trimis de Roxana Laura Tomescu
Cand privesti o fotografie care infatiseaza insulele grecesti, exista mari sanse sa fi fost facuta pe una dintre insulele din arhipelagul Ciclade (Kiklades).
Extraordinara insula Santorini face parte din arhipelagul Cicladelor, fiind situata in Marea Egee si avand o populatie de 13.600 locuitori si o suprafata de 73 kmp. Este spectaculoasa si unica fiind formata din resturile unui crater vulcanic. Insula Santorini atrage mai ales datorita faimei potrivit careia in aceasta regiune s-a gasit legendara Atlantida.
Santorini – insula romantica a caselor albe, asezate ca in balans pe buza craterului, a cupolelor albastre ce se unesc intr-o imbratisare cu cerul la fel de albastru si a nisipului negru. Apa albastru inchis imbratiseaza nisipul negru, iar casele albe sunt imbracate in flori rosii de bougainvillea.
Intensa activitate seismica si marea eruptie vulcanica din anul a distrus vechea insula Strongyli, fragmentand-o si ducand la aparitia formei actuale (de luna) a insulei.
Capitala insulei Santorini este orasul Fira, construit exact in centrul calderei, la 260 m deasupra marii. Din micul port Athinios, unde ancoreaza marile vase de croaziera, se poate ajunge in Fira cu telecabina, pe scari sau pe spinarea unui magarus.
Muzeul de arheologie din Fira gazduieste vestigii gasite in siteul arheologic Akrotiri.
Intre localitatile Fira si Imerovigli, o alta localitate romantica, se afla Firostefani. In Firostefani nu trebuie ratat rasaritul soarelui. Trecerea intre localitati este atat de lenta incat nici nu simti cand treci dintr-una in alta.
Urmatoarea localitate este minunata Oia (Ia), sursa de inspiratie pentru fotografi si pictori. Aici se poate vedea cel mai exploziv si romantic apus de soare. Cel mai bun punct de observatie este de pe ruinele castelului Sf. Nicolae.
Urcand din portul pescaresc Ammoudi ajungem in minunatul oras Oia cu strada principala pavata cu marmura, cu mici magazine de souveniruri si bisericile sale. O alta atractie a localitatii Oia sunt piscinele infiniti care parca se „prabusesc” in caldera. Drumul intre Fira si Oia se poate parcurge pe jos, pe buza craterului, prin localitatile Firostefani si Imerovigli.
Un loc atragator si interesant al insulei este si satul castel Pyrgos. Casele sunt asezate in forma de amfiteatru in jurul ruinelor castelului venetian, numit de locuitori ” castelli”. Satul Pyrgos este celebru pentru faptul ca aici sunt mai multe biseric i (75) decat case. La restaurantul Kastelli, aflat la baza castelului, se bea cel mai bun capuccino din insula Santorini, avand o vedere minunata asupra calderei.
Ne continuam drumul spre localitatea Mesaria. Localitatea are case mici, cu stradute ce se aseamana cu niste franghii. Aici se poate vizita casa familiei Argyros, o bogata familie de viticultori, construita in 1888 si care a rezistat cutremurului din 1956. Podelele acestei case sunt facute din lemn de pin din Romania.
Din porturile Ammoudi sau Armeni, se pot face excursii, cu vapoare clasice grecesti, in insulele Palia Kameni, Nea Kameni si Thirassia. Cea mai mare este Thirasia, a facut parte din insula principala pina in 236 i. Hr, cand un cutremur a facut-o sa se rupa de restul. Manolas este portul insulei, unde se afla cateva taverne. A doua insula ca marime este Nea Kameni, aparuta abia in 1720, este nelocuita si inca erupe, ultima eruptie avand loc in anul 1950.
Pentru cei dornici de soare, plaja si distractie sunt recomandate statiunile Perissa, Kamari si Perivolos. Nisipul negru, vulcanic, al plajelor se imbina cu apele albastre ale Marii Egee.
Se spune ca Santorini este locul in care „sunt mai multe biserici decat case, mai mult vin decat apa, mai multi magari decat barbati!”
Nu puteti parasi Santorini fara sa gustati vinul produs aici. Se banuieste ca cele mai vechi vii au aproape 200 de ani si sunt cultivate astfel incat sa creasca foarte aproape de sol, fortate sa ramana asa pentru a le proteja de vanturile puternice. Cel mai renumit este Vinosanto.
Mancarea specifica insulei Santorini sunt fructele de mare si alte specialitati din peste. Mancarea este preparata in general la gratar. Se mananca foarte bine in micile taverne. Dulciurile imbina bucataria turcesca cu cea grecesca.
Mijloacele de transport pe insula sunt foarte variate, de la ATV-uri si scutere pina la automobile. Cel mai sigur mijloc de transport este autobuzul.
Santorini are foarte multe locuri de descoperit si visezi sa te reintorci.
Multumesc Agentiei EcoTravel Campulung Muscel , cei care au facut posibile toate aceste calatorii.
Te-ar putea interesa si: