Petra, giuvaerul desertului
Petra este cel mai faimos obiectiv turistic din Iordania, lasat mostenire umanitatii de nabateeni, fiind considerat una dintre minunile lumii antice.
Istoria orasului Petra coboara in negura vremilor, in urma cu peste 2.000 de ani, fiind un amestec de stiluri arhitectonice grec, roman, egiptean, mesopotamian, îmbinate în mod plăcut, timpul sudându-le si dand nastere unui stil propriu, armonios.
Petra se credea disparut sau chiar o legenda precum Troia sau Atlantida, pana anul 1815, cand cercetatorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt, deghizat in arab, a reusit sa castige increderea localnicilor, care l-au dus si i-au aratat orasul.
Petra impresioneaza turistii prin construcție și formele arhitectonice deosebite și prin explozia de culoare și formele ciudate ale rocilor în care a fost sapat orasul.
Turistii ce vor sa ajunga in orasul Petra, vor trebui sa traverseze o vale de aproximativ 500 m numita Valea Bab as-Siq (Poarta Siq-ului). Traversarea Vaii Bab as-Siq se poate face pe jos, pe cai sau magari, fie pe camile. Pretul inchirierii unui carute pe doua roti sau a unei camile este de 20 dinari iordanieni.
Pe Bab as-Siq turistii intalnesc in cale sculpturi in piatra faurite de nabateeni, numite “jinn blocks”, care se crede ca sunt reprezentari ale zeilor. La mica distanta de locul unde sunt jinn blocks, se deschide un defileu taiat intre doi pereti de piata desertica, extrem de apropiati. Cei doi pereti de piatra care strajuiesc defileul urca pana la inaltimi de aproximativ 300 m, vremea si intemperiile naturii, contribuind si ele la desavarsirea arhitecturii rocilor. Drumul sinuos al vaii se ingusteaza uneori pana la 5 metri largime si are o lungime de aproximativ 1.2 km. De-a lungul zidurilor se afla nise micute, continand sculpturi care ii reprezinta pe zei, alaturi de inscriptii.
De-a lungul vaii se mai pot vedea încă urmele canalului colector prin care nabateenii duceau apa pana în inima orasului.
La capatul vaii se poate vedea cel mai cunoscut monument din Petra – Al Khazneh (Tezaurul). Al Khazneh imbina elementele orientale cu cele de origine romana, adapostind morminte regilor nabateeni, monumentul primind renumele de “Tezaur” ca urmare a legendelor despre piratii care si-au ascuns aici comorile. Fatada Tezaurului impresioneaza prin dimensiunile monumentale (43m inaltime si 30m latime), elementele arhitecturale fiind taiate in stanca cu mijloacele rudimentare acum aproape 2.500 de ani
In complexul de la Petra, pe langa Tezaur se mai viziteaza alte locuri: morminte, case nabateene, Teatrul, Manastirea, platoul de sacrifiu “High Place of Sacrifice”, etc. Pentru a ajunge la Manastirea Al Deir, se urca 750 de trepte, iar daca va incumetati luati-va toate masurile de protectie impotriva insolatiei, deoarece urcusul pana la Manastire dureaza cam jumatate de ora, pe jos sau pe magarus.
Daca vreti sa ajungeti la Petra va trebui sa va cazati in oraselul Wadi Musa, cea mai apropiata localitate importanta.
Pentru disponibilitate, rezervari si preturi de cazare in Wadi Musa: CLICK AICI!
Cum ajungi la Petra - Iordania?
Pentru a ajunge la Petra in Iordania, turistii romani au doua variante:
» cu avionul Bucuresti – Amman. Din Bucuresti catre Amman sunt zboruri directe operate de Tarom, iar din octombrie 2018 si compania lowcost Ryanair opereaza curse catre capitala Iordaniei de doua ori pe saptamana.
» cu avionul Bucuresti – Eilat (Israel). Wizzair zbora din Bucuresti catre Eilat, pretul biletele de avion pornind de la 50 euro/persoana dus-intors.
Situl arheologic de la Petra se afla la o distanta de 262 km sud de capitala Iordaniei – Amman si 133 km nord de portul Aqaba, langa oraselul Wadi Musa, putandu-se ajunge aici cu autoturismul, taxiul sau autobuzul pe Autostrada Desertului din Amman, spre sud, pana la Wadi Musa. In Wadi Musa, turistii pot innopta a intr-unul dintre hotelurile locale sau pot lua masa intr-unul dintre restaurantele de aici.
Cat costa o vacanta in Iordania?
Agentiile de turism ce propun vacante in Iordania includ in pachetele oferite una sau doua zile in Petra, turistii putand vizita principalele momumente arhitectonice si de interes ale complexului.
O vacanta in Iordania incepe de la 900 de euro/persoana pentru 7-8 zile si include transportul cu avionul, transferul de la aeroport, cazarea cu demipensiune in hoteluri de 4 si 5 stele.
Alte cheltuieli care nu sunt incluse in pret: 90 euro taxa de aeroport, 20 euro taxa de viza, 20 lei asigurarea medicala, 30-40 euro bacsisurile obligatorii.
Ce trebuie sa stii daca mergi in vacanta in Iordania?
Moneda nationala in Iordania este dinarul iordanian (JOD) = 0.975 Euro.
Limba oficiala este araba, dar datorita faptului ca turismul constituie o importanta sursa de venit se vorbeste destul de frecvent engleza si franceza.
Iordania este o tara musulmana, unde daca mergeti va recomandam sa va imbracati conservator, mai ales daca alegeti sa vizitati moschei sau zonele rurale. Clima in Iordania este tipic desertica, in care zilele sunt calduroase, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius in lunile mai-septembrie si peste 25 de grade in noiembrie. Trebuie sa fiti pregatiti si cu cateva haine mai lungi si mai grosute, intrucat seara temperaturile scad destul de mult, pana aproape de limita de inghet
Daca v-ati hotarat sa petreceti o vacanta in Iordania, Petra – orasul pierdut al nabateenilor, este o destininatie turistica fascinanta, considerata a fi una dintre minunile lumii antice.
Te-ar putea interesa si: