Primorsko - Litoral Bulgaria
Primorsko este o statiune situata in sudul litoralului bulgaresc al Marii Negre, construita pe o fasie de pamant intre golfurile Kupria si Stomoplo, la poalele muntilor Strandzha, care coboara pana pe tarm si formeaza mici golfuri stancoase.
Statiunea Primorsko este situata la 50 km de orasul Burgas si 22 km de statiunea Sozopol si a fost declarata statiune balneo-climaterica inca din anul 1953. Desi nu este o destinatie de vacanta foarte populara printre turistii romania, Primorsko este o varianta viabila la statiunile Nisipurile de Aur sau Sunny Beach, mult mai aglomerate si mai cautate in perioada de varf a sezonului estival
Natura a fost darnica cu aceasta zona unde muntele intalneste marea, padurea coboara pana aproape de plaja si poti respira aerul curat dat de briza marii.
Primorsko este o statiune preferata in special de tineri, iar oferta de cazare este diversa si cuprinde mai multe vile si hoteluri de 2, 3 si 4 stele. Unele hoteluri au centre SPA, piscine, restaurante, baruri, parcari si practica servicii all inclusive de foarte buna calitate.
Plaja in Primorsko
In statiunea Primorsko sunt doua plaje: una situata in zona de sud a statiunii, mai mica, cu intrare lina in apa si preferata de familiile cu copii si o alta situata in zona de nord, mai mare dar unde apa marii este mai agitata, cu valuri mari.
Plaja este lată și pe o lungime de aprox 1-2 km, dupa mine. Plaja din Primorsko este o plajă deosebită, fiindcă ajungi la ea trecând de niște dune mici de nisip,unele fiind acoperite de plante. Îți dă inițial senzația de deșert, dar pe măsură ce te apropii apar marea și umbrelele. Nu este multă lume de regulă, și astfel ai senzația că plaja iți aparține în întregime. Există și un ponton/dig mai vechi pe care te poți plimba.
Plaja se află între 2 ‘pereți’, ca un golf : intre Primorsko și Kitten, 2 localități ce fac o delimitare strictă. Ce este absolut de remarcat aici : MAREA. Deși este tot Marea Neagră, este atât de limpede și clară, încât și 10 metri înspre orizont, tot se vede fundul mării ! Și asta nu e tot: nisipul este fin și mult mai deschis la culoare decât în stațiunile din nord. Pozele cu soare par a ca și cum ar fi fost făcute într-o locație exotica
Pentru distractie, in Primorsko sunt deschise numeroase baruri, discoteci si cluburi unde, atat tinerii, dar si ceilalti turisti pot petrece seri si nopti minunate.
Din Primorsko se pot face excursii catre Capul Maslen Nos, care se afla la o distanta de aproximativ 6 km si ofera o priveliste deosebita.
Atractii si obiective turistice in Primorsko
Beglik Tash este un sanctuar tracic format dintr-o serie de blocuri monolitice, de origine vulcanica, intinse pe mai multe hectare. Se presupune ca locul are o energie aparte, iar printre principalele sale atractii se numara Pietrele de sacrificiu, Tronul, Ceasul astronomic sau Labirintul.
Aqua Planet, parcul acvatic din Primorsko, este o alta atractie a statiunii si este locul in care poti testa o serie de distractii pentru toate varstele: toboganul Cobra, Kamikaze, centrifuga sau raul lenes. Aqua Planet se afla intr-un complex sportiv care gazduieste terenuri de tenis, de baschet, de volei si care-ti ofera posibilitatea sa practici si diferite alte sporturi.
Langa Primorsko exista si o serie de atractii importante ale litoralului bulgaresc, Sozopol fiind una dintre locatiile de neratat. Sozopol este impartit in doua: orasul vechi si orasul nou, iar partea istorica a acestuia este fascinanta, pitoreasca si de regula vizitata intens chiar si de catre localnici. Poti sa te bucuri aici de o experienta autentica, de o masa la un restaurant cu priveliste incantatoare si de frumusetea incontestabila a peste 180 de case ridicate in urma cu mai bine de 100 de ani.
Castelul Ravadinovo de langa Sozopol este un alt loc care poate fi vizitat in apropiere de Primorsko. Ai de parcurs pana aici 21,5 kilometri, iar locul este cu atat mai fascinant pentru copii, tocmai pentru ca este construit intr-un stil de basm.
Ropotamo Beach este una dintre plajele salbatice si deosebit de frumoase din apropiere de Primorsko, la un drum cu masina de aproximativ 20 de minute. Sa iei totusi in considerare ca nu poti ajunge cu masina chiar pana la plaja si ca exista o portiune pe care trebuie sa o parcurgi pe jos. Aici poti face plaja langa gura de varsare a raului Ropotamo in Marea Neagra, iar peisajul inconjurat de natura este superb.
Unde te cazezi in Primorsko
Cum ajungi in Primorsko - Bulgaria?
Cum ajungi in Primorsko cu masina personala
Statiunea Primorsko este localizata in sud-estul Bulgariei si apartine de provincia Burgas, fiind asezata la 52 de kilometri de orasul cu acelasi nume.
Distanta Bucuresti Primorsko este de 366 de kilometri, daca intri in Bulgaria pe la Ruse, iar daca vrei sa ajungi la Primorsko din zona litoralului romanesc, vei avea de parcurs pana aici 312 kilometri de la Constanta, respectiv 272 de kilometri de la Vama Veche.
Alte distante catre si de la Primorsko care te-ar mai putea interesa:
- distanta Primorsko Burgas – 50 km
- distanta Primorsko Sozopol – 22 km
- distanta Primorsko Varna – 165 km
- distanta Primorsko Nessebar – 85 km
Unul dintre motivele pentru care romanii aleg frecvent vacantele in aceasta tara vecina este si faptul ca exista mai multe puncte de trecere frontiera Bulgaria din Romania. Iti prezentam cele mai importante puncte de trecere frontiera Bulgaria, cu plecare din mai multe zone ale tarii noastre.
Giurgiu (RO) – Ruse (BG) este cel mai tranzitat si totodata cel mai facil punct de trecere frontiera Bulgaria daca vii dinspre Transilvania sau Muntenia. Aici vei traversa Podul Prieteniei.
Asadar, daca pleci din Sibiu, Brasov, Ploiesti, Bucuresti, sau alte orase din aceste regiuni, drumul cu iesire pe la Giurgiu iti va fi probabil cel mai la indemana. Si daca pleci din orasele din zona Moldovei, acest punct de trecere frontiera poate fi util traseului tau in functie de destinatia finala, chiar daca ai disponibile si alte variante precum Vama Veche sau Negru Voda.
Vama Veche (RO) – Durankulak (BG) este punctul de trecere frontiera Bulgaria care-ti va fi de ajutor daca pleci dinspre Dobrogea sau din Moldova.
Daca pleci din zona litoralului romanesc sau din Galati, Braila, Barlad si chiar Iasi, vei trece granita si iti vei continua drumul pe E87, pana la destinatia ta finala de pe litoralul din Bulgaria. Un alt punct de trecere facil pentru cei care pleaca din zona Moldovei este si Negru Vodă (RO) – Kardam (BG).
Romanii au la dispozitie si alte puncte de trecere a frontierei catre Bulgaria, unele mai putin cunoscute sau tranzitate, insa de ajutor daca vei pleca din anumite zone ale tarii spre litoralul bulgaresc sau daca te indrepti catre alte tari si vrei doar sa tranzitezi Bulgaria.
Vei observa ca numarul de kilometri de parcurs va fi mai mic in unele cazuri specifice, daca alegi una dintre rutele cu trecere pe la punctele de frontiera prezentate mai jos.
Călărași (RO) – Silistra (BG) In cazul acestui traseu va trebui sa treci granita dintre Romania si Bulgaria cu feribotul, insa traseul este mai facil catre litoralul bulgaresc daca pleci in mod evident de la Calarasi sau in unele cazuri de la Slobozia sau Buzau. Drumul cu feribotul pana la Silistra dureaza 30 de minute. Desigur, locatia destinatiei finale din Bulgaria cantareste de regula cel mai mult atunci cand decizi care dintre trasee este mai potrivit pentru tine.
NOTA: Recent, turistii romani care au calatorit in Bulgaria ne-au raportat ca drumurile de Durankulak și Silistra spre litoral sunt foarte bune, in timp ce drumul de la Kardam spre mare nu se afla in conditii laudabile.
Celor care trec pe la Silistra și se îndreaptă spre Albena le este recomandat sa aleagă traseul Silistra – Dobrich – Balchik – Albena, pentru ca drumul este foarte bun, comparativ cu drumul direct Dobrich – Albena, care are multe portiuni deteriorate.
Negru Vodă (RO) – Kardam (BG) Si acesta este un punct de trecere frontiera Bulgaria cunoscut turistilor romani, in mod special pentru cei care pleaca din zona litoralului romanesc, dar si pentru unii dintre turistii care vin din zona Moldovei. Spre exemplu, traseul pe la Negru Voda este mai scurt pentru cei care vin din Iasi, decat daca ar merge pe traseul cu iesire pe la Vama Veche.
Calafat (RO) – Vidin (BG) este un alt punct de trecere pe care-l vei putea folosi daca pleci dinspre Banat sau Oltenia. Aceasta varianta de traseu este folosita de unii dintre romanii care vor sa ajunga pe litoralul bulgaresc din orase precum Drobeta Turnu Severin, Craiova, Targu Jiu, Timisoara sau chiar Arad.
Cu toate acestea, in functie de conditiile de trafic, este posibil totusi ca punctul de trecere frontiera Bulgaria pe la Ruse sa fie mai rapid si pentru romanii din aceste zone.
Bechet (RO) – Oreahovo (BG) Acest traseu este folosit de regula de unii dintre turistii romani care pleaca din Craiova sau alte locatii din aceasta zona, dar si de unii dintre aceia care tranziteaza Bulgaria catre Grecia sau Turcia.
Si aici vei trece punctul de frontiera cu feribotul, al carui program de functionare trebuie verificat inainte de plecare, pentru ca variaza in functie de perioada.
Cum ajungi in Primorsko cu avionul
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Cazare recomandata in Primorsko
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Te-ar putea interesa si: