Pentru aceia dintre dvs care aleg o vacanta in Grecia pe cont propriu si ati decis sa calatoriti cu autoturismul personal, am pregatit cateva sfaturi care sa va faca un drum usor si fara probleme.
Sunt doar cateva sfaturi si recomandari, reguli de urmat daca vreti sa aveti o calatorie fara probleme su masina personala in Grecia.
1. Asiguraţi-vă că ati luat la dvs. toate documentele necesare calatoriei, inclusiv asigurarea RCA si asigurarile de calatorie. Permisul de conducere românesc este valabil o perioadă de 90 de zile de la data intrării pe teritoriul Greciei.
2. Informaţi-va asupra traseului pe care doriţi să-l urmaţi, costurile de calatorie, precum si cele mai optime variante alimentare cu carburant.
Va recomandam sa cititi si articolul despre trasee auto din Romania spre Grecia aici→ Cum ajung in Grecia?
3. Pentru orientare folosiţi un sistem de navigatie GPS sau un smartphone, care ofera informaţii detaliate asupra traseului pe care trebuie sa il urmati, dar si localizarea hotelurilor, restaurantelor, obiectivelor turistice, benzinăriilor etc.
Cauti cazare ieftina in Grecia?
Pentru disponibilitate si preturi de cazare in Grecia utilizati formularul de mai jos?
De ce sa rezervi cazare prin Booking,com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
4. In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor elene, apelati urmatoarele numere de de telefon pentru urgente:
- 100 serviciul de urgente politie
- 112 politie, ambulanta, pompieri (limbile de conversatie sunt elena, engleza si franceza)
5. Asigurarea medicala este obligatorie in Grecia. Va recomandam sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca in calatorie. Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.
Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.
Alti cititori au fost interesati de:
Ce modele de ochelari de soare si de vedere se poarta vara aceasta?
18 modele de costume de baie care iti garanteaza o aparitie chic pe plaja sau la piscina
Cum să îți alegi un troler pentru bagajul de mână sau de cală pentru călătoriile cu avionul
6. Utilizarea sau detinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre conducatorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisa prin lege. Fapta constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede si retinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioada de 30 zile, precum si retinerea actelor masinii si a placutelor de inmatriculare auto pentru 60 zile).
7. Aveti grija unde parcati! Parcarea ilegala se pedepseste in Grecia cu o amenda cuprinsa intre 40-150 euro, la care se adauga retinerea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 20 de zile, precum si plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
8. Limitele de vitezã admise: Depasirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseste cu amenda de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amenda de 350 euro (in acest ultim caz se retine si permisul de conducere pentru 60 zile ) – articolul 20 din actul normativ mentionat.
9. In caz de accident de circulatie, chiar si de mica importanta, constatarea politiei este obligatorie.
Completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.
Daca in urma accidentului sunt raniti, conducatorul auto poate fi retinut si prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din Grecia, care figureaza pe Cartea verde.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.
Te-ar putea interesa si: