscute plaje in Dubai
In cele mai multe cazuri nu trebuie sa luati la dvs. foehn si fier de calcat, chiar daca nu le veti gasi in camera, va rugam solicitati concierge-lui, serviciul fiind gratuit.
Daca hotelul are piscina si plaja atunci prosoapele, sezlongurile, umbrelele vor fi gratuite pentru turistii cazati in acel hotel.
Tipurile de masa – ВВ sau НВ, includ mic dejun si cina la majoritatea hotelurilor, de regula, bufet suedez. Multe hoteluri ofera posibilitatea de a schimba pranzul cu cina, cu conditia sa anuntati din timp. Exista unele hoteluri care ofera doar varianta HB cu cina.
Conceptul All Inclusive este recomandat pentru cazarile in hotelurile din regiunea Fujairah. In hotelurile din Dubai si Sharjah acest tip de pensiune nu este des intalnit, deoarece turistii isi petrec majoritatea timpului in afara hotelurilor si au posibilitatea de a lua masa in oras.
Minibarul din camera de hotel nu este inclus in conceptul All Inclusive!
Hotelurile sunt deschise tuturor turistilor din Dubai – turistii pot frecventa restaurantele, cafenelele si cluburile de noapte ale hotelurilor. In unele restaurante ale hotelurilor clasa premium (de exemplu, in restaurantele de la Hotel Burj Al Arab sau Hotel Atlantis) este obligatorie rezervarea din timp – prin intermediul ghidului biroului de incoming, concierge-ului sau personal prin telefon.
Fiecare hotel percepe o garantie la check-in. Valoarea garantiei se calculeaza dupa numarul de nopti de cazare, tipul de pensiune si numarul de stele ale hotelului. Spre exemplu, la un hotel de 5* situat pe plaja, garantia poate fi de la 270$/zi/camera/ВВ, iar la un hotel urban din Sharjah – 50$/sejur. Garantia poate fi achitata cash – dolari, euro sau dirhami. Exista posibilitatea blocarii unei anumite sume pe cardul de credit. De regula, daca suma este destul de semnificativa, se poate decide de comun acord cu managementul hotelului sa se plateasca garantia pentru 3-4 nopti, urmand ca ulterior sa se acopere restul garantiei pe masura cheltuielilor. Returnarea partii de garantie neutilizata se efectueaza in moneda locala – dirhami (AED), care ii puteti schimba foarte usor in aeroport.
Exista posibilitatea de a refuza achitarea garantiei. Va trebui sa se solicite managementului hotelului transferarea pe sistemul Cash Basis, sistem care presupune lipsa minibarului si deconectarea liniei telefonice internationale din camera hotelului, iar turistii vor achita pentru toate serviciile hotelului la momentul prestarii acestora.
– In apartamente, bucatariile sunt dotate cu toate ustensilele necesare pentru gatitul mancarii si tacamuri pentru servire. Produsele alimentare pot fi cumparate din supermarketuri, majoritatea au program prelungit sau pana la miezul noptii (Carrefour, Spinneys) sau non-stop (Jesco, Choitram).
– Ghizii: Spre deosebire de Turcia si Egipt, in EAU, mai toate activitatile interesante se afla in afara hotelurilor, fapt pentru care turistii nu vor petrece foarte mult timp in cadrul acestora, multi dintre ei fiind foarte greu de gasit in hotel: se intorc la hotel noaptea tarziu (in Dubai poti face shopping pana la 23:00, cluburile si restaurantele sunt deschise pana la 3:00 a.m.). Din aceste motive, intalnirile turistilor cu ghidul vor fi programate pana la amiaza sau pana la micul dejun, sau imediat dupa dejun – conform programului mentionat in plicul informativ. In acelasi plic se afla si numarul ghidului de serviciu din birou, care va putea furniza informatiile necesare.
– Camerele club si executive includ anumite privilegii; in linii mari toate camerele club dispun de: ghiseu de check-in separat, utilizarea conceptului de club, unde turistii pot servi micul dejun fara a cobori pana la restaurantul principal, pe durata zilei se servesc gustari tip canape in living, deserturi, fructe, bauturi nealcoolice (ceai, cafea, apa, suc imbuteliat, bauturi carbogazoase); inainte de cina sau dupa aceasta, turistii vor putea servi gratuit bauturi alcoolice (cu exceptia hotelurilor din regiunea Sharjah si hotelurile unde nu se serveste alcool din alte emirate), internetul se ofera gratuit. Oricare alte facilitati sunt oferite de fiecare hotel in parte.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Dubai:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Preturi in Dubai
Fructele si legumele au preturi care pot varia pe parcursul unui an. Vara, cand e al naibii de cald, preturile sunt putin mai mari. Iata cateva preturi medii la mancare in Dubai de la supermarket:
» 1 litru lapte – 6 AED (6,4 RON)
» 1 paine – 5 AED (5,3 RON)
» 1 kg de pui – 30 AED (32 RON)
» 1 pahar de iaurt – 1 AED (1 RON)
» 1 ou – 1 AED (1 RON)
» 1 pachet de tigari – 9 AED (9,5 RON)
» 1 kg rosii – 8 AED (8,5 RON)
» 1 kg ardei gras – 18 AED (19 RON)
» 1 salata – 6 AED (6,4 RON)
» 1 kg castarveti – 5 AED (5,3 RON)
» 1 kg ananas – 10 AED (10,6 RON)
» 1 kg cirese – 80 AED (84,7 RON)
» 1 kg mere verzi – 10 AED (10,6 RON)
» 1 litru suc Santal – 10 AED (10,6 RON)
» 1 kg somon – 80 AED (84,7 RON)
Cat costa sa iei masa in Dubai (restaurant)
In general o masa pentru o persoana la restaurant, neincluzand si bauturi alcoolice, nu costa sub 80-90 AED (85-95 RON). Meniul era format dintr-un fel principal – care putea sa fie o portie de paste, un burger cu cartofi prajiti sau o salata si un suc natural care nu costa niciodata mai putin de 25 AED (26,5 RON).
Iata un meniu si preturi de la restaurantul Warehouse Dubai:
- supa crema de ciuperci – 43 AED (45,5 RON)
- sandwich club cu cartofi prajiti – 55 AED (58,2 RON)
- friptura vita – 126 AED (130,3 RON)
- un pahar de vin – cel putin 52 AED (55 RON)
Daca vrei ceva mai ieftin, atunci trebuie sa mergi la mall si sa iei masa in zona food court. La KFC, McDonald’s si Burger King sunt preturi un pic mai mari decat in Romania (cu 20 AED – 21,2 RON mananci un meniu simplu).
O portie de mancare chinezeasca (noodles, orez cu ceva) ajunge cam la 30 AED (31,8 RON).
Sushi este foarte scump, cam 100 AED (112,3 RON) pentru un “platouas” mix. La noi in mall dai cam 45 de lei pe el.
Vinerea, cand e deja week-end in Dubai, arabii au obiceiul de a merge la brunch. Acesta dureaza cam de la 12 la 16 si iti ofera un all you can eat la aproximativ 240 AED (254,2 RON).
Taxe de intrare la obiective turistice in Dubai
Burj Khalifa – 125 AED (132,4 RON) sau 200 AED (212 RON) la miezul zilei
Expeditie in desert cu masina 4×4 – 220 AED (233 RON)
Ski Pass in Mall of the Emirates – 200 AED pentru 2 ore de ski
Transport in Dubai
Benzina in Dubai este foarte ieftina. Un litru costa cam 1,5 AED (1,6 RON).
Pretul pentru o calatorie cu taxi-ul depinde, cum e si normal, de distanta. Totusi, daca pleci cu taxiul din aeroport, exista o taxa suplimentara de pornire de 20-25 AED (21-26 RON). Pretul per kilometru este de 3 AED (3,2 RON), iar taxele de pod, care sunt platite atunci cand traversezi unul, sunt taxate tot pe aparat. Cam 4 AED pentru fiecare pod. O calatorie cu taxi-ul din zona Aeroportului catre Dubai Marina costa in jur de 60 AED (63,6 RON).
La calatoria cu metroul esti taxat la iesire, in functie de numarul de statii pe care le mergi. Pretul incepe de la 2 AED (2,1 RON) pentru o statie si creste, putand sa ajunga si la 8,5 AED (9 RON) pentru 12-15 statii.
Te-ar putea intresa si: