Aflat la o distanță egală de ruinele celui mai vechi oraș atestat documentar pe teritoriul României și de una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice la Marea Neagră, satul Vadu din județul Constanța găzduiește de zeci de ani turiști atrași de liniștea unei plaje virgine.
Nicio amenajare turistică, vânzător ambulant sau vas de agrement nu perturbă peisajul sălbatic al unei plaje înguste și lungi de peste 15 km care însoțește până la un punct una dintre zonele strict protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării, Grindul Chituc. Cu o suprafață de 2300 de hectare unde se succed cordoane, dune și lacuri, zona adăpostește sute de specii de păsări sălbatice, fiind un loc de cuibărit pentru pasările migratoare.
I am raw html block.
Click edit button to change this html
Plaja Vadu - ultima plaja virgina a litoralului romanesc
Plaja, care face la rândul ei parte din rezervație, nefiind însă strict protejată, se află la 15 km depărtare de satul Vadu și este accesibilă cu bicicleta sau cu mașina, pe un drum nisipos mărginit pe alocuri de stufăriș. Vadu, un vechi sat pescăresc unde își duc traiul în jur de 350 de familii, nu oferă nicio posibilitate de distracție pentru turiști. Zona se adresează în primul rând iubitorilor de natură și celor care își doresc să evadeze din zonele aglomerate să aibă parte de câteva zile de relaxare și liniște. Unii vin și pentru birdwatching, dată fiind apropierea de Grindul Chituc, alții pentru plaja curată și liberă. Există un singur restaurant lângă plajă, cunoscut de cei mai mulți drept Cherhanaua Vadu, acesta delimitând și satul de Rezervație și marcând zona până unde se poate ajunge cu mașina.
Cu toate că în sat sau în zona de plajă nu se practică un turism organizat și că este o destinație de nișă, la Vadu vin turiști de zeci de ani. Mai ales în weekend-urile e vară ajung aici sute de turiști, potrivit localnicilor. Mare parte dintre ei au camerele gata pregătite pentru a-i caza. „Aici se oferă același tip de servicii care se ofereau în 2 mai acum zeci de ani, cazări la particular”, ne-a declarat un localnic. Tarifele pentru o noapte de cazare sun cuprinse între 50 și puțin peste 100 de lei, în funcție de perioadă și de tipul camerei. Nu există un loc de campare special-amenajat însă, neoficial, se campează pe plajă.
Atractii turistice in zona Vadu
Din Vadu sunt numai 15 până la fosta cetate grecească Histria. Cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României a fost întemeiat de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 Î.Hr. ca port la Marea Neagră și avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 de ani, începând cu perioada greacă și terminând în perioada bizantină. Ruinele cetății (accesibile turiștilor) se află acum pe teritoriul administrativ al comunei Istria, la doar o aruncătură de băț de Vadu, pe malul lacului Sinoe.
Datorită proximității, dar și a ocupațiilor locuitorilor (agricultura, pescuitul, meșteșugurile), așezarea de pe teritoriul de astăzi al comunei Corbu a avut, spun istoricii, legături strânse cu cetatea grecească, în special de natură comercială.
Taxa de intrare pe Plaja Vadu
Deși numărul de turiști de la Vadu a crescut în ultimii ani, mulți nu știu că pentru a intra, legal, pe plajă trebuie ai un permis special și să plăști o taxă la Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, la Tulcea. Taxa este de 5 lei pe zi, 15 pe săptămână și 30 pe an și se poate achita și prin ordin de plată de la bancă, permisul fiind trimis apoi prin poștă.
Potrivit localnicilor, de cele mai multe ori turiștii nu sunt amendați dacă nu au permis. „Controlează din când în când Garda de Mediu. Amenzile nu le primesc cei care intră pe plajă fără permis, ci cei care intră cu mașina pe plajă sau care campează”, ne-a declarat unul dintre particularii care oferă cazare în Vadu.
În ciuda impresiei pe care afluxul de turiști îl lasă asupra localnicilor, Plaja Vadu rămâne încă o destinație necunoscută de mulți dintre românii care, în căutarea unei plaje sălbatice, fără terase, vânzători ambulanți sau aglomerație, pleacă în vacanțe în afara țării.
Cum ajung la Plaja Vadu?
La Vadu se ajunge pe drumul care leagă Constanța de Mamaia și Năvodari și care face apoi ușor dreapta către Corbu, comună din care face parte și Vadu. La ieșirea din Corbu, drumul principal se intersectează cu unul comunal care în dreapta duce la Vadu.
Dinspre Mamaia sau Navodari se merge pe DJ 226 spre Istria, pana in comuna Corbu, iar la iesire virati dreapta, pe un drum comunal prost (DC 83), ce va duce pana in satul Vadu. Urmarind indicatoarele, veti intra apoi pe un drum si mai prost, din dale de beton pe alocuri dislocate si veti trece pe langa un panou mare, care va anunta ca ati intrat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Drumul continua circa 2 km, dupa care veti gasi o bifurcatie: la stanga continua spre Vadu Pescarilor – o cherhana aflata chiar pe plaja unde merita sa mancati niste preparate din peste proaspat, iar inainte spre plaja Vadu.
I am raw html block.
Click edit button to change this html
Te-ar putea interesa si: