Roma este un oras care abunda in obiective si atractii turistice. Acest lucru face din Roma o destinatie preferata de turistii din lumea intreaga. Desi localnicii nu vad decat aglomeratia si imbulzeala din centrul Romei, turistii din toate colturile lumii apreciaza multitudinea de obiective turistice intre care se disting forumurile si Coloseumul din Roma.
Obiective turistice, obiective culturale sau istorice se gasesc insa la tot pasul si cea mai buna modalitate de a explora orasul este aceea de a il descoperi pe cont propriu, deoarece Roma este Cetatea Eterna, o citadela complexa care ofera cate ceva pentru toata lumea.
Mai jos va prezentam o lista de atractii si obiective turistice in Roma pe care le puteti vizita in urmatoarea dvs vacanta la Roma.
Atractii si obiective turistice in Roma
Coloseumul este cu siguranta cel mai cunoscut si cel mai vizitat obiectiv turistic din Roma. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant. Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d. Ch. Constructia a fost terminata anul 80 d.Ch. la un an dupa moartea lui Vespasian.
Basilica San Pietro este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Basilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului.
Locatia a fost aleasa simbolic, pe locul in care Sfantul Petru, unul dintre apostoli, a fost ingropat in anul 64 d. Ch.
Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta si probabil cea mai frumoasa fantana din Roma situata in cartierul Quirinale, la capatul unui apeduct construit in anul 19 i. Ch. ce se numeste Aqua Virgo.
Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Pana in anul 509 i. Ch. cand Roma a devenit republica, orasul a fost condus de o dinastie etrusca. Aceasta a construit un sistem de canalizare numit „Cloaca Maxima” pentru a aduce apa de la tinuturile mlastinoase din valea situata intre dealurile Palatin, Capitol si Esquiline spre raul Tibru. Dupa constructia acestui apeduct, zona a devenit centrul cel mai activ din Roma si locul primului Forum.
Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp un loc foarte placut ochiului. Combinatia unor scari monumentale – celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata. In Piata Spaniei se gaseste o biserica franceza (Trinita dei Monti) in varful unui deal unde se poate ajunge urcand pe o scara foarte lunga, cunoscuta sub numele de Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole.
Construit acum mai bine de 1800 de ani, Pantheonul se ridica semet ca o amintire a maretiei Imperiului Roman si reprezinta un important obiectiv turistic din Roma. Domul cladirii, cu o inaltime de peste 43 de metri este cel mai impresionant. A fost cel mai inalt dom din lume pana in anul 1436 cand a fost construita Catedrala din Florenta
Vrei să călătorești ieftin? Caută bilete de avion, pachete turistice si cazare pe Vetravel, Booking.com.
Columna lui Traian a fost ridicata intre anii 106-113 d.C. pentru a onora victoriile imparatului Traian in Dacia. Aceasta columna era situata in forumul lui Traian (forum ce abia fusese inaugurat in acele vremuri) si inconjurata de cladiri. O spirala de reliefuri este gravata de jur imprejurul coloanei. Banda de reliefuri are o lungime de peste 180 de metri iar latimea sa variaza de la 60 de cm jos pana la 120 de cm in varf. Pe columna exista peste 2000 de personaje gravate in scene ce descriu povestea celor doua razboaie romane din Dacia.
Via Apia Antica a fost unul dintre cele mai cunoscute drumuri din intreaga lume dintre cele care legau Roma de colturile indepartate ale imperiului. Via Apia, construit in anul 312 i.C., este ctitoria lui Appius Claudius Caecus, cenzor al Romei, cunoscut pentru lucrari publice curajoase, menite sa usureze viata cetatenilor Romei. Proiectul cel mai cunoscut al lui Appius Claudius a fost de departe acest drum, care avea sa lege Roma de portul Brindisi. Drumul trebuia sa treaca direct peste dealurile Apiene si peste mlastinile Pontine…
Vatican ocupa o suprafata de 0.44 km patrati si serveste drept centru spiritual pentru milioane de credinciosi romano-catolici din intreaga lume. Orasul Stat asa cum este deseori numit, Vaticanul este resedinta pentru aproximativ 800 de locuitori, insa nici unul dintre ei nu sunt permanenti. Populatia acestei zone micute din jurul Basilicii San Pietro este compusa din preoti, calugari, gardieni, demnitari de rang inalt si bine-inteles tot aici se gaseste si cel mai de seama locuitor, Papa.
Dealul Palatin este cel mai important dintre cele sapte coline ale Cetatii Eterne si a ocupat un rol important in istoria Romei. Situat intre obiective turistice ca Circus Maximus, Coloseum si Forumul Roman, dovezile sapaturilor arheologice demonstreaza ca dealul era locuit inca din secolul 10 i.C. Dealul are o legatura puternica cu mitologia romana. Se crede ca pe dealul Palatin, gemenii Romulus si Remus au fost gasiti de lupoaica care i-a crescut.
Dealul Capitolin este cel mai mic deal dintre cele sapte ale Romei, dar a fost centrul politic si religios al orasului de la fondarea sa, acum mai bine de 2500 de ani. In zilele noastre colina este cunoscuta sub numele de Campidoglio, numele italian al acestui deal. Pe Campidoglio au fost ridicate de catre romani mai multe temple importante in acele vremuri. Printre acestea se numara Templul lui Juno, Templul lui Virtus si Templul lui Jupiter Optimus Maximus Capitolinus, cel mai important templu din Roma Antica.
Circus Maximus era cel mai mare stadion din Roma antica si avea o capacitate de 250.000 de spectatori, cifra ce reprezenta un sfert din populatia Romei acelor vremuri. Intrecerile intre carele de lupta erau una dintre cele mai populare modalitati de divertisment ale cetatenilor romani. Se spune ca pana si Romulus, intemeietorul Romei, obisnuia sa organizeze intreceri intre care de lupta.
Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si poate cea mai frumoasa dintre numeroasele piete din Roma. Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani absolut superbe, o alta atractie de aici fiind biserica in stil baroc, Sant’Agnese in Agone. Piata a fost construita pe fostul stadion al lui Domitian, construit de acest imparat in anul 86 d.C. Stadionul care avea o arena mai mare decat cea de la Coloseum era folosit pentru festivitati si intreceri sportive.
Arcul lui Constantin este un arc triumfal ce se afla chiar langa Coloseum si a fost ridicat pentru a comemora victoria lui Constantin impotriva armatei mult mai numeroase a lui Maxentius. Arcul lui Constantin este unul dintre cele trei arcuri de triumf din Roma ramase in picioare din vremea Imperiului Roman. Imparatul Constantin, cel caruia ii este inchinat, a fost primul Imparat Roman care a acceptat crestinismul, in vremea sa asuprirea crestinilor fiind stopata.
Castelul Sant’Angelo, o cladire impunatoare de pe malul drept al Tibrului are o istorie tulburata chiar si dupa standardele Romei. In lunga sa existenta, cladirea a servit mai intai drept mausoleu, apoi a devenit parte din zidul orasului si mai apoi a fost transformata intr-o fortareata. In cele din urma a ajuns sa serveasca drept resedinta papala si mai apoi drept inchisoare militara. In zilele noastre este un muzeu national si un important obiectiv turistic din Roma ce atrage un numar impresionant de turisti din toata lumea. Castelul Sant’Angelo a fost initial construit de Imparatul Hadrian ca mausoleu. Constructia a inceput in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 A.D., in timpul domniei sucesorului lui Hadrian, Antoninus Pius. Cladirea era formata dintr-o baza patrata, lata de 89 de metri pe care s-a amplasat o structura cilindrica cu coloane si cu un diametru de 64 de metri. In varful cilindrului era un tumul de lut pe care se afla o statuie a lui Hadrian. Mausoleul a fost legat de orasul de pe partea cealalta a raului printr-un pod nou construit, Pons Aelius. Podul este astazi cunoscut sub numele de Pont Sant’Angelo iar statuile de pe acest pod au fost adaugate mult mai tarziu in timpul Renasterii. Mausoleul lui Hadrian a gazduit ramasitele pamantesti ale imparatului si ale succesorilor sai pana la Caracalla. Intre anii 270 si 275 d.Ch., in timpul constructiei zidurilor Aureliene, mausoleul lui Hardian a fost fortificat si inclus in Zidul Aurelian din jurul Romei. Din acel moment cladirea a inceput sa fie cunoscuta sub numele de Castel Sant’Angelo si a devenit usor usor o fortareata iar in 1277 a fost achizitionat de papalitate care a folosit cladirea drept refugiu in caz de pericol.
Catedrala San Giovanni in Laterano este locul unde Papa oficiaza slujbele in calitatea sa de Episcop al Romei si este cea mai veche dintre cele patru biserici importante din oras. Terenul pe care se afla catedrala Romei a fost candva ocupat de o proprietate a familiei Laterani. Constantin I a obtinut terenul in secolul al 4-lea atunci cand s-a casatorit cu o membra a acestei familii extrem de bogate de patricieni. Mai tarziu, Constantin a donat acest teren in vederea construirii unei biserici.
Parcul Villa Borghese este cel mai mare parc public din Roma si locul care gazduieste o serie de muzee foarte importante si interesante, ce atrag un numar mare de turisti si localnici. Parcul in sine este o modalitate de relaxare si de petrecere a catorva ore in aer liber, inconjurati de verdeata sau de vizitare a unor muzee importante cum ar fi Galleria Borghese sau Galeria de Arta Contemporana.
Cazare in Roma
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Roma:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Ce si unde mancam la Roma?
Cel mai important lucru de reținut este să nu mănânci în locurile cu mulți turiști, mai ales in centru si in apropierea obiectivelor turistice importante! Prețurile sunt exagerat de mari, iar mâncarea lasă de dorit.
Căută locuri mai ferite de turiști care au un decor tradițional. Noi am găsit un astfel de loc, Trattoria Da Danilo.
Alt local unde poți mânca paste bune este Cantieri Rubattino. Aici am mâncat paste cu fructe de mare și trufe.
Cum ajung la Roma?
» cu avionul: Daca va cumparati bilete de avion este bine sa stiti ca principalul aeroport din Roma este Leonardo da Vinci, iar cel secundar este Ciampino.
Cauti bilete de avion ieftine catre Roma?
Bilete de avion ieftine Bucuresti – Roma: Descopera oferta!
» cu masina personala: Distanta dintre Bucuresti si Roma este de aproximativ 2.100 km si se poate parcurge in 21-24 de ore in functie de numarul de opriri si de traseul ales. Cel mai accesibil traseu auto Bucuresti Roma este: Arad – Szeged- Budapeste – Maribor – Ljubljana – Postojna – Trieste – Venetia – Padova – Bologna – Firenze – Roma
Cazare recomandata in Roma